Manglende hænder koster i byggeriet

Del

Manglen på kvalificerede medarbejdere koster i byggebranchen - især på el- og vvs-området. Brancherne er topscorerne, når det kommer til stigning i arbejdsomkostninger. En udvikling der bekymrer arbejdsgiverorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Arbejdsomkostningerne inden for el- og vvs-området stiger mere end resten af byggebranchen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Inden for el-området har der været en stigning på udgifter til personale (arbejdsomkostninger) på 3,8 procent fra 3. kvartal i 2022 til 3. kvartal i 2023. For vvs er udgifterne steget med 4,1 procent. Til sammenligning er arbejdsomkostningerne i byggebranchen generelt kun steget med 2,7 procent.

- Når arbejdsomkostninger stiger på el- og vvs-området, skyldes det, at der er mangel på medarbejdere ude hos virksomhederne. Det viser, at det tekniske erhvervsliv i højere grad end resten af byggebranchen er ramt af den lave ledighed. Virksomhederne er derfor tvunget til at konkurrere på lønnen eller personalegoderne, hvilket tydeligt kan ses i tallene her, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer store dele af det tekniske erhvervsliv.

Hvem skal fylde sikkerhedsskoene ud?

Tendensen ser ud til at fortsætte, hvis man ser på den demografiske udvikling:

- Store generationer gør sig i disse år klar til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, men de nye generationer af unge kan ikke fylde sikkerhedsskoene ud. Der er ganske enkelte ikke nok af dem, og en alt for lille andel har valgt at tage en faglært uddannelse.  Det gælder ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Byggeomkostninger er en samlet betegnelse for arbejdsomkostninger og omkostninger til materialer. Her er stigningen fra 3. kvartal i 2022 til 3. kvartal i 2023 på 4,5 procent for el-arbejde og 1,3 procent for vvs-arbejde. For byggebranchen generelt steg byggeomkostningerne med 2,2 procent. Det seneste kvartal oplevede byggebranchen som helhed dog faldende byggeomkostninger for første gang i tre år.

Yderlig info:

Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 41 15 75 / mkj@tekniq.dk

Kontakter

Billeder

Byggeomkostningsindeks for boliger, enfamiliehuse og etageboliger. Kilde: Danmarks Statistik.
Byggeomkostningsindeks for boliger, enfamiliehuse og etageboliger. Kilde: Danmarks Statistik.
Download
Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Download

Links

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer en stor del af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere og har en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Ny analyse: Elektrikere og vvs’ere er markant underforsikrede25.6.2024 08:07:55 CEST | Pressemeddelelse

En alt for høj pris for en helt utilstrækkelig forsikring - særligt ved tab af erhvervsevne og tiden frem mod førtidspension. Det er den korte konklusion i en ny analyse fra BEDSTpension, der har undersøgt den pensionsordning, som elektrikere, blikkenslagere og vvs’ere har via deres overenskomst i PensionDanmark og Industriens Pension. Tiden er løbet fra ufleksible pensionsordninger, der ikke tager højde for lønudvikling og individuelle hensyn, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye