ARKEN Museum for Samtidskunst

Monumental verdenskunst og kritisk slagkraft på ARKEN i 2024

Del

Publikum kan glæde sig til at opleve britisk-indiske Anish Kapoor – en af verdens førende samtidskunstnere – på ARKEN Museum for Samtidskunst i 2024. Den store soloudstilling med monumentale skulpturer og installationer er Anish Kapoors første i Skandinavien. 

Også den helt nye danske samtidskunst og værker i stor skala af Ursula Reuter Christiansen er på udstillingsprogrammet. Den klimakritiske fransk-schweiziske Julian Charrière vises for første gang i en solopræstation i Danmark. 

Anish Kapoor, Destierro, Beijing 2017 foto Jonathan Leijonhufvud
Den første store soloudstilling med monumentale skulpturer og installationer er Anish Kapoors første i Skandinavien. foto Jonathan Leijonhufvud Anish Kapoor, Destierro, Beijing 2017 foto Jonathan Leijonhufvud

Første store soloudstilling i Skandinavien 

Udstillingen UNSEEN viser britisk-indiske Anish Kapoors (f. 1954) mest betydelige og største værker fra kunstnerens mere end 40 år lange karriere, og skulpturerne og installationerne vil brede sig ud over størstedelen af ARKENs sale. De fleste værker bliver bygget særligt til museets markante arkitektur, som udfordrer og ændrer publikums oplevelse af ARKEN – og baner vejen for nye måder at se og opleve kunsten på. 

Direktør Marie Nipper, der tidligere har samarbejdet med Anish Kapoor udtaler:

Det er en stor ære, at ARKEN får lov til at vise en række af Kapoors hovedværker på en gang, og jeg tør godt love gæsterne, at det bliver en unik oplevelse,” siger hun og fortsætter:

Kapoor sætter med sine værker æstetiske og eksistentielle tematikker i spil ved at engagere vores sanser og følelser. Hans exceptionelle blik for materialer, former, farver og overflader gør, at vi bliver draget og forført af hans gådefulde værker, der – ofte i bogstavelig forstand – vender verden på hovedet og udvider erfaringen af vores omgivelser.”

 

Nyeste samtidskunst på ARKEN 

En stor oppustelig ballon-hønseflok med de 50 mest populære danske pigenavne lige nu under fødderne, røde stiletter med djævelens trefork og en påhængsmotor som grønlandsk nationalsymbol. 

Det er blot et udpluk af værker på samlingsudstillingen GROUP THERAPY – Ny samtidskunst på ARKEN. Med skarphed, eftertænksomhed, omsorg, handlekraft og humor endevender kunstnerne vores samtid og inviterer publikum til at reflektere over menneskets plads i verden. 

Værkerne er for nylig føjet til museets faste samling, som består af samtidskunst fra 1990 og frem. 

At leve i en tid med klimaudfordringer og krige kan være hårdt – både for det enkelte menneske og for samfundets fællesskaber. I sådan en tid er kunsten et vigtigt fælles rum for samtale og udvikling,” siger direktør Marie Nipper. 

Benedikte Bjerre har i sin installation Lisa’s Chickens (Farm Life) navngivet en stor flok helium-høns og rejser legende spørgsmål om den markedsdrevne og kønsopdelte verden, vi lever i. Klichefyldte kønsopfattelser bliver også udfordret af Tora Schultz, der med sine Prada-stiletter, designet efter plakaten til Hollywoodfilmen The Devil Wears Prada med Meryl Streep i rollen som chefredaktør for Vogue, kritiserer humoristisk modeindustriens sex-symboler og den nedgørende tilbøjelighed i samfundet til at sidestille magtfulde kvinder med djævelen selv. 

Martin Brandt Hansen punkterer den stereotype opfattelse af national identitet, når han med værker som Uummat (hjerte på grønlandsk, red.) forvandler en Honda-motor – et globalt symbol på kraft, fart og magt – til et elegant og humoristisk monument for nutidens Grønland.  

 

Kritisk slagkraft i stor skala

Ursula Reuter Christiansen (f. 1943) har mere end 60 års kunstnerisk praksis bag sig, og udstillingen URSULA REUTER CHRISTIANSEN vil præsentere kunstværker i stor skala fra de senere år samt helt nye værker lavet specielt til udstillingen på ARKEN. I Ursula Reuter Christiansens værker lægger skønheden arm med dæmonien, lyset med mørket, og hendes kunst er stærk, poetisk og rørende. 

Som kunstner formår Ursula Reuter Christiansens at udtrykke vores tid gennem storslåede, politiske og symbolske billeder. Hendes malerier og installationer rummer eksistentielle dybder, mytologisk vid, kraftfulde sanseoplevelser og en kritisk slagkraft, der gør hende til én af de mest betydningsfulde samtidskunstnere, vi har i Danmark,” siger ARKENs direktør Marie Nipper.  

Højaktuel klimakritik 

Den fransk-schweiziske Julian Charrière er højaktuel med sine klimakritiske og konceptuelt skarpsindige værker. I immersive installationer og i en lang række kunstneriske medier som fotografi, performance, skulptur og video inviterer han til en kritisk refleksion over menneskets brug af naturens ressourcer og påvirkning af miljøet og økosystemer. Udstillingen er den anden i udstillings-trilogien NATURE FUTURE, der fokuserer på forholdet mellem menneske, natur og teknologi.

Charrières praksis er typisk forankret i feltarbejde på vulkaner, gletsjere og palmeolieplantager, og han søger at gøre de materialer og processer, som forbinder os til disse ofte fjerntliggende steder, nærværende i sine værker,” siger direktør Marie Nipper. 

UDSTILLINGSDATOER:

GROUP THERAPY – Ny samtidskunst på ARKEN 

29. februar 2024 – 28. juli 2024 

ANISH KAPOOR – UNSEEN 

11. april 2024 – 20. oktober 2024 

URSULA REUTER CHRISTIANSEN 

22. august 2024 – 1. december 2024 

JULIAN CHARRIÈRE 

28. november 2024 – 20. april 2025 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Anish Kapoor, Destierro, Beijing 2017 foto Jonathan Leijonhufvud
Den første store soloudstilling med monumentale skulpturer og installationer er Anish Kapoors første i Skandinavien.
foto Jonathan Leijonhufvud Anish Kapoor, Destierro, Beijing 2017 foto Jonathan Leijonhufvud
Download
Benedikte Bjerre: Lisa's Chickens (Farm Life), 2016/2021. Installationsbilleder fra udstillingen Inside out, Augustenborg. Foto: Peter Bjerke.
Benedikte Bjerre: Lisa's Chickens (Farm Life), 2016/2021. Installationsbilleder fra udstillingen Inside out, Augustenborg. Foto: Peter Bjerke.
Benedikte Bjerre: Lisa's Chickens (Farm Life), 2016/2021. Installationsbilleder fra udstillingen Inside out, Augustenborg. Foto: Peter Bjerke. Benedikte Bjerre: Lisa's Chickens (Farm Life), 2016/2021. Installationsbilleder fra udstillingen Inside out, Augustenborg. Foto: Peter Bjerke.
Download
Ursula Reuter Christiansen. Foto: Davy Denke von Bartha
Ursula Reuter Christiansen. Foto: Davy Denke von Bartha
Ursula Reuter Christiansen. Foto: Davy Denke von Bartha Ursula Reuter Christiansen. Foto: Davy Denke von Bartha
Download
Julian Charriere, And Beneath It All Flows Liquid Fire, 2019, (VideoStill) Copyright The Artist VG BildKunst Bonn Germany
Julian Charriere, And Beneath It All Flows Liquid Fire, 2019, (VideoStill) Copyright The Artist VG BildKunst Bonn Germany
Julian Charriere, And Beneath It All Flows Liquid Fire, 2019, (VideoStill) Copyright The Artist VG BildKunst Bonn Germany Julian Charriere, And Beneath It All Flows Liquid Fire, 2019, (VideoStill) Copyright The Artist VG BildKunst Bonn Germany
Download

Kunst og arkitektur i verdensklasse

ARKEN har en af Skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst.

ARKENs samling indeholder flere end 400 værker. Det er dansk, nordisk og international samtidskunst primært fra perioden efter 1990.

Følg pressemeddelelser fra ARKEN Museum for Samtidskunst

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ARKEN Museum for Samtidskunst

2025: ARKEN skruer op for dansk samtidskunst og popkunst fra Kuwait27.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse

Dansk samtidskunst er i fokus i det nye udstillingsprogram for 2025, som ARKEN hermed præsenterer. Publikum kan blandt andet glæde sig til soloudstillinger med danske kunstnere som Frederik Næblerød, Eva Helene Pade og Kenneth Rasmussen. Derudover bliver der sat punktum for udstillingsrækken NATURE FUTURE med den franske kunstner Marguerite Humeau – og popkunst rykker ind på museet med den kuwaitiske kunstner Monira Al Qadiri.

Vestegnens unge får frie tøjler til at skabe og drive et nyt udendørs kunstværk19.11.2024 14:52:55 CET | Pressemeddelelse

ARKEN og unge på Vestegnen skriver kunsthistorie med et nyt projekt – Third Space – fordi det er første gang, at unge lukkes ind i museets maskinrum og får frie tøjler til at skabe et multifunktionelt kunstværk fra bunden. Det ventes at stå færdigt i foråret 2025, og det bliver samtidig et nyt mødested for Vestegnens unge, der selv skal udvikle og drive aktiviteterne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye