Bonzer

Udmattet ovenpå opstart på arbejdet? 3 symptomer på angst du ikke må ignorere

Del

Julen og nytårets festligheder kan skjule uventede udfordringer, og når hverdagen og arbejdslivet genoptages, kan nogle opleve mere end blot fysisk træthed. Psykoterapeut adresserer specielt 3 symptomer, du skal være opmærksom på, da de kan være tegn på underliggende angst.

Gløgg, gaver og glimtende lys - julen og nytåret stråler af glæde og samvær. Men når konfettien har lagt sig, er det almindeligt at føle sig udmattet, når man vender tilbage til arbejdet. Men du skal være yderst opmærksom på denne følelse af at være 'udmattet', hvis man spørger psykoterapeut og partner i angst.dk Flemming Bust.

Det kan nemlig være et skjult råb om hjælp, og bag den maske af udmattelse, som mange skyder skylden på efter festdage, gemmer sig en snigende fjende - angst.

“Det er vigtigt at lytte til de signaler, kroppen sender. Angst er ikke bare en følelsesmæssig reaktion, men en kraftfuld besked fra vores sind, som fortæller, at noget skal adresseres. Så i denne efterfest-periode, må vi ikke ignorere de signaler, vores krop sender os”, forklarer Flemming Bust.

3 symptomer på angst du ikke må ignorere

Det er vigtigt at understrege, at angst kan manifestere sig på mange forskellige måder, men der er alligevel specifikke symptomer, som kræver særlig opmærksomhed. Lige efter en travl ferieperiode, som julen er, kan en opstart på arbejdet måske føles ekstra hård, hvorfor disse ofte overses eller forveksles med almindelige daglige stressfaktorer. 

Men disse tre advarselssignaler bør man absolut ikke ignorere ifølge Flemming Bust:

  • Hjertebanken

“Hjertebanken er i sagens natur ganske almindeligt f.eks. i forbindelse med motion eller forelskelse, som er en slags sund stress for din krop. Men det kan altså også ske ved angst. Så hvis du oplever hjertebanken i hverdagssituationer, hvor der ikke er nogen umiddelbar fysisk anstrengelse eller stærk følelsesmæssig oplevelse, kan det være et tegn på noget mere bekymrende, såsom angst eller stress. I disse tilfælde er hjertebanken ikke et tegn på positiv tilpasning, men snarere et advarselssignal fra kroppen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse situationer, fordi regelmæssig eller intens hjertebanken uden åbenlys grund kan indikere en underliggende tilstand, der kræver din opmærksomhed.”

  • Svimmelhed

Svimmelhed kan skyldes øget aktivitet i det autonome nervesystem. Du kan tænke på det som kroppens "frys-reaktion." Hvis du f.eks. stødte på en bjørn i skoven, ville du enten kæmpe, flygte, eller i værste fald spille død. Når du føler dig svimmel, er det som om din krop vælger denne sidste mulighed for dig. Det er amygdalaen i din hjerne, der forsøger at beskytte dig ved at "slukke" et øjeblik, hvilket kan forårsage svimmelhed. Mens svimmelhed af og til kan opstå af harmløse årsager, som f.eks. at rejse sig for hurtigt, kan gentagne episoder af svimmelhed i hverdagssituationer være et vigtigt signal fra kroppen. Når hjernen og kroppen er under konstant pres, kan det autonome nervesystem blive overbelastet, hvilket kan resultere i episoder af svimmelhed. Det er kroppens måde at sige, at den er overbelastet eller ude af balance.”

  • Hyperventilation

“Angst fører ofte til hyperventilation, der fysiologisk forskubber balancen mellem ilt og kuldioxid i kroppen. Det kan gøre, at hjernen sanser, at der er for lidt ilt, og den sætter så gang i mere hyperventilation. Denne onde cirkel kan føre til flere bekymrende symptomer som åndenød, øget svimmelhed, prikken i fingre og tæer, mundtørhed og en følelse af mental forvirring eller "hjernetåge". Disse symptomer kan være forstyrrende i dagligdagen og kan endda forværre oplevelsen af angst. I hverdagen er det derfor vigtigt at være opmærksom på disse tegn på hyperventilation, da de ikke blot er ubehagelige, men også kan være indikatorer på, at kroppen ikke håndterer stress og angst effektivt."

Det er vigtigt at være opmærksom på, at disse symptomer kan være alvorlige indikatorer på angst, og de bør derfor ikke ignoreres eller forveksles med almindelige daglige stressfaktorer, mener Flemming Bust.

Hverdagens uforklarlige hjertebanken, svimmelhed og hyperventilation er kroppens diskrete, men presserende opkald. Symptomerne, der ofte forkert bliver afskrevet som bagateller, kan være kraftfulde indikatorer på angst. Det er essentielt at lytte til disse signaler – de er ikke blot hverdagens baggrundsstøj, men afgørende advarsler, der fortæller os, at det er tid til at tage hånd om vores mentale sundhed”, afslutter Flemming Bust.

Du kan se flere symptomer på angst her.

Kontakter

Angst.dk

angst.dk startede med et enkelt mål: at tilbyde støtte og ressourcer til dem, der kæmper med angst og angstlidelser. Vi ved, at mange mennesker lider i stilhed, ofte uden at vide, hvor de skal vende sig for hjælp. Derfor skabte vi et sted, hvor viden, behandling og fællesskab mødes. Vores mission er at tilvejebringe en tryg og oplysende hjemmeside, der hjælper mennesker med angst og angstlidelser. Vi er dedikerede til at være den førende kilde til information og støtte indenfor området angst, og vi arbejder utrætteligt for at bringe de nyeste forskningsbaserede behandlinger og værktøjer til dem, der har brug for det.

Vi ønsker at nedbryde stigmatiseringen omkring psykisk sundhed og sætte en ny standard for kvaliteten i behandlingen af angst. Vores vision er at fremme en verden, hvor psykisk sundhed er lige så anerkendt og behandlet som fysisk sundhed. Gennem kontinuerlig forskning og uddannelse stræber vi efter at forbedre livskvaliteten for alle berørt af angst.

Følg pressemeddelelser fra Bonzer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bonzer

I morgen løftes sløret for de første studentereksamener: Kan skabe yderligere pres og bekymring blandt elever - og særligt blandt pigerne13.5.2024 07:20:00 CEST | Pressemeddelelse

I morgen d. 14. maj offentliggøres første del af de gymnasiale afgangseksamener, og dermed får eleverne at vide, hvad de skal forberede sig til. Samtidig viser de nyeste tal, at eleverne fortsat kæmper med oplevelser af pres og bekymring, når det kommer til karakterer – der skal vi ruste eleverne bedre, mener eksamenseksperten Nicklas Kany.

Udiagnosticerede mentale lidelser er en skjult krise i Danmark: Disse signaler skal du være opmærksom på29.4.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

I Danmark lider mange mennesker i stilhed med mentale lidelser, som aldrig bliver diagnosticeret. Disse udiagnosticerede tilstande spænder fra milde til moderate former for stress, angst, depression, OCD, ADHD og spiseforstyrrelser. Skjulte lidelser har stor betydning på både personligt og samfundsmæssigt plan, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, hvis man oplever symptomer på mentale lidelser, mener ekspert.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye