Teknologisk Institut

Logoer som kan fjernes kan øge tekstilgenbrug

Del

Nyt projekt skal udvikle løsninger til lettere udskiftning af transfertryk på beklædning.

En barriere for genbrug er den udbredte brug af transfertryk, altså påtrykte logoer og navne, fortæller projektleder Jeppe Holmehave fra Teknologisk Institut.
En barriere for genbrug er den udbredte brug af transfertryk, altså påtrykte logoer og navne, fortæller projektleder Jeppe Holmehave fra Teknologisk Institut.

Påtrykte logoer på beklædning er i dag skyld i, at store mængder brugbart tøj ender i forbrændingsanlæg. Teknologisk Institut og tre industriaktører er gået sammen om at udvikle nye løsninger, der skal sikre langt mere genbrug af erhvervstøj med transfertryk.

Brugbart kvalitetstøj ender i forbrændingsanlæg
Lige nu er mange læsere af disse linjer muligvis iført en skjorte, T-shirt, kittel eller kedeldragt med eget navn eller arbejdsgiverens logo trykt direkte på tøjet. Arbejds- og virksomhedstøj udgør hele 12 procent af det samlede tekstilforbrug i Danmark. Ifølge tal fra Miljøstyrelsen, 2023, bliver 89 procent af de indsamlede tekstiler fra danske erhvervsvirksomheder i dag brændt af.

– Beklædning har stort genbrugspotentiale, specielt tekstiler produceret af høj kvalitet såsom arbejdstøj. Hvis vi kan indfri det potentiale, kan tøjbranchen opnå en høj miljøgevinst ved at indtænke genbrug før forbrænding eller genanvendelse. En barriere for genbrug er den udbredte brug af transfertryk, altså påtrykte logoer og navne, fortæller projektleder Jeppe Holmehave fra Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har derfor med støtte fra Miljøstyrelsen taget initiativ til projektet Genbrug er god brug. I projektet vil Teknologisk Institut sammen med virksomhederne NS System A/S, Bjørn Thorsen A/S og Fabricaid ApS både udvikle metoder til at kunne fjerne eksisterende transfertryk fra visse tekstiltyper og en ny type fjernbare transfertryk, der er lettere at udskifte.

Stigende efterspørgsel på fjernbare logoer
Teknologisk er udfordringen, at selve transfertrykket er udviklet til at have en høj holdbarhed og ikke med tanke på, at tekstilerne senere skal kunne bruges igen, eventuelt med et andet navn eller logo. Til gengæld er der stigende efterspørgsel efter fjernbare logoer, blandt andet ansporet af mere ansvarlige indkøbspolitikker, leasingmodeller ved danske vaskerier og fremkomst af take back-ordninger, hvor kunder kan sende brugt logotøj tilbage til leverandøren, når det ikke skal bruges mere.

NS System A/S er netop leverandør af beklædning med transfertryk. Her ser administrerende direktør Niels Rask store forretningsmuligheder i at udvikle løsninger, der sikrer øget genbrug.

– Der er stor efterspørgsel på løsninger, der bringer os væk fra brug-og-smid-væk-kulturen. Det kan vi i den grad bidrage til, hvis vi i dette partnerskab lykkes med at ramme en løsning, hvor vores transfertryk på den ene side holder en høj kvalitet, mens de er i brug, og på den anden side er lettere at udskifte, når trykket ikke længere er relevant, fortæller Niels Rask.

FAKTA:
Transfertryk er en teknik til at påføre logoer eller tekst på tekstiler. Under processen printes motivet på transferpapir, der overføres til tekstilet med en varmepresse. Herefter nedkøles tekstilet, og papiret fjernes. Resultatet er et permanent design, der kan modstå utallige vask.

I Nordisk Ministerråds guide til grønnere indkøb i sundhedssektoren anbefales fjernbare logoer, hvilket dog ikke er muligt i dag for transfertryk, der i høj grad stadig bruges i sektoren.

Ifølge Regeringens Klimapartnerskab har Danmark en ambition om at nedbringe tøj- og tekstilforbruget med 10 procent inden 2025. Det svarer til en reduktion i den direkte CO2-udledning på 38.000 ton årligt.

Arbejds- og virksomhedstøj udgør omkring 12 procent af det samlede tekstilforbrug i Danmark.

Genbrug er god brug (2023-24) er støttet af MUDP under Miljøministeriet og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut (projektleder og videnspartner), NS System A/S (leverandør af transfertryk), Bjørn Thorsen A/S (råvareleverandør) og Fabricaid ApS (rådgiver i den cirkulære tekstilværdikæde).

Note 23/1 2024: Præcisering af kilde til 2025-mål om reduktion af tøj- og tekstilforbrug.

Kontakter

Jeppe Holmehave, projektleder, Teknologisk Institut, mail jhol@teknologisk.dk, mobil: 7220 1814
Niels Rask, styregruppeformand, NS System A/S, mail nr@nssystem.dk, mobil: 2529 9846

Billeder

En barriere for genbrug er den udbredte brug af transfertryk, altså påtrykte logoer og navne, fortæller projektleder Jeppe Holmehave fra Teknologisk Institut.Foto: teknologisk Institut
En barriere for genbrug er den udbredte brug af transfertryk, altså påtrykte logoer og navne, fortæller projektleder Jeppe Holmehave fra Teknologisk Institut.Foto: teknologisk Institut
Download
Foto: Teknologisk Institut
Foto: Teknologisk Institut
Download

Links

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Sådan bliver biosolutions et dansk eksporteventyr21.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danske biosolutionsvirksomheder har potentialet til at blive blandt de førende i verden på området, men der er ikke en lige vej derhen. I en ny rapport fra Teknologisk Institut angiver de adspurgte danske biosolutionsvirksomheder flere afgørende barrierer, som skal overkommes, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i den globale konkurrence – særligt manglende finansiering er en hæmsko i udviklingen af nye løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye