EU vil støtte psykedelisk terapi til patienter med uhelbredelig sygdom
Et nyt forskningsprojekt undersøger, om det psykedeliske stof psilocybin kan bruges til psykologisk behandling af uhelbredeligt syge mennesker. Nu vil EU støtte projektet med 6,5 mio. euro.
For første gang går EU ind og finansierer et forskningssamarbejde om psykedelisk-assisteret terapi. Forskningsprojektet, som hedder PsyPal, skal undersøge, om stoffet psilocybin kan hjælpe med at lette psykologiske og eksistentielle problemstillinger hos patienter, som lider af KOL, multipel sklerose, ALS eller atypisk Parkinson.
På Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital vil man tage sig af forsøgene med ALS-patienter.
"Jeg er utroligt glad for, at vi har modtaget denne EU-bevilling. Det er en helt anderledes type af behandling, som integrerer medicinske og psykologiske tilgange på nye måder,” fortæller Dea Siggaard Stenbæk, leder af Københavns Universitetsklinik for Psykedelisk Forskning.
Kan muligvis forbedre livskvaliteten
Fra begyndelsen af 2024 vil mere end hundrede patienter med de fire uhelbredelige lidelser blive behandlet på forskellige forskningsklinikker i Europa.
Deltagerne vil gennemgå to terapisessioner, hvor de modtager enten psilocybin – den aktive ingrediens i psykedeliske svampe – eller placebo.
Tidligere pilotundersøgelser har vist, at behandling med psilocybin i betydelig grad kan reducere nedtrykthed og angst hos mennesker, der lever med en livstruende kræftdiagnose. I en del tilfælde har der været tale om vedvarende bedring af patienternes mentale helbred.
"Vores mest sårbare patienter har brug for, at vi bliver ved med at undersøge nye muligheder for behandling, der kan øge deres livskvalitet. Det er derfor med stor arbejdsgejst, at vi nu går i gang med at forberede studiet," siger Dea Siggaard Stenbæk.
Psykedeliske oplevelser i trygge rammer
At have en livstruende eller uhelbredelig sygdom vil ofte forringe ens fysiske, følelsesmæssige, sociale og åndelige velbefindende i afgørende grad.
Mellem 34 % og 80 % af mennesker med de fire uhelbredelige sygdomme, som PsyPal-projektet omhandler, rammes således af depressions- og angstsymptomer.
I projektet gør forskerne brug af psilocybin i sikre omgivelser, sammen med professionel psykoterapeutisk støtte. Det er en tilgang, som ikke kun adresserer symptomer på depression og angst, men også vil fokusere på eksistentielle aspekter og den generelle livskvalitet hos palliative patienter, forklarer Dea Siggaard Stenbæk.
"Vi har i Danmark allerede en del erfaring med administration af det psykedeliske stof psilocybin. Jeg er sikker på, at disse erfaringer vil komme dette studie til gode," afslutter hun.
Fakta om PsyPal-projektet
PsyPal er det første kliniske forskningsprojekt, der undersøger sikkerheden og virkningerne af psilocybin på det mentale helbred hos mennesker, der er syge af andre palliative sygdomme end kræft.
I projektet kombineres psykoterapi med brugen af det psykedeliske stof psilocybin. Målet er at øge patienternes livskvalitet ved at mindske symptomer på angst og depression, som rammer palliative patienter i stor stil.
Forskerne bag PsyPal-projektet forpligter sig til at opretholde de højeste etiske standarder inden for klinisk praksis og forskningspraksis. Desuden vil forskergruppen overholde alle krav og anbefalinger fra etiske komitéer og regulerende myndigheder.
PsyPal er finansieret af Horizon Europe, EU’s vigtigste finansieringsprogram for forskning og innovation. Synspunkter og meninger, der udtrykkes, er forfatternes og afspejler ikke nødvendigvis EU’s eller den bevilgende myndigheds.
Kontakter
Dea Siggaard StenbækLektorInstitut for Psykologi, Københavns Universitet
Tlf:+45 35 33 57 08dea@psy.ku.dkSimon Knokgaard HalskovPresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:+45 93 56 53 29sih@samf.ku.dkOm Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har forskningsmiljøer inden for antropologi, psykologi, statskundskab, sociologi og økonomi.
Fakultetets forskning er førende inden for en lang række sociale, økonomiske og politiske områder. Læs mere om fakultetet samt dets institutter og centre.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Niels Thygesens legat for økonomistuderende stiftes13.12.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
I anledning af professor Niels Thygesens 90-års fødselsdag har en gruppe bestående af Niels’ tidligere studerende og hans familie stiftet et legat for økonomistuderende på Københavns Universitet. Fondens formål er at støtte talentfulde danske økonomistuderende i forbindelse med studieophold på internationalt anerkendte universiteter.
Høretab: Den sociale isolation er ofte det største handicap4.12.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Københavns Universitet peger på behovet for at styrke de uformelle fællesskaber blandt mennesker med høretab. For tekniske hjælpemidler som høreapparater løser ikke den største udfordring for mange: Risikoen for at blive isoleret socialt.
De yngste piger i klassen får oftere ADHD-medicin20.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Er de yngste børn i en skoleklasse mere tilbøjelige til at blive behandlet for ADHD? Svaret er ja, hvis du er pige. Det viser et opsigtsvækkende studie, som to økonomistuderende fra Københavns Universitet har fået udgivet i et videnskabeligt tidsskrift.
Danske elitetrænere ser medfølelse som en vej til bedre præstationer7.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Potentialet ved at bruge medfølelse – eller ’compassion’ – som redskab i elitesport er stort, både for den enkelte udøver og målt på sportslige resultater. Det vurderer danske toptrænere i et nyt studie fra Københavns Universitet.
Nyt nationalt videnscenter vil styrke småbørns psykiske sundhed9.10.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Med tre store fondsbevillinger etablerer Institut for Psykologi på KU og Statens Institut for Folkesundhed ved SDU et videns- og kompetencecenter, der skal fremme 0-5-åriges trivsel og mentale udvikling. Centret vil omsætte ny forskning til indsatser målrettet småbørn, deres familier og fagprofessionelle.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum