Dansk Fjernvarme

Ny EU-strategi: Stort gennembrud for storskala geotermi i Europa

Del

Europarlamentet har netop vedtaget en flot og samlet strategi for udbredelse af geotermi i Europa. Nu kan arbejdet med energieffektivisering, varmeplanlægning og udfasning af naturgas for alvor få et rygstød. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme, der samtidig roser de danske parlamentarikere for indsatsen med at få strategien i hus.

Dansk Fjernvarme

Med et potentiale til at varmeforsyne helt op til 75 procent af det samlede europæiske varmeforbrug, er det ikke helt uden perspektiv, at Europa-Parlamentet her til middag har vedtaget en ny strategi, der skal sikre stor skala gennembrud for geotermisk varme.  

- Det er en rigtig god dag for den grønne omstilling i Europa og Danmark. Potentialet i geotermi er enormt. Ikke mindst i de store byer rundt om i Europa, men også i Danmark. Der er derfor god grund til at vifte med det stjerneprikkede flag i dag, siger Maria Dahl Hedegaard, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, der repræsenterer alle landets fjernvarmeselskaber og industrien.  

I Danmark er der allerede gang i flere projekter, hvor geotermisk varme bidrager til at udfase  kul og reducere brugen af biomasse. På europæiske niveau ligger der en latent mulighed i at geotermi kan udfase brugen af naturgas og sikre forsyningssikkerheden med en stabil, grøn og vedvarende energikilde, der ikke støjer og heller ikke fylder alverden i landskabet  

Nu ligger der en konkret køreplan, som medlemslandene kan tage udgangspunkt i i indretningen af den fremtidige el- og varmeforsyning. Det er der brug for, ikke mindst disse år, hvor behovet for at reducere vores forbrug af naturgas af hensyn til klimaet og den geopolitiske sikkerhed er markant, siger Maria Dahl Hedegaard.  

Stor ros til de danske parlamentarikere 
Samtidig sender chefkonsulenten en stor ros til de danske forhandlere på strategien. Ikke mindst Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet, Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre og Pernille Weiss fra De Konservative. 

- Vi havde ikke fået en så flot strategi for geotermi, måske endda slet ikke fået en strategi, hvis ikke det havde for især de tre danske parlamentsmedlemmer. Det er der alt mulig grund til at rose. Det er en strategi, der udover at skubbe på for en grøn og bæredygtig el og varmeforsyning også understøtter udviklingen af en grøn industri, som især danske virksomheder er markedsførende på. Forhåbentlig sætter det sig i udviklingen af industrien i Danmark og et muligt stort eksportpotentiale, siger Maria Dahl Hedegaard.

Samlet set vil geotermi kunne levere op til 75 procent af det europæiske varmeforbrug og 15 procent af elforbruget i 2040.

Kontakter

Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 76 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye