Gjensidige

Pas på: Tusindvis af danskere risikerer at køre spirituskørsel efter nytår

Del

Hvert år ender tusindvis af danskere med uforvarende at køre spirituskørsel, fordi de sætter sig bag rattet dagen efter en festlig aften, hvor de er usikre på, om de stadig har en promille. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for Gjensidige.

I nat fik vi endegyldigt sagt farvel til 2023 og goddag til 2024.  

Men for en del danskere kan det første møde med det nye år både ende med et færdselsuheld eller en sigtelse for spirituskørsel, fordi de sætter sig bag rattet med en promille dagen efter den store nytårsfejring.  

I en ny undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for Gjensidige, svarer hver tiende dansker med kørekort nemlig, at de indenfor de seneste tre år har sat sig bag rattet dagen efter en festlig aften, hvor de var usikre på, om de stadig havde en promille over 0,5 procent.  

Dermed kan selv en simpel tur til bageren eller stationen med nytårsgæsterne ende med at blive en rigtig dårlig oplevelse.  

Og man bør derfor tænke sig godt om, inden man sætter sig bag rattet den første dag i det nye år, lyder rådet fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.  

"Det tager længere tid at forbrænde alkohol, end mange går og tror, og derfor bør man afholde sig fra at køre bil dagen efter nytårsfesten, hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt ens promiller er for høj, og ellers som minimum vente til om eftermiddagen,” siger hun.  

I undersøgelsen står det også klart, at problemet med at køre bil, mens man er usikker på sin promille, sker mest blandt den yngre del af danskerne.  

Derfor opfordrer Lene Rasmussen til, at både de og deres nærmeste er ekstra opmærksomme på ikke at sætte sig bag rattet i dag.  

“Unge er både mere uerfarne og mere risikovillige, og derfor skal de både selv være ekstra opmærksomme på problematikken, ligesom familie og venner skal oplyse og gribe ind, hvis de mistænker at der kan opstå en situation med spirituskørsel,” siger hun.  

I Danmark er det ulovligt at køre med en promille over 0,5 procent, men du kan blive straffet for spirituskørsel, hvis politiet mener, at du er så påvirket, at du ikke er i stand til at køre sikkert, selvom din promille er under den tilladte promillegrænse.  

Så lang tid tager det at forbrænde én genstand: 

  • 50 kg: Fra 1 time 36 min. til 2 timer 24 min. 

  • 60 kg: Fra 1 time 20 min. til 2 timer. 

  • 70 kg: Fra 1 time 9 min. til 1 time 43 min. 

  • 80 kg: Fra 1 time til 1 time 30 min. 

  • 90 kg: Fra 53 min til 1 time 20 min. 

  • 100 kg: Fra 48 min til 1 time 12 min. 

Kilde: Regionernes ANT-kursus 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.044 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i november 2023.     

Har du, inden for de seneste tre år, kørt bil dagen efter en aften, hvor du har været beruset, uden at du var sikker på, om din promille var under 0,5? 

Ja 

9% 

Nej 

88% 

Ved ikke 

3% 

Har du, inden for de seneste tre år, kørt bil dagen efter en aften, hvor du har været beruset, uden at du var sikker på, om din promille var under 0,5? (18-29 årige)

Ja 

16% 

Nej 

79% 

Ved ikke 

5% 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye