Børn med diabetes bliver gladere af at mødes i grupper
Erfaringer med gruppekonsultationer for børn med type 1-diabetes er så positive, at tilbuddet i Region Midtjylland nu er udvidet til også at gælde for de 13-15-årige.

Hovedparten af Region Midtjylland 8-10-årige med type 1-diabetes i Region Midtjylland er de senere år blevet tilbudt at deltage i gruppekonsultationer med andre børn som en del af deres faste besøg i deres lokale diabetesklinik. Det har blandt andet styrket børnenes evne til selv at tage vare på deres diabetes – og det har givet nye venner, fortæller en nylig evaluering af tilbuddet.
- Mindst to tredjedele af børnene syntes, at de lærte noget nyt på tværs af gruppemøderne, og hovedparten oplevede, at de var blevet ven med en fra gruppen.
- Generelt giver forældrene udtryk for, at deres børn har været glade for gruppekonsultationerne, og det først og fremmest skyldes, at børnene har mødt andre børn, de kan spejle sig.
- Andelen af børn, der er tilfredse med deres besøg på hospitalet, er betydeligt højere blandt børn, der har deltaget i gruppekonsultationer, end blandt børn, der ikke har deltaget i gruppekonsultationer.
- Og ikke mindst er der blandt gruppedeltagerne en færre andel af børn med diabetes-stress, altså negative følelser og reaktioner på at have diabetes og på de udfordringer, det giver at skulle håndtere diabetes i hverdagen.
Det er på baggrund af den positive evaluering, at man nu har udvidet tilbuddet til de ældre børn med type 1-diabetes i Region Midtjylland, og mange af 13-15-årige er allerede i gang.
For at kickstarte grupperne afholdes en heldagstur – en introcamp – hvor børn fra samme årgang mødes, leger lidt, spiser og sammen drager ud i landet, for eksempel til Søhøjlandets Feriecenter.
Halvdelen af børnenes faste besøg i klinikken afholdes som gruppemøder, mens den anden halvdel er ”normale” møder med diabeteslæge og -sygeplejerske. På gruppemøderne undervises børnene i emner som madlavning og kost, højt blodsukker, motion og kulhydrater, alt sammen ud fra materiale, der er udviklet på tværs af klinikker og afdelinger i Region Midtjylland.
Troels Krarup Hansen, direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, siger:
- Diabetes går aldrig væk. Hvis vi tidligt kan bidrage med nogle redskaber til at håndtere livet med sygdommen, øger vi chancerne for, at personer med diabetes kan få et godt liv. Meget af den bekymring, som en kronisk sygdom giver, kan lettes ved at dele bekymringerne med andre i samme situation - også blandt børn.
- Jeg håber vores samarbejde mellem regionshospitalerne om gruppekonsultationerne kan inspirere. Fremtidens sundhedsvæsen er afhængigt af, at vi bliver bedre endnu bedre til at arbejde sammen på tværs af sektorer og faggrupper. En stor sidegevinst ved det her arbejde med børnene er, at der er knyttet nogle tætte faglige bånd mellem klinikerne.
Nøgleord
Kontakter
Troels Krarup Hansen
Centerdirektør i Steno Diabetes Center Aarhus
troeha@rm.dk ▪ Tlf: +45 61 67 96 16
Billeder




Links
Steno Diabetes Center Aarhus er Region Midtjyllands forsknings- og udviklingscenter på diabetesområdet.
Vi arbejder innovativt for at udvikle nye og individualiserede behandlings- og forebyggelsestilbud, som er målrettet den enkeltes behov.
Vores vision er at bidrage til et godt liv for flest mulige mennesker med eller i risiko for diabetes.
Steno Diabetes Center Aarhus har til huse på Aarhus Universitetshospital i den nye Forum-bygning. Her behandler vi børn, unge og voksne med diabetes (primært type 1-diabetes) samt voksne med svær overvægt i Aarhus Universitetshospitals optageområde. Vi har ca. 5.000 patienter – heraf ca. 600 børn og unge.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital overtager formandskabet i europæisk alliance af universitetshospitaler3.7.2025 14:30:51 CEST | Pressemeddelelse
Med formandsposten skal AUH lede samarbejdet mellem 11 af Europas – og nogle af verdens – mest anerkendte universitetshospitaler
Tuberkulose rammer mænd hårdere end kvinder2.7.2025 09:03:54 CEST | Pressemeddelelse
Nyt internationalt studie peger på sociale forskelle som forklaring.
AUH sommerekspertliste og kontakt til AUH Kommunikation sommeren 20251.7.2025 11:25:42 CEST | Pressemeddelelse
Har du som journalist brug for anden hjælp i løbet af sommeren end eksperterne i vedhæftede fil, er du velkommen til at kontakte AUH Kommunikation.
Fedt på afveje: 50 millioner kroner til forskning i fedtvæv og åreforkalkning27.6.2025 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet får 50 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at forske i sammenhængen mellem problemer med fedtvævet og åreforkalkning. Forskningen skal bidrage til ny viden om, hvordan vi bedre forebygger og behandler hjerte-kar-sygdom.
Nyt studie fra Aarhus stiller spørgsmålstegn ved europæiske forholdsregler om fædres brug af epilepsilægemiddel22.5.2025 17:12:21 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra forskere ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital kunne ikke vise nogen øget risiko for psykiske udviklingsforstyrrelser hos børn, hvis fædre brugte lægemidlet valproat under sædcelledannelsen. Resultaterne er netop offentliggjort i JAMA Network Open og nuancerer tidligere forholdsregler udsendt fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum