Nivaagaards Malerisamling

Nivaagaards Malerisamling erhverver guldalderværk af C.W. Eckersberg

Del
C.W. Eckersberg, Amor og Psyche, ca. 1809. Olie på lærred, 36,5 × 32 cm. Nivaagaards Malerisamling
C.W. Eckersberg, Amor og Psyche, ca. 1809. Olie på lærred, 36,5 × 32 cm. Nivaagaards Malerisamling

Nivaagaards Malerisamling har netop erhvervet værket Amor og Psyche af C.W. Eckersberg, der nu indgår i museets guldaldersamling og kommer i selskab med læremesteren Abildgaards værk med samme motiv. Eckersbergs maleri er erhvervet med støtte fra Nivaagaards Malerisamlings private støttegivere og kan opleves på museet fra på tirsdag den 4. juli.

Det litterære forlæg for motivet er den antikke myte om kærlighedsguden Amor og den jordiske prinsesse Psyche, der forelsker sig i hinanden, men må gennemgå en række prøvelser, inden Psyche endelig får lov at drikke af gudernes udødelighedsdrik - og de kan gifte sig med hinanden.

Motivet var populært omkring 1800, og mange af Eckersbergs kolleger fortolkede det i samme periode. Et af disse eksempler er Eckersbergs lærer, Nicolai Abildgaards, skildring af Amor og Psyche (u.å.), som er en del af Nivaagaards Malerisamling. Dette værk tilhørte oprindeligt kunstneren Jens Juel, Eckersbergs svigerfar, der formentlig fik det af Abildgaard i bryllupsgave.

null

Nicolai Abildgaard, Amor og Psyche favner hinanden, u.å. Nivaagaards Malerisamling



Særligt i Eckersbergs unge år kan man spore indflydelsen fra Abildgaard, og det gælder også for museets nyerhvervede maleri, hvor vi ser Amor i det øjeblik, han vågner og opdager, at Psyche har brudt sit løfte om ikke at se ham, hvorefter han forsøger at flygte. Eckersbergs billede er inspireret af Abildgaards. Men i modsætning til lærerens fortolkning, der udspiller sig i et udefinerbart himmelrum, er Eckersbergs motiv rykket ind i soveværelsets dæmpede belysning. Det er et sensuelt billede, hvor de flydende linjer, draperier og det dæmpede lys bidrager til at understrege fortællingens erotiske karakter.

null

Museets øvrige 9 Eckersberg-værker i samlingen er hovedsageligt indkøbt af stifteren Johannes Hage.

Om Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853)

Eckersberg var elev af Nicolai Abildgaard og har i kunsthistorien fået tilnavnet den danske malerkunsts fader, fordi han var den første professor, der dannede skole og fik en række af de mest kendte guldaldermalere som elever. Han brød med 1700-tallets idealiserende kunst og indførte en ny form for realisme baseret på naturstudier og kompositionsprincipper. I 1810 vandt han Akademiets store guldmedalje, og tilbragte herefter et år som elev hos den store nyklassicistiske maler Jacques-Louis David i Paris. Som den første indførte Eckersberg på Kunstakademiet det direkte naturstudium og fik herved afgørende betydning for guldalderkunstens udvikling i Danmark. Han fik stor indflydelse på en række unge kunstnere som Martinus Rørbye, Christen Købke, Constantin Hansen, Jørgen Roed og Wilhelm Marstrand.

Kontakter

Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81

Billeder

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Bloomsbury TALKS: Kunsten at leve - kunsten at diskutere25.4.2025 12:02:15 CEST | Pressemeddelelse

Den aktuelle Bloomsbury-udstilling inspirerer til nutidens tanker om, hvordan vi indretter vores liv. For 100 år siden mødtes de toneangivende britiske pionierer inden for kunst, økonomi, litteratur og filosofi i torsdagsklubber for at diskutere tidens strøminger. Nu inviterer Nivaagaards Malerisamling til at gøre kunsten efter i to tværfaglige TALKS om kunstneriske fællesskaber og fremtidens økonomiske samfundsstrukturer.

Metro-omvisning med kunstner Christian Schmidt Rasmussen3.4.2025 13:33:39 CEST | Pressemeddelelse

I anledning af Nivaagaards Malerisamlings aktuelle udstilling med 'Kunstnerkolonien i Hornbæk' inviterer museet på omvisning med en af kunstnerne, Christian Schmidt Rasmussen. Turen går uden for museet til metrostationen Mozarts Plads i Sydhavnen, hvor Christian Schmidt Rasmussen har skabt det monumentale værk 'Ud af barndommen'. Han fortæller om tilblivelsen og fører publikum ind i den rigdom af detaljer og historier, der findes i værket.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye