Det Kongelige Teater

Balletmusikkens mestre

Del

Det Kongelige Kapel opfører tre af balletmusikken største klassikere af Debussy, Ravel og Stravinskij.

Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Kapel Camilla Winther

Det Kongelige Kapel sætter ved sæsonens tredje jubilæumskoncert fokus på balletmusikken og opfører tre af de mest berømte værker, Debussys Forspil til en fauns eftermiddag, Ravels Daphnis og Chloé, suite nr. 2 og Stravinskijs Petrusjka.

Ren balsam for øregangene er balletmusikken fra de to franskmænd, Debussy og Ravel. Debussys Forspil til en fauns eftermiddag er baseret på den symbolistiske digter Mallarmés hyrdedigt. Digtet fortæller om skovgudens sanselige drømme på en hed eftermiddag i naturen. Debussys indledning med den berømte fløjtesolo har gjort værket til et af de mest populære. Musikstilen er sansemættet og klangrig og understreger komponistens særlige interesse for stemninger ligesom de impressionistiske malere i hans samtid.

Flere hyrder møder man også i Ravels balletmusik Daphnis og Chloé. Balletten blev bestilt af den russiske leder Diaghilev fra Les Ballets Russes. Ravel byggede sin fortolkning af den antikke kærlighedsmyte på 1700-tallets malerier og skabte et sanseligt lydlandskab.

Diaghilev bestilte også koncertens sidste værk Stravinskijs ballet Petrusjka, der tematiserer den evige kærlighedstrekant: Marionetdukken Petruskja forelsker sig i ballerinaen, der elsker en anden. Stravinskij besøgte i 1925 København og dirigerede Det Kongelige Kapel i netop balletten Petrusjka på Det Kongelige Teater.

Den højt anerkendte amerikanske dirigent David Robertson leder den storslåede musik, der fejrer Kapellets balletrepertoire.

PROGRAM
Claude Debussy: Forspil til en fauns eftermiddag
Maurice Ravel: Daphnis og Chloé, suite nr. 2
Igor Stravinskij: Petrusjka, komplet 1911-version

OM DET KONGELIGE KAPEL
Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester – intet andet orkester har en så lang og traditionsrig historie. Orkestrets historiske rødder strækker sig helt tilbage til 1448 til trompeterkorpset ved Christian I’s hof. Siden Det Kongelige Kapels begyndelse er hver musiker blevet tildelt et nummer, der fastslår deres plads i Kapellets historie. Det Kongelige Kapel er særlig berømt for sin strygerklang, og mange store dirigenter og komponister har i årenes løb arbejdet med Kapellet, og samarbejdet har også inkluderet medlemmer af Kongehuset – Kong Frederik 9. har dirigeret orkestret ved flere lejligheder, og Prins Henrik har været solist. I sæson 2024/2025 tiltræder Marie Jacquot som Det Kongelige Kapels chefdirigent.

Balletmusikkens mestre | Koncert | OPERAEN, STORE SCENE 19/1

Kontakter

Billeder

Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Kapel
Camilla Winther
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye