FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Nyt ældreudspil sætter gang i den ventede frisættelse – nu venter djævlen i detaljen

Del

Regeringens ældreudspil vil lade ældre tilrettelægge mere af deres pleje sammen med medarbejderne og tage et opgør med tilsynet i landets kommuner. Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er positive, men den endelige dom må vente, til resten af udspillet kommer.

Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Danskerne har ventet længe på hvid røg fra SVM-Regeringen som signal til, at deres ældreudspil endelig var klar. Statsministeren har nu løftet sløret for to centrale dele af udspillet, som skal forandre ældreplejen og levere på de mange løfter. Der skal skæres kraftigt ned på tilsynene i ældreplejen, og der skal indføres ’helhedspleje’ som udføres af små faste hold.

Tillid skaber udvikling
Forslagene er umiddelbart godt nyt, og FH har tidligere foreslået et opgør med de offentlige tilsyn og netop også understreget behovet for mere lærende tilsyn. Der sker fejl i den offentlige sektor - som alle andre steder, men fejlene sker også med det nuværende tilsynssystem, og hvis man kan sikre mere tid med de ældre med færre tilsyn, er det naturligvis godt.

”Det er vigtigt, at vi har en offentlig sektor, hvor der ikke lægges uforholdsmæssigt meget vægt på blot at undgå fejl, for med udvikling og tillid skaber vi organisationer, hvor fagligheden og velfærden står i centrum. Dette er større end blot ældreområdet, da det jo er en bevægelse vi har brug for på tværs af velfærdssamfundet” siger næstformand i FH, Nanna Højlund.

Tilsyn spiller stadig en vigtig rolle
Det er dog også vigtigt at huske, at tilsyn har en vigtig rolle ift. at sikre kvalitet og retssikkerhed i en frisat offentlig sektor, hvor normeringer, dokumentationskrav og procesmål afskaffes.

”Vi har brug for at tilsyn skal være mere enkle, fleksible, og de skal give organisationerne mere frihed. Men de skal samtidig holde dem ansvarlige for deres dispositioner og organisering af velfærden til de ældre.  Jeg er dog enig i, at vi kommer længere med dialog og tillid end med kontrol” siger Nanna Højlund.

Helhedsorienteret pleje
Regeringens andet forslag er et princip om helhedspleje, hvor de ældre selv skal være med til at bestemme, hvilke opgaver de skal have hjælp til uden et bureaukratisk visitationssystem. Regeringen foreslår også, at ældreplejen fremadrettet varetages af små faste hold af medarbejdere.

Nanna Højlund ser positivt på tankerne om en mere helhedsorienteret pleje. ”Det vigtigste er selvfølgelig først og fremmest, at de ældre får en større grad af selvbestemmelse og inddragelse i deres egen pleje og hverdag. Her er tankerne om små faste teams en god måde at sikre en tillid og genkendelighed mellem borgerne og medarbejderne," siger hun.

Pas på med privatisering
Regeringen har indtil videre ikke løftet sløret for, hvordan den konkret ønsker at justere på rammerne for frit valg, konkurrenceudsættelse og samspillet mellem den offentlige og private sektor og netop her er der en række faldgruber, hvor FH maner til forsigtighed.

”Vi er bekymrede for, at de private leverandører bliver presset mere ind på det offentlige marked. Vi har set for mange eksempler på, at en øget konkurrenceudsættelse ikke fører til et kvalitetsløft for borgerne, men i stedet fører til konkurser eller øgede bureaukratiske byrder for kommunerne. Vi er bestemt heller ikke begejstrede for tanken om et stort marked for tilkøbsydelser, men vi ser frem til at læse hele regeringens udspil” siger Nanna Højlund.

Kontakter

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH: En glædens dag med godkendt Platformsdirektiv i EU11.3.2024 18:11:38 CET | Pressemeddelelse

Efter hårde forhandlinger gav EU’s beskæftigelsesministrer mandag grønt lys til, at personer, der arbejder for digitale arbejdsplatforme såsom Wolt, Foodora, Uber m.fl., fremover kan få adgang til almindelige arbejdstagerrettigheder som f.eks. feriepenge, pension eller løn under sygdom. I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er vi meget tilfredse med, at vi nu står med et direktiv, som kan bane vej for, at platformsarbejdere får adgang til ordentlige arbejdsvilkår, lyder det fra Flemming H. Grønsund, næstformand i FH.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye