Skibsfarten er nu del af Energistyrelsens teknologikatalog for tung transport
Energistyrelsen supplerer i dag teknologikataloget for tung vejtransport med et katalog for skibe og færger. Kataloget består af tal og beskrivelser for udvalgte teknologier, som kan erstatte fossile brændsler i skibsfarten. De nye kapitler beskriver en række skibstyper og afdækker henholdsvis konventionelt brændsel, metanol, ammoniak, el og brint.

International skibsfart udgør globalt set over to procent af de globale udledninger af CO2 fra energirelaterede udledninger og er i dag helt afhængig af fossile brændstoffer.
Derfor er det et vigtigt område at få omstillet for at nå de langsigtede klimamål. Energistyrelsens katalog indeholder kapitler om alternative drivlinjer til skibe – i størrelsen fra små færger til store containerskibe. De nye kapitler behandler følgende kombinationer af teknologier og segmenter i skibsfarten:

Skal danne baggrund for fremtidige analyser
Kataloget har til formål at formidle state-of-the-art data for teknologierne og yderligere at belyse forventninger til udvikling. Kataloget er opbygget i samme format som Energistyrelsens øvrige teknologikataloger. Det betyder, at kataloget både indeholder en skriftlig del, hvor hver teknologi beskrives både i tekst og tal samt tilhørende standardiserede dataark med en kvantificering af centrale nøgletal. Brugere af kataloget kan finde tal for blandt andet energiforbrug, udledning, effektivitet og omkostninger i de medhørende dataark. Kataloget og dataarkene danner således grundlag for at inddrage og sammenligne teknologierne i fremskrivninger og analyser.
Mulighederne for en grønnere skibsfart
Alternativerne til de fossile brændstoffer i skibsfarten vinder frem, omend omstillingen er udfordrende. Det gælder ikke mindst, fordi skibsfarten er sammensat af en lang række forskellige typer skibe og en høj grad af specialisering. Samtidig er der flere teknologier, der potentielt kan erstatte de konventionelle brændstoffer. Hvilken teknologi, som er bedst egnet, afhænger af konteksten, som en skib skal løse opgaver i.
De første rederier har allerede investeret store summer i nye teknologier, og det betyder, at der i stigende grad findes data for alternativerne til de fossile brændstoffer. Det nye katalog indeholder således blandt andet nuværende og fremskrevne værdier for energiforbrug, motorstørrelser, tonnage, udledning og økonomiske omkostninger. Kataloget og dataarkene henvender sig til energiplanlæggere i offentlige organisationer og private virksomheder, som arbejder med omstillingen af skibsfarten.
Kataloget er udarbejdet af COWI og HOK Marineconsult for Energistyrelsen. Dataarkene er blandt andet baseret på modelkørsler i SHIP-DESMO.
Fakta
- Energistyrelsen vedligeholder og videreudvikler en serie af otte teknologikataloger, som kan findes på ens.dk/service/fremskrivninger-analyser-modeller/teknologikataloger. Katalogerne omhandler både teknologibeskrivelser og -data.
- Hovedformålet med teknologikatalogerne er at skabe et ensartet, alment accepteret og aktuelt grundlag for planlægningsarbejde, teknisk-økonomiske analyser, fremskrivninger og scenarieanalyser med videre.
- Teknologikatalogerne bliver til og opdateres løbende i en åben proces, hvor interessenter inddrages i forbindelse med ekstern kommentering af nye eller reviderede kapitler.
Kontakt: Ulrich Lopdrup, +45 33 92 75 47, ulo@ens.dk
Kontakter
Ture Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkPressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum