Cepos

CEPOS: Ros til regeringen for SU-aftale - næste trin bør være omlægning til lån på kandidaten

Del

Jørgen Sloth, cheføkonom i CEPOS, har følgende kommentarer til regeringens nye SU-reform:

Jørgen Sloth
Jørgen Sloth Foto: Jakob Melgaard

”Det er sund fornuft, at SVM-regeringen nu har aftalt at afskaffe det 6. SU-år. Det er et meget mildt tiltag. Husk, at efter reformen kan de unge fortsat tage en skatteyderbetalt universitetsuddannelse samt SU til normeret tid. Det er fortsat et yderst generøst tilbud til de unge,” siger Jørgen Sloth, cheføkonom i CEPOS.

”Udfordringen med SU’en er, at den giver et incitament til at tage alle slags uddannelser. Både til hårde uddannelser med stort udbytte, men også til uddannelser, som ikke kræver så stor en indsats i studietiden. Hvis man for eksempel omlægger til lån på kandidat-delen, og bruger besparelsen på at forhøje topskattegrænsen, så vil man i højere grad give et incitament til at tage uddannelser med et stort afkast,” siger Jørgen Sloth, cheføkonom i CEPOS. 

”En ny analyse fra Rockwool Fonden viser, at unge med akademiker-forældre bruger ordningen lige så meget som unge med ufaglærte forældre. Det er derfor meget svært at kritisere aftalen ud fra et argument om, at det skulle have en voldsom social slagside,” siger Jørgen Sloth, cheføkonom i CEPOS.

”Mere grundlæggende er der ikke tegn på, at SU’en er noget godt redskab til at øge den sociale mobilitet. Det var bl.a. den konklusion, som Produktivitetskommissionen kom frem til,” siger Jørgen Sloth, cheføkonom i CEPOS. 

”Med aftalen fastholdes SU på kandidat-delen. En SU, som er dobbelt så høj som i Norge. Det er ærgerligt og svært at forsvare. Blandt andet fordi SU til unge på kandidat-delen i høj grad går til personer, som senere i livet har en høj indkomst. Ser man på de 40-årige, har de 10 procent med de højeste indkomster fået mere end syv gange så meget i SU på kandidat-delen i løbet af livet som de 50 procent med lavest indkomst,” siger Jørgen Sloth, cheføkonom i CEPOS.

Jørgen Sloth kan kontaktes på 61 66 27 98 for uddybende kommentarer.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye