Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren underskriver forsvarssamarbejdsaftale med USA

Del

Danmark og USA styrker det tætte bilaterale forhold og samarbejdet i NATO.

Det er resultatet af forsvarssamarbejdsaftalen mellem Danmark og USA, som i dag underskrives af den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken.

Forsvarssamarbejdsaftalen betyder, at amerikansk personel og militært materiel kan stationeres på udvalgte danske militære områder i kortere eller længere tid. Det skal ske i tæt koordination med Forsvaret og andre relevante danske myndigheder.

Aftalen giver det amerikanske forsvar adgang til de tre flyvestationer i Karup, Skrydstrup og Aalborg.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger:

”Jeg har i dag skrevet under på en aftale, der styrker dansk, europæisk og transatlantisk sikkerhed. Det er vigtigt at fastholde amerikanernes engagement i Europa i en tid, der er præget af krig, konflikt og usikkerhed. Danmark og Europa skal tage ansvar, og det er præcis, det vi gør med forsvarssamarbejdsaftalen med USA. Vi styrker samarbejdet med vores vigtigste allierede, og vi giver amerikanerne bedre mulighed for at være militært til stede i Europa. Det gavner også vores samarbejde i NATO og Norden.”

Forsvarssamarbejdsaftalen mellem Danmark og USA er faldet på plads efter godt halvandet års forhandlinger. Aftalen omfatter ikke Færøerne og Grønland.

Flere andre europæiske lande har også forsvarssamarbejdsaftaler med USA. Senest har Sverige og Finland underskrevet lignende aftaler med amerikanerne.

Aftalen vil træde i kraft, når Danmark og USA har gennemført deres respektive nationale implementeringsprocesser. I Danmark skal regeringen skal indhente Folketingets samtykke, da gennemførelsen af aftalen vil kræve lovændringer. Det arbejde påbegyndes næste år.

Du kan læse aftalen i bunden af denne pressemeddelelse.

For mere information, kontakt presserådgiver Kristoffer Jonsson på krijoo@um.dk eller +45 30436749

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd5.6.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind. Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til. ”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden. Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De perman

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye