Ny rapport fra World Economic Forum: Danmark i front men med plads til forbedring på bæredygtighed
I en ny global måling fra World Economic Forum er Danmark blandt verdens ledende nationer i forhold til fremtidens vækstmotorer, når det gælder innovation, inklusion og resiliens. Til gengæld scorer Danmark lavt på bæredygtighed i forhold til vores ambitioner på området. World Economic Forum opfordrer i rapporten Future of Growth 2024 til en ny tilgang til at måle vækst, som ikke kun måler på økonomi.
- Rapporten er et vigtigt pejlemærke for Danmark. I år har World Economic Forum udvidet målebåndet, så også innovation, inklusion, bæredygtighed og resiliens er med i ligningen. Det giver en mere nuanceret forståelse af Danmarks styrker og svagheder, og selvom vi overordnet ligger rigtig flot, er der stadig udviklingspotentialer indenfor bæredygtighed, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut, som er World Economic Forums danske samarbejdspartner.
World Economic Forum påpeger i den netop udkomne rapport, at de søger at udvikle en ny metode til at tage temperaturen på den globale økonomiske vækst med de nye parametre. I rapporten fremhæves en betydelig økonomisk opbremsning, som er anslået til at falde til den laveste rate i tre årtier frem til 2030. Midt i det som World Economic Forum betegner som et ”igangværende økonomisk og geopolitisk chok”.
Bæredygtigt udviklingspotentiale
Danmark er i den nye rapport rangeret i gruppen af højindkomstlande og placerer sig i top fire og fem, når det gælder innovation og inklusion og som nummer otte på resiliens. Til gengæld havner Danmark som nummer 13 – nummer fire blandt højindkomstlandene – når det gælder bæredygtighed. Den lave score på bæredygtighed er blandt andet knyttet til affald pr. indbygger og kombineret med den lave grad af genanvendelse af ressourcer, som for nylig blev påpeget i Circularity Gap Report.
- Selvom vi på mange måder er et grønt foregangsland, er der stadig udviklingspotentiale i forhold til bæredygtighed. Det viser rapporten her, og det er også noget, vi sammen med en række aktører pegede på for nylig. Hver dansker forbruger 24,5 tons nye materialer om året, og vores genanvendelse af de ressourcer er på 4 procent. Det er langt under den globale standard på 7,2 procent. Vi skal derfor have mere gang i den cirkulære økonomi og sikre adgang til finansiering og muligheder for både at kompetenceudvikle og udvikle nye teknologier og løsninger, som bevarer ressourcerne i deres kredsløb og begrænser behovet for nye, siger Juan Farré.
Danmarks Position
Innovation: Score 73,40 ud af 100. Nummer 5. Danmark er blandt de førende nationer, tæt på Singapore, Schweiz, Sverige og USA, når det gælder innovation. Dette understreger den danske styrke inden for forskning og udvikling.
Inklusion: Score 77,64 ud af 100. Nummer 4. Med en stærk velfærdsstat er Danmark højt placeret, men overgået af lande som Schweiz, Finland og Island. Dette viser Danmarks evne til at sikre, at alle kan deltage og bidrage i økonomien.
Bæredygtighed: Score 54,72 ud af 100. Nummer 13. På trods af den danske selvforståelse som et grønt foregangsland har Danmark plads til forbedring. Danmark ligger blandt højindkomstlandene som nummer fire. En række lavindkomstlande scorer i rapporten højt på bæredygtighed, fordi de har en høj grad af biodiversitet og et lavt forbrug af ressourcer.
Resiliens: Score 68,51 ud af 100. Nummer 8. Resiliens handler om, i hvilken grad samfundsøkonomien er indrettet, så den kan komme sig oven på kriser. Danmark ligger efter Finland, Australien, Østrig, Luxembourg, New Zealand, Schweiz og Sverige.
Om World Economic Forum
World Economic Forum er en international organisation for offentlig-privat samarbejde, der engagerer sig i at forbedre verdens tilstand gennem samarbejde mellem virksomheder, regeringer og civilsamfundet. Organisationen fokuserer på at udvikle målinger og indikatorer, der kan bidrage til at guide bæredygtig og inkluderende global udvikling.
Om Future of Growth 2024
Future of Growth 2024 introducerer en ny ramme for at vurdere kvaliteten af den økonomiske vækst i 107 lande globalt. Den karakteriserer nationers økonomiske vækst på tværs af fire parametre: Innovation, inklusion, bæredygtighed og resiliens. Hensigten med rapporten er at give mulighed for at identificere områder, der kan forbedres, afvejninger, der skal løses, eller synergier, der kan udnyttes. Teknologisk Institut er World Economic Forums danske samarbejdspartner og har bistået med indsamling af data.
Kontakter
Adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut, via chefkonsulent Niels Tradsfeldt, Kommunikation, mobil 7220 2769, mail: ntt@teknologisk.dk og seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut for detaljer om rapporten, mobil: 7220 2704, mail: stys@teknologisk.dk
Links
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik20.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tiltag skal gøre det lettere at genbruge, reparere og genanvende elektronik.
Støjende emhætter skaber sundhedsrisiko i danske hjem19.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hver femte dansker slukker for emhætten på grund af støj, viser ny undersøgelse. Eksperter advarer mod øget farlig partikelforurening i køkkenet
Biobaseret bindemiddel til asfalt kan reducere CO2-udledning16.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Biobaserede restmaterialer fra halm eller træ har potentiale til at kunne erstatte fossil olie i bindemidlet bitumen og dermed reducere CO2-udledningen fra asfaltproduktion.
Røntgen og kunstig intelligens skal optimere fødevareproduktion10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier.
Mindre producenter af plantebaserede fødevarer får hjælp til at gro2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skræddersyede udviklingsforløb sætter skub i danske SMV’ers produktion af sikre, smagfulde og kommercielt levedygtige plantebaserede fødevarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum