Instituttet for Fremtidsforskning

Ny Epinions-undersøgelse: Danske vælgere er trætte af politikernes kortsigtethed

Del

København, December 2023. 73 % af danskerne mener, at politikerne tænker for kortsigtet og 82 % af danskerne mener, at politikernes beslutninger er lappeløsninger, som ikke er holdbare de næste 10-20 år. Det viser en ny Epinions-undersøgelse, som tænketanken Instituttet for Fremtidsforskning kan præsentere i denne uge.

“Undersøgelsen viser tydeligt, at et flertal af danskerne efterspørger mere langsigtethed i det politiske system. Der er en udbredt fornemmelse af, at de største problemer ikke for alvor bliver løst. Politikerne jagter genvalg hvert fjerde år og fokuserer derfor på hurtige resultater. Det fører til mangel på strategisk planlægning og kan få dem til at overse de langsigtede konsekvenser af deres beslutninger,” udtaler fremtidsforsker og direktør i Instituttet for Fremtidsforskning Jonas Gissel Mikkelsen. 

Undersøgelsen viser endvidere, at danskerne i overvejende grad er bekymrende for fremtiden. Særligt er de optagede af, at sikre et velfungerende sundhedssystem og at få forbedret børn og unges trivsel på lang sigt. 

Som løsning på det overordnede problem foreslår Instituttet for Fremtidsforskning en mere langsigtet tilgang til politikudvikling baseret på foresight og anticipatory governance-metoden, som de seneste år har vundet indpas i en lang række lande og internationale organisationer, herunder UNESCO. Dertil foreslår de at etablere en ny politisk institution, som har til formål at tjene fremtidens interesser. 

“Der er brug for et paradigmeskifte, så vi kommer til at stå bedre overfor fremtidens problemer, hvad end det er pandemier, klimaforandringer eller velfærdsstatens overlevelse. Det kalder på en strukturel løsning. Det kan være et fremtidsministerium eller en fremtidskommissær, som repræsenterer fremtidige generationer og sikrer, at de politiske beslutninger er bæredygtige,” forklarer Jonas Gissel Mikkelsen. 

Epinions-undersøgelsen viser da også, at der ville være opbakning i den danske befolkning til en fremtidskommisær, som man eksempelvis har implementeret i Wales. Denne ville fungere som en slags ombudsmand for fremtiden og dermed understøtte politikerne i at sikre, at deres beslutninger har langsigtede perspektiver og fungerer på tværs af generationer.

Om Instituttet for Fremtidsforskning 

Instituttet for Fremtidsforskning er en selvejet, uafhængig non-profit tænketank. Vi blev grundlagt i 1969 på initiativ af tidligere minister og Generalsekretær for OECD, professor Thorkil Kristensen.

Vores formål er at hjælpe mennesker og organisationer med at forestille sig, arbejde med og forme fremtiden.

Vores vision er en verden, hvor alle har retten og mandatet til at engagere sig med fremtiden, og deltage og visualisere forandringer, så de kan skabe den bedst mulige fremtid for sig selv, samfundet og planeten.

Vi tror på, at dette vil bidrage til at bygge en mere velstående, lige og sikker fremtid.

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Instituttet for Fremtidsforskning

Instituttet for Fremtidsforskning er en selvejet, uafhængig non-profit tænketank. Vi blev grundlagt i 1969 på initiativ af tidligere minister og Generalsekretær for OECD, professor Thorkil Kristensen.

Vores formål er at hjælpe mennesker og organisationer med at forestille sig, arbejde med og forme fremtiden.

Vores vision er en verden, hvor alle har retten og mandatet til at engagere sig med fremtiden, og deltage og visualisere forandringer, så de kan skabe den bedst mulige fremtid for sig selv, samfundet og planeten.

Vi tror på, at dette vil bidrage til at bygge en mere velstående, lige og sikker fremtid.

Følg pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning

Ny bog: Medarbejdere vil uundgåeligt blive mere uafhængige af kontoret3.10.2023 14:58:52 CEST | Pressemeddelelse

En ny e-bog fra Instituttet for Fremtidsforskning om fremtidens kontorarbejdsplads fastslår, at udviklingen forventeligt vil bevæge sig mod stadig større muligheder for, at medarbejderne kan arbejde mere frit og uafhængigt af tid, sted og rum. Den store underliggende udvikling er drevet og muliggjort af digitalisering. Med mulighed for at arbejde – og ikke mindst samarbejde – digitalt følger mere fleksibilitet. Instituttet for Fremtidsforskning har skrevet "Hybrid Workplace 2033" med input fra Dansk HR, Dansk Facilities Management, Dansk IT og Microsoft Danmark.

Severe Asthma Index: Lancering af nyt globalt værktøj, der adresserer manglen på forståelse og prioritering omkring behandling af svær astma.2.5.2023 18:18:01 CEST | Pressemeddelelse

Globalt lever mere end 334 millioner mennesker med astma, og omkring 5-10% af dem lever med en svær grad af sygdommen, som har negativ påvirkning på livskvalitet, søvn, daglige aktiviteter, arbejde, skole, forhold og mental sundhed samt leder til disproportionalt høje grader af hospitalisering og endda død. Dette kommer yderligere med enorme samfundsomkostninger på grund af mistet produktivitet og højt forbrug af sundhedsydelser. På trods af sygdommens signifikante konsekvenser mangler der fortsat forståelse omkring svær astma, der I mange lande ikke anerkendes som en sundhedsprioritet. The Severe Asthma Index er blevet lanceret for at skabe opmærksomhed omkring denne mangel. Det er et første af sin slags, gratis at anvende, evidensbaseret værktøj, som giver et holistisk indblik I, hvordan forskellige lande håndterer behandling af astma.

Fremtidens Filantropi: Nyt initiativ fra Philea & Instituttet for Fremtidsforskning2.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Forbund for Europæisk Filantropi, Philea, har sammen med Instituttet for Fremtidsforskning netop lanceret initiativet Futures Philanthropy. Et nyt program, der har til formål at skabe og dele fremtidstænkning inden for filantropi og civilsamfundet. Programmet vil samle fonde og filantropiske organisationer i et fællesskab, hvor der vil blive tilbudt lærings- og samarbejdsmuligheder. Målet er at styrke evnen til fremtidstænkning i sektoren og skabe partnerskaber med andre sektorer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye