24 ukrainere får støtte til højskoleophold
Der er for fjerde gang uddelt højskolestipendier til ofre for Ruslands invasion af Ukraine. 24 ukrainske unge starter på danske højskoler næste år.
24 ukrainske unge kan se frem til at skulle på højskole i begyndelsen af næste år. De har nemlig fået støtte gennem Højskolernes Ukraine-pulje, som havde frist dette efterår.
Stipendieordningen blev etableret i foråret 2022 på baggrund af en indsamling, som FFD stod bag. De indsamlede midler skulle gå ubeskåret til stipendier til ukrainske og russiske unge, der ønskede et ophold på en dansk højskole.
Siden er stipendieordningen fortsat takket være donationer fra Entreprenør Marius Pedersens Fond. Dette efterår er det fjerde gang, der bliver uddelt stipendier, og fonden har doneret knap 300.000 kroner til dette.
Ansøgningerne fordeler sig på 13 forskellige højskoler.
Demokratiske værktøjer og motivation
Det seneste år har omkring 60 unge været på højskole takket være Ukraine-stipendiet. Her har de kunnet opleve hverdagen med andre elever, få indblik i den særlige skoletradition og få redskaber, der kan hjælpe dem til at opbygge deres samfund, når krigen slutter.
Målet med Ukraine-stipendiet er netop at støtte den demokratiske udvikling i Ukraine. Foreningen håber, at de unge på højskolen får demokratiske værktøjer og motivation til at være med til at ændre situationen i deres eget hjemland efter opholdet. Derudover giver stipendierne mulighed for kulturel udveksling på højskolerne.
Fra Claus Staal, der er forstander på Silkeborg Højskole og formand for Internationalt Udvalg i Folkehøjskolernes Forening, lyder der en kæmpe tak til Entreprenør Marius Pedersens Fond, der igennem de seneste to år har støttet højskolerne med midler til at bringe unge ukrainere på danske folkehøjskoler.
"Endnu engang har vi modtaget rigtigt mange kvalificerede ansøgere, og jo større et netværk, vi har af unge ukrainere, der kan berette om deres højskoleoplevelser, når de vender tilbage til Ukraine, jo flere fremragende ansøgere modtages der via højskolerne. Det er dejligt at se, at unge ukrainere kan se muligheder i at gå på højskole, og at læse om deres mange drømme, om hvad højskolen kan bruges til, når krigen afløses af fred, og det ukrainske samfund skal genopbygges."
Ikke muligt at bruge skolens egne midler
Højskoler må ifølge loven ikke bruge skolens egne midler på at finansiere elevers ophold. Derfor er det nødvendigt at rejse midlerne andetsteds fra. Tanken med puljen er derfor, at højskolerne nedsætter egenbetalingen til det lovbestemte minimumsbeløb, som stipendieordningen så dækker. De unge vil dermed ikke skulle betale noget selv.
Over kort tid i foråret blev der indsamlet godt 62.000 kroner til puljen. Ordningen omfatter også russiske unge med det håb, at disse ville kunne være med til at styrke de værdier, højskolerne bygger på, i deres eget hjemland.
Baggrunden for puljen
Da Rusland invaderede Ukraine i februar i år, iværksatte mange højskoler initiativer for at hjælpe ukrainere på flugt. Elever skaffede blandt andet penge og tøj ind til de flygtninge, der kom til Danmark, og andre indsamlede midler til at kunne tilbyde ukrainere på flugt ophold.
I foråret igangsatte Folkehøjskolernes Forening en større indsamling, hvor de indsamlede midler ubeskåret gik til stipendier til ukrainske unge, der ønskede et ophold på en dansk højskole. Seks ukrainere endte med at få støtte til ophold på i alt fem forskellige højskoler.
Højskolerne for Ukraine
Krigen raser i Ukraine. Millioner af ukrainske familier er drevet på flugt, mens andre er grebet til våben. Men selvom krigen foregår langt væk, så følges den tæt og sætter sine spor på landets højskoler.
Folkehøjskolernes Forening samler løbende højskolernes idéer og initiativer til fordel for Ukraine. Formålet er at inspirere og oplyse og måske være med til at tænde et håb i mørket.
Læs mere på vores side på hojskolerne.dk/ukraine.
#HøjskolerneForUkraine
Nøgleord
Kontakter
Mette Skov HansenPresseansvarlig
Tlf:+45 60641989msh@ffd.dkLinks
Om foreningen
Folkehøjskolernes Forening i Danmark – også kaldet Højskolerne – har til formål at arbejde for folkehøjskolens idé og skabe gode og frie vilkår for skoleformens udvikling.
Foreningen er en medlems- og interesseorganisation for Danmarks omkring 75 folkehøjskoler.
Følg pressemeddelelser fra Folkehøjskolernes Forening i Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkehøjskolernes Forening i Danmark
Ny højskolebestyrelse er på plads1.11.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
På Højskolernes årsmøde torsdag blev Højskolernes nye bestyrelse valgt. Forslag til ændringer af kontingentet blev vedtaget.
Søren Huss modtager Den folkelige sangs pris1.11.2024 11:40:00 CET | Pressemeddelelse
Sanger og sangskriver Søren Huss modtog i dag Den folkelige sangs pris for sin evne til at skabe musik, som ”heler de skjulte sår, vi bærer på”. Prisen blev overrakt på Folkehøjskolernes Forenings årsmøde på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.
Regeringen vil have flere unge uden job og uddannelse på højskole22.10.2024 16:30:18 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af Folketingets partier har netop præsenteret deres udspil til at få flere unge i uddannelse og arbejde, og her spiller landets højskoler en væsentlig rolle. Der er afsat 40 millioner kroner til at sikre flere et højskoleophold
Nu kan ukrainere igen søge støtte til højskoleophold i Danmark4.9.2024 14:15:36 CEST | Pressemeddelelse
Entreprenør Marius Pedersen har endnu engang bevilliget penge en pulje, der hjælper ukrainske unge med at komme på højskole i Danmark. Der er deadline for ansøgninger i oktober.
Ny bog giver unikt indblik i højskolernes historie16.8.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Folkehøjskolernes idé og opgave har altid været til debat, og i en ny bog gør 28 historiske tekster os klogere på, hvorfor skoleformen fortsat er relevant. Udgivelsen markeres i næste uge ved et arrangement i København.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum