DOF BirdLife

Fuglevenner donerer over 670.000 kroner til fuglebeskyttelse i Sydamerika

Del

Pressede fugle og natur i Ecuador får hjælp af DOF BirdLifes Klima- og Biodiversitetsfond. En donation på mere end 670.000 kroner fra fonden er med til at sikre opkøbet af 313 hektar ødelagt tropeskov. Området er blandt de mest artsrige områder i verden, og genopretningen af naturen optager store mængder CO2 og hjælper biodiversiteten.

Jocotoco Foundation har modtaget en check på 100.000 dollars (cirka 670.000 kroner) fra DOF's Klima- og Biodiversitetsfond til opkøb og beskyttelse af tropisk skov i Ecuador. Fra venstre: Vicedirektør i DOF BirdLife, Lars Engmark, formand for Internationalt Udvalg, Jon Fjeldså, direktør (CEO) i Jocotoco Foundation, Martin Schaefer, formand for Naturpolitisk Udvalg, Hans Meltofte og næstformand i DOF BirdLife og tovholder på Klima- og Biodiversitetsfonden, Stefan Stürup.
Jocotoco Foundation har modtaget en check på 100.000 dollars (cirka 670.000 kroner) fra DOF's Klima- og Biodiversitetsfond til opkøb og beskyttelse af tropisk skov i Ecuador. Fra venstre: Vicedirektør i DOF BirdLife, Lars Engmark, formand for Internationalt Udvalg, Jon Fjeldså, direktør (CEO) i Jocotoco Foundation, Martin Schaefer, formand for Naturpolitisk Udvalg, Hans Meltofte og næstformand i DOF BirdLife og tovholder på Klima- og Biodiversitetsfonden, Stefan Stürup. Foto: Kurt Rodahl Hoppe

I Ecuador ligger noget af den allermest biodiversitetsrige natur i verden. Det er tropiske bjergskove spækket med arter, og endnu vigtigere, endemiske arter, altså arter som kun findes i netop disse skove.

Og nu får de værdifulde områder og deres mange beboere i form af fugle, pattedyr, insekter, planter og svampe en stor håndsrækning. DOF’s Klima og Biodiversitetsfond har netop doneret over 670.000 kroner til Jocotoco Foundation, der opkøber og beskytter vigtige naturområder i Ecuador.

- Jeg er stolt over, at vi er lykkedes med at samle et beløb, der gør det muligt for Jocotoco Foundation at beskytte og genoprette et endnu større område af den unikke natur i Ecuador. Det er ikke bare en beskyttelse af de tusindvis af arter i området. Det er også et godt bidrag til klimakampen, når skovene de næste mange år optager masser af CO2, siger Stefan Stürup, der er næstformand i DOF BirdLife og tovholder på Klima- og Biodiversitetsfonden.

313 hektar tropisk skov skal hjælpe arter truet af klimaforandringer

Martin Schaefer, der er direktør for Jocotoco Foundation, er da også meget glad for donationen, der er et vigtigt bidrag, som ganske snart skal ud og arbejde for naturen.

- Vi opkøber 313 hektar ødelagt skov og nogle græsningsområder i det sydvestlige Ecuador, der grænser op til vores reservat Buenaventura. I reservatet lever nogle arter, der aldrig er dokumenteret andre steder, blandt andet nogle alvorligt truede fugle som El Oro Parakeet og Ecuadorian Tapaculo. De har meget små populationer og er meget truede af klimaforandringerne, fordi de stigende temperaturer får arterne til flytte længere op i bjergene. Men med de penge, vi nu modtager, kan vi opkøbe det sidste stykke højtliggende skov i 2000 meters højde oven for vores nuværende reservat og genoprette det, så de pressede arter har skov at flytte op til i fremtiden, når de bliver nødt til at rykke længere opad, siger han.

Udover klimaforandringer er skovene i Ecuador og deres mange arter blandt andet truet af afskovning. Derfor forsøger Jocotoco Foundation så vidt muligt at opkøbe skove, der er i risiko for at blive fældet.

Dobbeltgevinst i opkøb af tropisk skov

For DOF BirdLife er der især to væsentlige grunde til at projekterne i Ecuador er værd at støtte.

Det ene er, at projekterne genopretter ødelagte tropiske skove til fordel for områdernes værdifulde biodiversitet og især de endemiske arter i områderne. Jocotoco Foundation går blandt andet efter at opkøbe områder, der forbinder eller udvider de områder, de allerede har. Naturen har brug for plads, så jo større sammenhængende områder, jo bedre.

Den anden grund er, at projekterne sikrer et stort CO2-optag, når skovene bliver genskabt. Træerne vokser og binder store mængder kuldioxid og bidrager på den måde til at bremse klimaforandringerne.

- Det er vigtigt for os, at vi tager hånd om klimakrisen og biodiversitetskrisen samtidig. Derfor støtter Klima- og Biodiversitetsfonden kun projekter, hvor der både er et stort CO2-optag og en gevinst for naturen. Og her er projekterne i bjergskovene i Ecuador et godt eksempel på en dobbeltgevinst, siger Stefan Stürup.

Naturen skal beskyttes, så klarer den selv resten

Og resultaterne fornægter sig ikke på de 35.000 hektar reservater hos Jocotoco Foundation, hvor der er fundet 1179 arter af fugle, hvilket svarer til omkring 10 procent af verdens fuglearter, fortæller Martin Schaefer.

- I alle vores reservater oplever vi, at naturen begynder at komme tilbage, når vi beskytter områderne. I de fleste tilfælde behøver vi altså ’bare’, at give et område beskyttelse, så kurerer naturen sig selv. Vi ser for eksempel harpy eagles, der kommer tilbage til steder, hvor de eller deres byttedyr er blevet fordrevet af jagt. Vi ser også tilbagevenden af store dyr som for eksempel brillebjørn. Og det tager ret kort tid. Vores data viser, at der endda på græsningsarealer eller meget ødelagte områder typisk går 20-40 år, så er skovens arter tilbage. Det er faktisk meget imponerende, at man i løbet af cirka en menneskegeneration kan få samme niveau af biodiversitet tilbage, som findes i virkelig gamle skove, siger han.

DOF’s Klima- og biodiversitetsfond har indtil nu sammenlagt støttet opkøb af mere end 1000 hektar ødelagt bjergskov i Ecuador og Den Dominikanske Republik.

Nøgleord

Kontakter

Stefan StürupNæstformand og tovholder på Klima- og BiodiversitetsfondenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:30 82 81 92

Billeder

Jocotoco Foundation har modtaget en check på 100.000 dollars (cirka 670.000 kroner) fra DOF's Klima- og Biodiversitetsfond til opkøb og beskyttelse af tropisk skov i Ecuador. Fra venstre: Vicedirektør i DOF BirdLife, Lars Engmark, formand for Internationalt Udvalg, Jon Fjeldså, direktør (CEO) i Jocotoco Foundation, Martin Schaefer, formand for Naturpolitisk Udvalg, Hans Meltofte og næstformand i DOF BirdLife og tovholder på Klima- og Biodiversitetsfonden, Stefan Stürup.
Jocotoco Foundation har modtaget en check på 100.000 dollars (cirka 670.000 kroner) fra DOF's Klima- og Biodiversitetsfond til opkøb og beskyttelse af tropisk skov i Ecuador. Fra venstre: Vicedirektør i DOF BirdLife, Lars Engmark, formand for Internationalt Udvalg, Jon Fjeldså, direktør (CEO) i Jocotoco Foundation, Martin Schaefer, formand for Naturpolitisk Udvalg, Hans Meltofte og næstformand i DOF BirdLife og tovholder på Klima- og Biodiversitetsfonden, Stefan Stürup.
Foto: Kurt Rodahl Hoppe
Download

Links

Om Dansk Ornitologisk Forening

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Danske haveejere rapporterer om færre småfugle6.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

DOF BirdLife har de seneste måneder fået op imod 30 daglige henvendelser fra haveejere og fugleinteresserede, der fortæller om nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.

EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle2.12.2024 13:52:35 CET | Pressemeddelelse

Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs

Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse

Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk

Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye