Boligsalget i 2023 endte bedre end ventet

Del

Nye handelstal fra Boligsiden viser, at 2023 endte med flere solgte boliger, end der først var udsigter til ved årets indgang. Dermed blev der solgt flere huse, ejerlejligheder og sommerhuse i 2023 end i 2022. 

Foto: Boligsiden
Foto: Boligsiden

Der blev i alt solgt 77.654 boliger i Danmark i 2023, som er fem procent flere, end der blev solgt i 2022.

Det fremgår af Boligsidens nye handelstal, som viser antallet af bolighandler i året, der gik.

”2023 startede i kølvandet på et mildest talt barskt andet halvår på boligmarkedet i 2022. Dengang så vi en kraftig nedgang i antallet af handler som følge af den daværende uro i samfundsøkonomien, såsom høj inflation, energikrise og rentehop,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Af den grund var der heller ikke mange positive prognoser for boligmarkedets udvikling i 2023 ved årets indgang. Alligevel endte året mod forventning med et fint salgsresultat taget udgangspunktet i betragtning. Og det skyldes hovedsageligt, at der løbende faldt mere ro på den økonomiske udvikling, så boligkøberne igen fik mod på at købe bolig.”

Størst årlig stigning i hussalget for hovedstadsområdet

Antallet af solgte villaer og rækkehuse endte på 46.876 styks i 2023, hvilket er fem procent flere solgte huse end i 2022.

Det er i landsdelene, som ligger øst for Storebælt, at den årlige stigning i hussalget er mest mærkbar. Således er antallet af solgte huse steget mest i landsdelen København By med en årlig stigning på 46 procent. 

Dernæst følger landsdelene Københavns Omegn, Nordsjælland og Østsjælland, som har oplevet en stigning i hussalget på henholdsvis 37 procent, 21 procent og 19 procent.

”Den største, årlige stigning i hussalget er at finde på Sjælland og i særlig grad i områderne omkring København. Det var også her, at salget dalede betydeligt i sidste del af 2022 på grund af boligkøbernes forringede økonomiske vilkår, da det samtidig er dyre områder at købe hus i. Dermed er salget for 2022 også et sløjt salg at sammenligne med,” siger Birgit Daetz.

”Samtidig har boligskatteændringerne sat skub i salget i disse områder i 2023, da det især er her, at boligskatterne stiger, hvorfor flere har fremskudt et boligkøb inden 2024 for at opnå skatterabatten.”

Birgit Daetz pointer samtidig, at der ikke er tale om et ekstraordinært godt salgsresultat i 2023 for de førnævnte landsdele sammenlignet med tidligere år.

”Det samlede hussalg i 2023 for hele Danmark ligger én procent over det gennemsnitlige salg i årene 2015-2019, som er den seneste normal før de hæsblæsende coronaår. Men for landsdelene omkring København blev der solgt færre huse i 2023, end der gjorde i perioden før corona. Set i det lys har eksempelvis skatterabatten altså ikke ført til en eksplosion i hussalget i hovedstadsområdet.”

Se de lokale handelstal for kommunerne her

Skatterabatten udløste flere lejlighedssalg

Der blev i alt solgt 15.715 ejerlejligheder på landsplan i 2023, hvilket er 11 procent flere end i 2022.

For Københavns Kommune, som har det største marked for ejerlejligheder i landet, lyder den årlige stigning i salget på 28 procent.

”Det samlede lejlighedssalg for hele Danmark i 2023 er – med undtagelse af 2022 - ikke set lavere siden 2014, så årsresultatet er i sig selv ikke prangende. Det hænger primært sammen med det sløje salg i starten af året, for i andet halvår – særligt 4. kvartal – steg lejlighedssalget betydeligt,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Det er især tydeligt på det københavnske ejerlejlighedsmarked, hvor salget steg med seks procent fra årets tredje til fjerde kvartal. Forklaringen er, at vi alle kunne se de nye ejendomsvurderinger tilbage i september 2023, og her stod det klart, hvor meget mange af især ejerlejlighederne i København der stiger i boligskat. Det gjorde lejlighedskøberne ekstra ivrige efter at lukke en handel inden 2024 for at sikre skatterabatten.”

Også sommerhussalget i 2023 overgik året forinden. Således blev der i alt solgt 8.215 sommerhuse i 2023, hvilket er to procent flere solgte end i 2022.

Se antallet af bolighandler i 2023 her:

Boligtype

Antal solgte 2023

Årlig ændring

Ændring ift. før corona

Villaer og rækkehuse

      46.876

5%

1%

Ejerlejligheder

      15.715

11%

-18%

Sommerhuse

       8.215

2%

-2%

Alle boligtyper*

      77.654

5%

-6%

Tabellen viser antallet af solgte boliger i år 2023 fordelt på boligtyper. Dertil fremgår ændringen i procent, når dette sammenlignes med 2022 (årlig ændring) samt det gennemsnitlige salg i årene 2015-2019 før corona (ændring ift. før corona). *Alle boligtyper dækker over boligtyperne villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse, kolonihaver, andelsboliger, landejendomme, helårsgrunde, fritidsgrunde, villalejligheder og lystejendomme. Kilde: Boligsiden

Nøgleord

Kontakter

Har du brug for yderligere kommentarer eller tal for de(n) kommune(r), du dækker. Kontakt kommunikationsdirektør Birgit Daetz, bcd@boligsiden.dk. Telefon: 21210284

Billeder

Diagrammet viser det samlede boligsalg på årsbasis i Danmark, som dækker over boligtyperne villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse, kolonihaver, andelsboliger, landejendomme, helårsgrunde, fritidsgrunde, villalejligheder og lystejendomme. *’Årene før corona' er det gennemsnitlige salg i årene 2015-2019 før coronapandemien. Kilde: Boligsiden
Diagrammet viser det samlede boligsalg på årsbasis i Danmark, som dækker over boligtyperne villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse, kolonihaver, andelsboliger, landejendomme, helårsgrunde, fritidsgrunde, villalejligheder og lystejendomme. *’Årene før corona' er det gennemsnitlige salg i årene 2015-2019 før coronapandemien. Kilde: Boligsiden
Download

Hvem er Boligsiden.dk?
På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsidens Markedsindeks viser aktuelle nøgletal om boligmarkedet, og statistikkerne er baseret på indberetninger fra samtlige af ejendomsmæglernes boligsalg. Boligsiden.dk udgiver løbende artikler om boligmarkedet på www.boligsiden.dk/nyheder og udsender hver måned en række faste pressemeddelelser med udgangspunkt i udviklingen i handelsaktiviteten, salgspriser, salgstid, nedslag og boligudbud.

Følg pressemeddelelser fra Boligsiden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Boligsiden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye