Syddansk Universitet

Professor i klinisk genetik skal forske i gener knyttet til arvelige hormonsygdomme

Del

Anja Lisbeth Frederiksen udnævnes til professor ved Klinisk Institut, SDU og Genetisk Afdeling på OUH. Hun er speciallæge i klinisk genetik med særlig interesse i arvelige hormonsygdomme, herunder diabetes, knogle- samt mitokondriesygdomme.

Anja Lisbeth Frederiksen, professor i genetik på SDU og OUH
Anja Lisbeth Frederiksen, professor i genetik på SDU og OUH

Anja Lisbeth Frederiksens forskning i disse sjældne arveligt betingede tilstande sigter mod at opnå større forståelse af geners bidrag til udvikling af sygdom, og ved kliniske og laboratorieundersøgelser af disse sjældne sygdomme at få ny indsigt i bagvedliggende sygdomsmekanismer.

Med anvendelse af de nyeste molekylær-genetiske undersøgelsesmetoder sigter hendes forskning mod at opnå ny viden, der kan bidrage til udvikling af forebyggelse og af behandling af hyppigt forekommende sygdomme som fx diabetes og knogleskørhed. Lige for tiden arbejder hun med studier af mitokondriesygdommes betydning for knoglecellers funktioner.

I det nye professorat vil hun derudover have fokus på udbygning af afdelingens tværdisciplinære forskningsaktivitet samt på udvikling af forskningsuddannelse.  Projekterne bygger på tværdisciplinære forskningssamarbejder i Region Syddanmark med bl.a. afd. for Diabetes og Hormonsygdomme, Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg, Endokrinlogisk afd. M, OUH, KMEB, SDU, Steno Diabetes Center, Odense. Nationalt samarbejder hun med blandt andet Neuromuskulær Forskningsenhed på Rigshospitalet samt Gastromedicinsk og Heptalogisk afd. og afd. for Molekylær Diagnostik på Aalborg Universitetshospital. Internationalt samarbejder hun med Radboud University Nijmegen, Holland.   

Anja L. Frederiksen stammer fra Skørpinge, Slagelse og efter endt studentereksamen fra Slagelse Gymnasium, blev hun i 1998 cand.med. ved Syddansk Universitet. Under sit ph.d.-studie på Endokrinologisk afdeling Sydvestjysk Sygehus Esbjerg, der omhandlende diabetespatienter med mitokondriesygdom, opstod interessen for genetik, og hun blev i 2013 speciallæge i klinisk genetik.

Efterfølgende har hun arbejdet på Klinisk Genetisk afdeling på OUH i syv år og vender nu tilbage afdelingen. Hun kommer fra en stilling på Klinisk Genetisk afdeling Aalborg på Universitetshospital/Klinisk Institut Aalborg Universitet, hvor hun fortsat er tilknyttet som adjungeret professor.   

Fritiden bruges på haven, vandreture og musikoplevelser.

Kontakter

Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk

Links

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«6.6.2024 09:00:35 CEST | Pressemeddelelse

Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) fra Det Tekniske Fakultet på SDU har sammen med FN offentliggjort en ny rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimaplaner under Paris-aftalen (NDC'erne) – heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye