Udenrigsministeriet

Danmark har givet yderligere humanitær støtte til akutte katastrofer og klimakriser verden over

Del

Behovet for nødhjælp i form af blandt andet adgang til rent vand og basale sundhedsydelser og fødevarer var igen i 2023 rekordhøjt. Det skyldes udbrud af nye og forværrede konflikter, naturkatastrofer, økonomisk kriser og ustabilitet. Derfor har regeringen ved udgangen af 2023 givet yderligere humanitær støtte på 224,5 millioner kroner til indsatser i akutte kriser verden over.

Støtten går blandt andet til nogle af de fattigste lande såsom Sudan, Etiopien og Afghanistan. Den nye støtte bidrager desuden til at håndtere de alvorlige humanitære konsekvenser af situationen i Israel og Palæstina, som påvirker nabolandene.

Det nye humanitære bidrag går til:

  • at støtte FN’s og Røde Kors Bevægelsens nødhjælpspuljer, som sætter hurtigt ind i forbindelse med akutte kriser såsom naturkatastrofer samt underfinansierede og oversete kriser.
  • et nyt bidrag til det borgerkrigsplagede Sudan og nabolandene, herunder særligt Egypten, som lider under den flygtningekrise borgerkrigen har skabt.
  • at støtte Etiopien, som kæmper med konsekvenserne af oversvømmelserne fra El Niño.
  • at afhjælpe den forværrede humanitære situation i Afghanistan
  • at støtte syriske flygtninge og sårbare værtssamfund i Libanon, Jordan, Tyrkiet og Egypten, samt internt fordrevne i Libanon som følge af situationen i Israel og Palæstina.
  • at forebygge en miljøkatastrofe i det Røde Hav som konsekvens af evt. olieudslip fra et strandet olietankskib ud fra Yemens kyst.
  • At støtte fremme at privatsektorløsninger i langvarige fordrivelsessituationer
  • at afhjælpe det humanitære pres i nabolandene til Israel og Palæstina som følge af konflikten

Baggrund

364 millioner mennesker har behov for nødhjælp på globalt plan. Det er 30 millioner mennesker flere mennesker end 2022. Årsagen vurderes at være de nye og forværrede kriser, som er af særlig alvorlig karakter, og som har haft ekstreme humanitære konsekvenser i 2023.

Det drejer sig blandt andet om udbruddet af borgerkrigen i Sudan og situationen i Israel og Palæstina. Begge kriser udløser store regionale humanitære kriser og forventes at have langvarige humanitære og destabiliserende konsekvenser. På trods af de stigende globale behov er den samlede finansiering til humanitære operationer faldende. Per 1. december 2023 var kun 35 procent af den samlede efterspurgte humanitære finansiering mobiliseret. Flere humanitære landeoperationer står derfor over for at gennemføre nedskæringer på kerneopgaver, herunder fødevarerationer, beskyttelsesindsatser og sundhedsaktiviteter.

Konkret fordeler regeringens nye støtte sig således:

FN’s centrale nødhjælpsfond (UNCERF, OCHA)

Til humanitære indsatser i akutte og underfinansierede kriser

42 millioner kroner

Internationale Røde Kors Forbunds (IFRC)

Disaster Risk Emergency Fund (DREF)

Til akutte og forebyggende humanitære indsatser ifm. naturkatastrofer, herunder særligt klimarelaterede kriser

29,4 millioner kroner

Bidrag til regional indsats for Palæstina-flygtninge

(Libanon, Jordan, Syrien og Palæstina), UNRWA

Forøgelse af kernebidraget med fokus på at afhjælpe presset på nabolandene i regionen med støtte til opretholdelse af basale ydelser til sårbare Palæstina-flygtninge bosat i nogle af de mest udsatte områder i Mellemøsten

26,1 millioner kroner  

Palæstina: ICRC 

Støtte til sundhedsindsatser i Gaza                                                                          

5 millioner kroner

Syrien: UNHCR’s regionale 

flygtningeresponsplan for Syrien 

Støtte til syriske flygtninge og værtssamfund i Libanon, Jordan, Tyrkiet og Egypten, samt støtte til internt fordrevne i Libanon som følge af Gaza-konflikten

13 millioner kroner

Sudan: FN’s humanitære landefond,

OCHA (30 mio. kr.) og UNHCR’s regionale flygtningeresponsplan for Sudan (20 mio. kr.)               

Til akutte indsatser på tværs af vigtige sektorer som fødevaresikkerhed, ernæring, vand og sanitet, husly, sundhed og beskyttelse samt støtte til flygtningemodtagelsesindsatser i nabolandene, herunder særligt til Egypten

50 millioner kroner

Etiopien: FN’s humanitære landefond i Etiopien, OCHA

Til akutte indsatser på tværs af vigtige sektorer som fødevaresikkerhed, ernæring, vand og sanitet, husly, sundhed og beskyttelse ifm. bl.a. store El Niño oversvømmelser

12 millioner kroner

Yemen: UNDP

Til redningsaktionen af Olietankskibet FSO Safer ud fra Yemens kyst

7 millioner kroner

Afghanistan: FN’s humanitære landefond,

OCHA (15 mio. kr.) og UNHCR (15 mio. kr.)

Til humanitære indsatser på tværs af vigtige sektorer som fødevaresikkerhed, ernæring, vand og sanitet, husly, sundhed og beskyttelse, jordskælvsrespons samt modtagelsen af udviste flygtninge fra Pakistan og jordskælvsofre

30 millioner kroner

UNHCR/IFC (strategisk bidrag)

Fremme privatsektorløsninger og selvforsørgelsesmuligheder i langvarige fordrivelsessituationer

10 millioner kroner

I alt

 

224,5 millioner kroner

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Gennemgangen af Palæstina-programmet er afsluttet18.6.2024 20:48:06 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsministeriet har lavet en grundig gennemgang af hele det danske landeprogram til Palæstina i forlængelse af sidste års gennemgang af dele af landeprogrammet. Gennemgangen har blandt andet konkluderet, at bistanden har leveret resultater, er relevant og at danske midler ikke direkte eller indirekte er tilgået personer eller organisationer, som er opført på EU’s og FN’s sanktionslister. Gennemgangen har også bekræftet, at der ikke er indikationer på, at danskstøttede civilsamfundsorganisationer har opildnet til had og vold i deres kommunikation.

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye