Forskere har formentlig fundet helt specielt sort hul
Professor i astrofysik Thomas Tauris, Aalborg Universitet, har sammen med et internationalt hold af astronomer identificeret det første kendte system, hvor en såkaldt millisekundpulsar sandsynligvis kredser om et sort hul.
Da professor i astrofysik ved Aalborg Universitet Thomas Tauris i efteråret 2022 begyndte at regne på de observationer, som hans kolleger ved Max Planck Instituttet i Bonn havde skaffet via MeerKAT-radioteleskopet, blev han begejstret.
”Forskningen i Universet bliver ved med at overraske, men dette fund er noget helt særligt – kombinationen af en millisekundpulsar og et mystisk kompakt objekt, der enten er et sort hul eller en neutronstjerne. Hvis det viser sig at være en millisekundpulsar omkring et sort hul, er det nok det dobbeltstjernesystem mine pulsarkolleger har ledt mest efter i de sidste 40 til 50 år”, siger Thomas Tauris.
Det internationale forskerhold bag det nye studie, som er publiceret i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Science, har to bud på, hvad de kan have fundet:
Enten kan der være tale om en neutronstjerne – en slags afdød stjerne, som bliver skabt, når en tung stjerne eksploderer i en supernova og dør. I givet fald vil det ifølge forskerne være den hidtil tungeste neutronstjerne, man har fundet.
Alternativt kan det være et sort hul – et ekstremt kompakt objekt med en vanvittig stor tyngdekraft, hvor ikke engang lys kan undslippe. Men i givet fald vil det ifølge forskerne være det mindste sorte hul, man nogensinde har fundet.
»Kort fortalt har vi formentlig fundet det letteste sorte hul, der nogensinde er opdaget, eller alternativt har vi fundet den tungeste neutronstjerne, man kender,« opsummerer Thomas Tauris, som har ledet den teoretiske fortolkning af fundet i samarbejde med en kollega fra Bonn.
Fundet er gjort i vores egen galakse – nærmere betegnet i en stjernehob (kuglehob) ved navn NGC 1851, hvor stjernerne myldrer tæt og konstant påvirker hinanden.
Forskernes begejstring skyldes, at kombinationen af en millisekundpulsar og et sort hul i et binært system forventes at give mulighed for at teste Einsteins generelle relativitetsteori på punkter, hvor teorien ikke er helt klar. Dermed er døren måske åbnet på klem til at præcisere en af de allervigtigste videnskabelige teorier i det 20. århundrede.
”Vores ultimative håb er, at vi kan komme et skridt nærmere på at forene relativitetsteorien og kvantemekanikken i vores forståelse af tyngdekraften”, forklarer Thomas Tauris, der dog understreger, at det er alt for tidligt at sige, om det vil lykkes.
For at det skal være bare principielt muligt at videreudvikle relativitetsteorien, skal objektet, som millisekundpulsaren kredser om i det nyfundne system, være et sort hul. Men det er ikke med sikkerhed afgjort endnu, om det er tilfældet.
Kontakter
Jakob ElkjærAAU
Tlf:30549640jakobel@adm.aau.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skam og sorg fylder hos voksne, der aldrig har haft sex3.2.2025 13:39:50 CET | Pressemeddelelse
Dårligt selvværd, skam og sorg er følelser, som er forbundet med at være voksen og fortsat ikke have haft sin seksuelle debut. Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet. Forsker opfordrer til, at vi taler åbent om de udfordringer, der er relateret til en sen sexdebut.
Studerende på Aalborg Universitet får adgang til AI på speed31.1.2025 06:12:00 CET | Pressemeddelelse
Med eksklusiv adgang til en turboladet high performance computer får studerende og undervisere på AAU unik mulighed for at teste kunstig intelligens, så det både bliver hurtigere og nemmere at udvikle AI-løsninger.
To nye prodekaner ved SSH-fakultetet på Aalborg Universitet22.1.2025 10:21:03 CET | Pressemeddelelse
Vi har brug for en ny sammensætning af dekanatet, så vi fortsat står stærkt til at håndtere politiske, økonomiske og demografiske ændringer omkring os, siger dekan Rasmus Antoft om den nylige besættelse af to nye prodekanstillinger.
Ny forskning: Ingen beviser for at mårhunden skader den danske fauna21.1.2025 09:31:40 CET | Pressemeddelelse
Igennem næsten et årti har mårhunden været betragtet og behandlet som et skadedyr i den danske natur. Nu viser forskning, at mårhunden er langt bedre end sit rygte.
Ny uddannelse i statskundskab på Aalborg Universitet7.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Godkendelse af en ny uddannelse statskundskab er en blåstempling af det faglige miljø omkring studiet, siger dekan Rasmus Antoft. Det er en styrkelse af universitetet og dermed en styrkelse af det omgivende samfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum