Data fremmer den grønne omstilling i vandsektoren
Vandsektoren arbejder for at opnå en klimaneutral drift i 2030. Her bliver data fra målere og sensorer brugt flittigt til at operere så energieffektivt som muligt til gavn for klima, miljø og vandkunderne.[LF1]

Vandselskaberne i Danmark udnytter i stigende grad data til at øge effektiviteten, mindske påvirkning af miljø og klima, og som et solidt grundlag for investeringer. I decembernummeret af DANSKVAND, DANVAs branchemagasin, er der netop stillet skarpt på de værdifulde data, som både fremmer sektorens grønne omstilling og robuste investeringer. Vandsektoren er desuden kendetegnet ved deling af viden og ikke mindst data, hvilket styrker både det enkelte vandselskab men i høj grad også den samlede sektor over for myndigheder og lovgivere.
“I DANVA er tal og data et helt grundlæggende fundament for foreningen, fordi det giver os mulighed for at bistå medlemmerne på højeste niveau og samtidig samarbejde med myndigheder og lovgivere om rammer og vilkår for vandet. Den der ejer sine tal, har magt over situationen,
og vandselskaberne ligger på det punkt hele tiden i front, fordi de tal og data, der understøtter
deres præstationer, er opdaterede,” siger Carl-Emil Larsen, direktør i DANVA, i sin leder i DANSKVAND.
Data på vejen mod klimaneutral drift
Danske vandselskaber udnytter i stigende grad muligheder for datadrevet optimering af de energikrævende processer på eksempelvis renseanlæg. I Favrskov Forsyning går man skridtet videre og vil foruden at indfri målet om klimaneutralitet i 2030 også stille anlæggenes el-effekt til rådighed i perioder med spidsbelastning af det generelle el-net. Der er dog et stykke vej endnu, forklarer direktør Sara Funch.
”Vi vil skabe en klimaneutral energiforsyning ved brug af solcelleanlæg, batterilagringsteknologier og smarte devices, der drager fordel af prognoser, machine learning, algoritmer, integration med energimarked og gridservices. Med gridservices får vi overblik over forbruget på markedet, så vi kan bruge el, når det er mest fordelagtigt. I andre perioder vil vi stille dele af renseanlæggenes el-effekt til rådighed for el-nettet i spidsbelastningsperioder. Så langt er vi dog ikke nået endnu,” siger Sara Funch, direktør i Favrskov Forsyning, til DANSKVAND.
Selskabet vil vise vejen for, at små- og mellemstore forsyninger kan bidrage til at opnå 2030-målene for vandsektoren, og det skal digitalisering og dataopsamling hjælpe med. Derfor er man i gang med at digitalisere på alle niveauer.
”Digitalisering er afgørende for den vidensopsamling og de optimerede styringsmekanismer, som vi skal have lavet. Vi bygger selvfølgelig ovenpå den styring, vi allerede har, men den skal optimeres, ved at vi bruger data bedre og udbygger opsamlingen med flere målere og sensorer,” siger Sara Funch.
Laveste vandforbrug nogensinde
Vandsektorens nøgletal viser blandt andet, hvor meget vand danskerne bruger, hvilket man år efter år kan aflæse i Vand i Tal. Data fra vandselskabernes drift i 2022 byder på en ny Danmarksrekord – eller rettere bundrekord. Vandforbruget i private husholdninger kom i 2022 for første gang ned på 100 liter pr. borger pr. døgn.
DANSKVAND har talt med Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius, der bl.a. undersøger danskernes forbrugsmønstre. Ifølge Tue Patursson kan faldet fra 105 liter til 100 liter pr. person pr. døgn forklares med, at folk i 2022 som følge af energikrisen og stigende priser på elektricitet og gas tog kortere bade. I en energispareundersøgelse foretaget i oktober 2022 af Videnscentret Bolius svarede 1/3 af 1.034 adspurgte, at de enten var begyndt at tage kortere bade, eller at de havde tænkt sig at gøre det.
”Da bad og personlig hygiejne står for ca. 47 % af vandforbruget i private husholdninger, vil det tal være noget, man kan måle, så jeg tør godt vove at sige, at de 5 liters fald i vandforbruget fra 2021 til 2022 kan skyldes netop det. Der går ca. 10 liter pr minut til et brusebad,” forklarer Tue Patursson til DANSKVAND.
Det lavere vandforbrug kan have en stor positiv betydning i områder, hvor adgangen til rent grundvand er begrænset. I DANSKVAND kan du også læse om, hvad HOFOR har gjort for at få københavnerne til at bruge mindre vand.
Helikopter-data sikrer rette investeringer i drikkevandet
Det vestjyske multiforsyningsselskab DIN Forsyning har taget en teknologi fra firmaet SkyTEM i brug, hvor man overflyver områder med måleudstyr for at finde frem til grundvandsdannende områder. De mange data, der er opsamlet, skal nu hjælpe DIN Forsyning med at finde nye vandressourcer og med at beskytte eksisterende kildepladser. Selskabet forsyner byerne Esbjerg, Varde og Ribe samt de omkringliggende områder.
“SkyTEM har overfløjet en række områder og indsamlet store mængder værdifulde data. Det giver os en masse viden, som vi skal bruge til at prioritere på et oplyst grundlag, hvor vi skal investere i nye kildepladser, og hvilke af de eksisterende boringer, vi skal beholde og udvikle,” siger Iben Kirchberg Nilsson, der er geolog i DIN Forsyning.
At deling af viden og data er en del af kulturen i vandsektoren, blev endnu en gang tydeliggjort på Dansk Vand Konference, som til sidst måtte melde alt udsolgt. Se galleriet fra konferencen i decembernummeret af DANSKVAND.
Vandselskaberne spillede også en stor rolle i forbindelse med stormfloden, hvor en pumpesluse blevet hastet færdig før tid og flere medarbejdere afbrød deres ferie for at hjælpe til. Det kan du også læse om i DANSKVAND.
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder

DANVA - Dansk Vand- og Spildevandsforening
DANVA er brancheorganisation for danske vandselskaber. DANVA:
Forener alle vandkredsløbets aktører i samarbejde om bæredygtige løsninger.
Forstærker alle, der sikrer forbrugernes tillid til vand, effektiv drift og en høj forsyningssikkerhed.
Fortæller alle om værdien og effekten af danske vandløsninger, der skaber liv og sundhed.
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Beskyt drikkevandet mod svindel med flytning af jord27.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA hilser regeringens nye initiativer mod ulovlig flytning og håndtering af forurenet jord velkomne, men anbefaler yderligere tiltag. Miljøminister Magnus Heunickes forslag om øget digital sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder er nødvendige, første skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af drikkevandet.
EU-kommissær glæder sig til at samarbejde med Danmark om udfordringer med vand20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark viser vejen med imponerende vandprojekter, der gør samfundet mere modstandsdygtigt. Det siger Jessika Roswall, EU’s kommissær for miljø, vand og cirkulær økonomi, til magasinet DANSKVAND forud for det danske EU-formandskab. Både kvaliteten og mængden af drikkevand er blandt nogle af de problemer, som danske løsninger kan afhjælpe.
Danmark deltager i europæisk vand-smagning med Bornholmsk vand22.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 22. maj 2025 afholdes Europas første Water Tasting Journey Across Europe i Bruxelles i anledning af EurEau’s 50-års jubilæum. Her præsenteres postevand fra ti europæiske lande, herunder Danmark, for at illustrere mangfoldigheden i smag og oprindelse.
Rent drikkevand i hele landet kræver lokal handling21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA sætter drikkevandsbeskyttelse øverst på dagsordenen i den grønne trepart i Odense. Det sker sammen med bl.a. ministeren for grøn trepart og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs nye og mere detaljeret kvælstofretentionskort, markerer et vigtigt skridt på vejen mod et sundere vandmiljø og en styrket beskyttelse af Danmarks drikkevandsressourcer flere steder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum