Præhospitalet i Region Midtjylland

Nyt ph.d.-projekt skal øge trivslen blandt ambulancepersonale

Del

Projektet udvikler og tester et nyt E-læringsprogram, som skal forebygge stress, omsorgstræthed og psykisk belastning hos ambulancepersonale.

Ambulancebehandler og assistent ved ambulance.
Ny forskningsprojekt skal forebygge psykiske belastninger hos ambulancepersonale. Præhospitalet

Ambulancepersonale oplever ofte potentielt traumatiske begivenheder i arbejdet. Det gør dem særligt udsatte over for psykiske belastningsreaktioner som blandt andet PTSD, depression og stress.

Det skal et nyt ph.d.-projekt forebygge. Det sker ved at udvikle et E-læringsprogram, som kan øge trivslen og forebygge psykisk belastning hos ambulancepersonale.

- Betydningen for både den enkelte ambulancemedarbejder og for den samlede ambulancetjeneste i Danmark er stor, da kun 28 procent af folk vender tilbage på job, hvis de har udviklet PTSD i forbindelse med arbejdet. Samtidig kan de også udvikle omsorgstræthed, som gør det sværere for dem at løse deres opgaver, siger ph.d.-studerende Mads Lillethorup Persson.

Ikke traumerne

Som en del af projektet er Mads Lillethorup Persson gået i gang med at observere og interviewe ambulancefolkene i Region Midt for at finde ud af, hvad de døjer med og har brug for. Og det tegner faktisk allerede til at blive lidt af en øjenåbner.

- Umiddelbart virker det til, at det ikke er de store ulykker, der udløser det mentale pres. De er nemlig meget fagligt dygtige og gode til at håndtere netop den type situationer, siger Mads Lillethorup Persson.

- I stedet kunne det tyde på, at det bliver udløst af relativt små ting og lavpraktiske udfordringer, hvor de oplever, at de kommer til kort. For eksempel svære samtaler med pårørende eller mindre ting. Men de er klart mere sårbare over for de her stressreaktioner, fordi de belastes af de relativt mange traumatiske hændelser i løbet af deres arbejdsliv.

Ny e-læring

Det er endnu uvist, hvordan den endelige E-læringsløsning kommer til at se ud. Inden da skal Mads Lillethorup Persson i løbet af 2024 rundt på en række af regionens baser for at få et større indblik i ambulancepersonalets arbejdsliv.  

- Det bliver formentligt noget, som hjælper med at italesætte de traumatiske hændelser og mindre udfordringer, som samlet set er med til at gøre det hårdt at være ambulancepersonale, siger Mads Lillethorup Persson.

Projektet starter til februar med finansiering fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, Præhospitalets Forskningspulje og Forskning & Udvikling. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Ambulancebehandler og assistent ved ambulance.
Ny forskningsprojekt skal forebygge psykiske belastninger hos ambulancepersonale.
Download

Om Præhospitalet i Region Midtjylland

Præhospitalet tager sig af alvorligt syge eller tilskadekomne patienter i Region Midtjylland, fra der er ringet 1-1-2 og til patienten er færdigbehandlet på stedet eller modtaget på et hospital.

Præhospitalet er et hospital på hjul, som behandler mere end 165.000 borgere om året.

Præhospitalet kører desuden 425.000 siddende patienter til hospitalsbesøg årligt

Følg pressemeddelelser fra Præhospitalet i Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Præhospitalet i Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye