København Stumfilmfestival – 23.-28. januar
Næste uge åbner femte udgave af Københavns Stumfilmfestival, der med sit unikke program og fokus på musik på kort tid er blevet en stor publikumssucces i Cinemateket.

Fra Benjamin Christensen, Carl Th. Dreyer og Lau Lauritzen til Buster Keaton, Lon Chaney og Charles Chaplin. Stumfilm-koryfæerne står i kø i femte udgave af København Stumfilmfestival, der fra 23.-28 januar præsenterer en varieret pallette af danske og internationale stumfilm i Cinemateket.
Festivalen byder på flere nyrestuerede danske stumfilm, sjældent viste internationale klassikere, unikke stumfilmkoncerter, spændende foredrag ved bl.a. Jakob Stegelmann, en familiedag i slapstickens tegn og meget, meget mere – og langt de fleste film bliver ledsaget af kyndige ekspertintroduktioner. Årets tema er ’lyden af stumfilm’, hvor festivalen vil genskabe den helt særlige og ofte helt unikke filmoplevelse, stumfilmen tilbød.
Stumfilm er still going strong
Festivalen er en del af Filminstituttets store arbejde med at sikre og formidle den tidlige filmarv, som også rummer forskning i stumfilm og tjenesten Stumfilm.dk. Efter et par magre år i pandemiens tegn slog sidste års udgave af København Stumfilmfestival publikumsrekord og er nu én af Cinematekets mest populære festivaler. Ifølge initiativtager og medkurator på festivalen, programredaktør Jesper Andersen fra Cinemateket, er festivalen lykkedes med at udbrede kendskabet til den stumme filmkunst:
”En række af filmhistoriens smukkeste, morsomste og visuelt mest raffinerede film blev produceret før talefilmens gennembrud, men kendskabet til ’den stumme kunst’ er ikke længere stort. Det vil vi med København Stumfilmfestival gerne være med til at ændre på, og det er mit klare indtryk, at kendskabet til og begejstringen for festivalen vokser år for år, ikke mindst på grund af kombinationen af film og live-musik.”
Fokus på lyden af stumfilm
Årets stumfilmfestival har fokus på lyden af stumfilm, hvor festivalen – foruden flere film med live-musik ved nogle af verdens dygtigste stumfilm-musikere – byder på to filmkoncerter: Den 26. januar spiller det litauiske tremands-band Sheep Got Waxed til Valdemar Psilander-filmen ’Evangeliemandens liv’ (1915), mens VETO-forsanger Troels Abrahamsen den 27. januar akkompagnerer danske Benjamin Christensens Hollywood-drama ’Revolution’ (1927). Ifølge medkurator på festivalen, programredaktør Sophie Engberg Sonne fra Cinemateket, er stumfilm på ingen måde lydløse:
”En stumfilmoplevelse er noget enestående – en liveoplevelse på linje med en koncert eller et teaterstykke. Der kan aldrig være to visninger, der er ens, når der er live-musik til. Vi forsøger med festivalen at vise, hvor forskellig en musikoplevelse med stumfilm kan lyde. Så når det kommer til at vise stumfilm, handler det ikke kun om at bevare og formidle filmen, men også om at genskabe den magiske filmoplevelse, stumfilmen tilbød.”
Festivalen får også prominent besøg af den internationalt kendte britiske stumfilm-musiker, Stephen Horne, der ledsager flere af filmene i programmet og den 25. januar holder masterclass om kunsten at spille til stumfilm, modereret af Filmarkivets museumsinspektør og medkurator af festivalen, Thomas Christensen.
Fra slapstick til forskerseminar – en festival for alle
København Stumfilmfestival vil være for alle. Fra slaptick-glade børnefamilier til dem, der interesserer sig for stumfilmforskning. Den 27. januar inviterer festivalen traditionen tro til familiedag med slapstick-ikonerne Charles Chaplin, Buster Keaton og Gøg og Gokke, mens der den 25. januar er gratis forskerseminar om sammenfiltringen af dansk og tysk stumfilmkultur med deltagelse af både danske og internationale forskere. Mød også den tyske stjerneforfatter Daniel Kehlmann den 26. januar, når han med udgangspunkt i sin nye bog om G.W. Pabst, ’Lysspil’, introducerer Pabst’ ’Mod afgrunden’ fra 1928, der kan karakteriseres som en samtidsudgave af den tyske hitserie ’Babylon Berlin’.
Det fulde program kan ses på Cinematekets hjemmeside og i festivalens trykte program, som kan afhentes fysisk i Cinematekets billetsalg. Hør desuden om dengang Danmark var Hollywood i den nyeste episode af Filminstituttets podcast, Filmstemmer.
København Stumfilmfestival 2024 er støttet af Lithuanian Culture Institute og Goethe-Institut Dänemark.
Praktisk information
København Stumfilmfestival 23.-28. januar 2024
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og tlf. 3374 3412
Kontakter
Jesper AndersenProgramredaktør, Cinemateket
Tlf:+45 2125 6170jespera@dfi.dkSophie Engberg SonneProgramredaktør, Cinemateket
Tlf:+45 3374 3410sophies@dfi.dkBilleder
Vedhæftede filer
Cinemateket - en del af Det Danske Filminstitut
Cinemateket præsenterer danske og internationale film i tre biografer og har til opgave at fastholde og udvikle interessen for filmkunsten i hele dens mangfoldighed.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Bornholmsk producer udtaget til europæisk talentprogram i Cannes29.4.2025 15:18:16 CEST | Pressemeddelelse
Bornholmske Daniel Mühlendorph er udvalgt som en af Europas 20 mest lovende producere, der skal deltage i Producers on the Move under Cannes Festivalen 13. til 24. maj. Han står bag film som 'Blokhavn', 'Hvor kragerne vender' og 'Krysantemum'.
Find historiske optagelser fra besættelsen fra dit lokalområde29.4.2025 08:46:19 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af 80-året for besættelsen lancerer Filminstituttet et nyt interaktivt danmarkskort med historiske filmoptagelser fra besættelsen og befrielsen.
Kultfilm boomer15.4.2025 10:45:56 CEST | Pressemeddelelse
Cinemateket fejrer fra den 18. april til den 28. juni nye og gamle kultfilm – og det publikum, der skaber dem. Mange forbinder kultfilm med gamle, glemte film – men kult kan også opstå her og nu. Et eksempel er den nye Minecraft-film, hvor publikum rejser sig, råber med på replikker og danser i salen. Det peger på en lyst til fællesskab og interaktion – noget, som hjemme-streaming ikke kan tilbyde, men som biografen kan. Under overskriften ’Kult og kitch’ udforsker og genskaber Cinemateket den fortælling.
På spektret 2025: Neurodivergente fortællinger på det store lærred1.4.2025 14:28:33 CEST | Pressemeddelelse
Autisme og neurodivergens er ikke usynlige i årets filmfestival. Fra Verdens autismedag 2. april til 10. maj ruller 'På spektret' over lærredet i Cinemateket.
Ny aftale skal sikre bedre og hurtigere udbredelse af danske kort- og dokumentarfilm31.3.2025 15:59:47 CEST | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en aftale, der skal sikre danske kort- og dokumentarfilm en bedre og hurtigere vej til visning på tv-stationernes platforme, er afsluttet. Parterne – DR, TV 2, Producentforeningen og Filminstituttet – er nået til enighed om en model, der skal følge Filmaftalen 2024-2027.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum