Danmarks bestand af havørne er gået tilbage
De senere års medvind på jagtmarker og i yngleområder er vendt til en tilbagegang for den danske havørnebestand. Fugleinfluenza og et koldt, blæsende forår har givet bestanden modvind.
Ørnetræerne vokser ikke ind i himlen. Det må den danske bestand af havørne sande i år, hvor der er noteret tilbagegang i antallet af succesfulde ynglepar efter en årrække med næsten uafbrudt fremgang.
- Fugleinfluenza har det seneste års tid krævet dødsfald både blandt unge og ældre ynglemodne havørne. Et meget koldt og blæsende forår var desuden med til at reducere ynglesuccesen i år. Flere reder blæste ned, og kulden og blæsten krævede formentlig flere dødsfald blandt helt små unger, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife.
I 2023 har der været 149 par havørne, og 137 af dem har været i gang med at yngle. Men kun 104 af parrene er lykkedes med æg og unger. Til sammenligning var der sidste år 161 territorier med havørnepar.
De 104 par fik 177 unger på vingerne, og med årets facit har Projekt Ørn registreret mindst 1.887 havørneunger siden 1995, da havørnen efter 100 års fravær igen blev dansk ynglefugl.
Det går op, og det går ned
At 2023 resulterede i ringere ynglesucces hører til ’naturens orden’, påpeger Projekt Ørn. Rovfugle, der lever i mange år, har ’råd’ til ynglesæsoner, der slår fejl, uden at det går ud over bestanden på langt sigt.
- Bestanden af havørne i Danmark er blevet så stor, at der de senere år flere steder er opstået øget konkurrence om de bedste ynglepladser. Det kan give uro og kamp om redestederne. For eksempel har vi i år ved Hyllekrog på Lolland set, at den gamle hunørn i parret er blevct fordrevet af en yngre. Det førte til, at ørneparret på Hyllekrog ikke fik ungerne på vingerne. Ørnebestanden udvikler sig på naturens præmisser, og næste år kan det være, at frugtbarheden igen stiger, så den dårlige ynglesæson i år bliver overskygget, siger Kim Skelmose.
Flere havørne mod vest og nord
DOF’s Projekt Ørn, som overvåger udviklingen, og hvert år udarbejder en status over ørnebestanden, spår, at en dansk bestand på 200 ynglepar er realistisk i løbet af få år, selv om der i år har været tilbagegang.
Sydøstdanmark i almindelighed og Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland i særdeleshed hører fortsat til havørnens danske kerneområder, men rovfuglene fordeler sig mere og mere i hele landet.
Generelt er havørnens indvandring mod nord op gennem Jylland gået mere trægt, end det var forudset, da arten vendte tilbage til Danmark.
De seneste tendenser tyder på, at koloniseringen af størstedelen af hovedlandet nok skal komme og bevæge sig mod vest og nord. De senere år har også Vadehavet fået sine ynglepar.
- Fra marsken og Vadehavet vil havørne kunne etablere sig flere steder nordpå ved De vestjyske Fjorde. Også Thy og hele Limfjordslandet med Vejlerne som et kerneområde, vil kunne få flere ynglepar af havørn. Viborg-områdets mange søer vil sikkert også tiltrække ynglende ørne, ligesom Randers Fjord og Mariager Fjord synes oplagte som terræner for øget fremgang, siger Kim Skelmose.
Nøgleord
Kontakter
Kim SkelmoseLeder af Projekt ØrnDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:27 73 40 70gestaltskelmose@gmail.comLinks
Om Dansk Ornitologisk Forening
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle2.12.2024 13:52:35 CET | Pressemeddelelse
Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs
Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse
Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk
Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.
Danmarks solsorte hårdt ramt af dødelig virus1.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife vurderer, at langt over 100.000 danske solsorte de seneste måneder er bukket under på grund af den myggeoverførte Usutu-virus. Siden sommeren er antallet af indberetninger af døde, døende eller svækkede drosler eksploderet. Statens Serum Institut har nu dokumenteret solsorte døde af Usutu-virus fra 24 kommuner landet over.
Ynglesucces med syv unger: Kronede tider for de danske kongeørne16.10.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter flere års stilstand har Danmarks bestand af kongeørn haft medvind i 2024. Året har budt på seks ynglepar og to territorier besat af enlige ørne. Det stiller yderligere fremgang i udsigt de kommende år, lyder det fra DOF BirdLifes Projekt Ørn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum