Danske RegionerDanske Regioner

Social- og sundhedsassistenter kan i endnu højere grad være med til at løse udfordringer i sundhedsvæsnet

Del

Social- og sundhedsassistenter har et stort potentiale til at løse nogle af udfordringerne i sundhedsvæsenet, ved at bidrage med kernekompetencer inden for pleje. Det viser en ny rapport fra Danske Regioner og FOA, udarbejdet af forsker og selvstændig konsulent Sidsel Vinge.

Social- og sundhedsassistenter spiller en stadig større rolle på de regionale hospitaler. Det viser en ny rapport fra Danske Regioner og FOA, der har undersøgt, hvordan social- og sundhedsassistenters kompetencer anvendes på regionale arbejdspladser, og hvordan disse bedst kan bringes i spil i forhold til opgaveløsningen.  

Respondenterne i rapporten er ledende sygeplejersker. Når de rekrutterer, vælger de ofte social- og sundhedsassisterne, fordi de ser et behov for at have dem integreret i deres plejepersonale på sengeafdelinger, hvor de i deres funktioner er tæt på patienterne. Rapporten beskriver, at social- og sundhedsassistenterne bidrager konstruktivt ind i en tværfaglig personalegruppe, og at social- og sundhedsassistenterne har fokus på, og viden om den grundlæggende pleje. Der kan derfor være et uudnyttet potentiale i at se nærmere på, hvordan regionerne får social- og sundhedsassistenternes kompetencer endnu mere i spil på de regionale hospitaler.

Beskrives som 'kulturbærere'

Samtidig viser rapporten, at social- og sundhedsassistenterne i kraft af typisk flere års tilknytning til den samme afdeling bidrager til at skabe en ”stabil grundstamme” i personalegruppen; assistenterne beskrives som ’kulturbærere’.

- Social- og sundhedsassistenter har stærke kompetencer inden for pleje og varetager allerede en stor opgave på mange afdelinger. På sigt vil de kunne komme til at spille en endnu større rolle, når der kommer flere store årgange af ældre, samtidig med at andelen af patienter med mere en én kronisk sygdom er i kraftig stigning. Her er social- og sundhedsassisternes kompetencer uundværlige. Samtidig har vi udfordringer med at rekruttere i sundhedsvæsenet, og her er en stor gruppe, vi skal have i fokus, siger Heino Knudsen, formand for Løn- og Praksisudvalget i Danske Regioner.

Mulighed for indflydelse

Rapporten peger netop på, at de regionale arbejdspladser er attraktive arbejdspladser, fordi der er spændende arbejdsopgaver og mulighed for ansvar og indflydelse på jobbet.

- Rapporten viser de meget store forskelle, der er mellem regionerne og hospitalerne i brug af social- og sundhedsassistenterne. Rapporten giver et spændende og nuanceret billede af de mange kompetencer social- og sundhedsassistenterne bidrager med. Samtidig peger rapporten på, at det er centralt for regionerne at have fokus på social- og sundhedsassistenterne, fordi de har de kernekompetencer i grundlæggende sygepleje, der er direkte til gavn for patienterne, tilføjer sektorformand Tanja Nielsen, FOA.

Kontakter

Sektorformand Tanja Nielsen, FOA, telefon: 22 59 07 35

Links

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye