Varmepumpeindustrien i Danmark

Få nu fjernet barriererne for hurtig grøn varmeforsyning

Del

Den grønne omstilling i Danmark er nærmest gået i stå!

Tiden er inde til, at politikerne træffer nogle afgørende beslutninger, som reelt fjerner barriererne for hurtig grøn varmeforsyning og samtidig sikrer de rigtige varmeløsninger de rette steder. Og – nej – fjernvarme er ikke den rigtige løsning alle steder, hverken samfundsøkonomisk, for den enkelte husejer eller for den klogeste grønne omstilling.

Varmepumpebranchen er klar til at levere grøn omstilling hurtigt og energieffektivt.

Men i Varmepumpeindustrien ser vi flere barrierer, som må ryddes væk, så forbrugerne selv får mulighed for at træffe selvstændige og ansvarlige beslutninger, som sikrer deres behov for varme og sikrer deres økonomi - på et oplyst grundlag:

  • Prisgennemsigtighed: Forbrugerne skal kende prisen på deres fremtidige opvarmning. Det skal være muligt at sammenligne, hvad man skal betale, uanset at vi taler om fjernvarme eller individuel opvarmning.

    Vi hører alt for mange eksempler på at husejerne lokkes til fremtidige løsninger (læs: fjernvarme), som bliver meget dyrere end lovet. Samtidig er der ofte tale om, at forbrugeren skal vente i alt for lang tid (år), før de reelt kan opstarte med deres nye varmekilde. Fjernvarmen skal forpligtes til at levere retvisende og bindende data.

    Aktuelt oplever vi endda, at der bliver skiftet gaskedler til gaskedler i stedet for den udfasning af naturgassen, som politisk er besluttet. Det er direkte hul i hovedet, når alle skriger efter hurtig grøn omstilling. Vi foreslår at udfase naturgassen hurtigere end 2035, så borgerne ikke lokkes til fejlinvesteringer.

  • Klar besked om fjernvarme: Folketinget lovede husholdningerne ”klar besked” – det var inden udgangen af 2022. Nu ved udgangen af 2023 venter vi stadig på klarhed om, hvor og hvornår der kommer fjernvarme, og hvor der skal satses på individuel opvarmning. ”Klar besked” må også betyde, at forbrugerne ikke bliver tvangsbundet i mange år frem, f.eks. ved at kommuner udlægger ”potentielle” fjernvarmeområder, fordi man har svært ved at beslutte sig, og dermed fastlåser husejerne i den eksisterende situation. Det er direkte uacceptabelt. Mange fjernvarmeprojekter blokerer i dag direkte for husejernes valg. Store infrastrukturprojekter tager tid – det ved alle. En varmepumpe kan installeres på et par dage!

  • Teknologi-neutral rådgivning: Myndighederne skal sørge for formidling på en teknologi-neutral måde – også omkring de individuelle opvarmningsmuligheder. Der er et stor behov for at hjælpe borgerne til at vælge billige grønne løsninger ud fra en varmekilde-neutral vejledning. Mange kommuner råder fejlagtigt kun til at vælge fjernvarme – uden at kende pris og tidshorisont. Energistyrelsens portal ”Spar Energi” må have værktøjer til at sikre objektivitet. Kommunerne skal samtidig forpligtes til at give neutral information om de forskellige varmetyper.

  • Genberegning: Varmepumpeindustrien har tidligere opfordret til at kræve alle fjernvarmeprojekters økonomi genberegnet, så ingen er i tvivl om samfundsøkonomien og forbrugernes personlige økonomi. Inflation og prisstigninger har ramt hele varmebranchen. Nye penge i fjernvarmepuljen i 2024 understreger behovet for genberegning. Skærp også miljøkravene til fjernvarmen, så vi alle får sikkerhed for, at projekterne reelt fremmer den grønne omstilling, eks. ved brug af store varmepumper.

  • Tilskud: Desværre lykkedes det ikke at bruge politikernes ”Varmepumpepulje 2023” helt op. Man åbnede for puljen alt for sent på året. Og mange blev forhindret i at søge pga. barriererne ovenfor. Borgerne lever i usikkerhed, i et marked, som naturligvis også præges af krig, inflation og svingende gaspriser. Derfor er vores råd: fjern barriererne og giv forbrugerne præcise informationer – og sørg for at åbne for ”Varmepumpepuljen 2024” tidligst muligt i det nye år. Eller som vi helst ser det: lav tilskudsmuligheden om til et skattefradrag, så markedet kan udvikle sig løbende hen over året – uden ”stop/go” effekter, og giv alle mulighed for selv at træffe beslutning på et oplyst grundlag.

  • Social balance: Politikerne opfordres til at finde forretningsmodeller, som tilgodeser yderområderne i forhold til investeringen i en varmepumpe.

Sæt husejerne fri – også med hensyn til deres valg af grøn varmeforsyning.

Kontakter

Billeder

Lars Abel, sekretariatschef Varmepumpeindustrien - VPI
Lars Abel, sekretariatschef Varmepumpeindustrien - VPI
Download

Følg pressemeddelelser fra Varmepumpeindustrien i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Varmepumpeindustrien i Danmark

Behov for dansk handlingsplan for at fremskynde udbredelsen af varmepumpeteknologien2.1.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark kan ikke fortsat ”nøjes med” at læne sig op ad den omdiskuterede ”hockeystav” i forventning om, at uprøvede teknologier vil sikre de nødvendige CO2-reduktioner i løbet af ganske få år. Såvel Klimarådet som fremtrædende erhvervsrepræsentanter har offentligt givet udtryk for, at den grønne omstilling nærmest er gået i stå. Udfasningen af naturgassen i rumopvarmningen skal erstattes af mere vedvarende energi. Varmepumpeindustrien ser frem til, at der sættes yderligere turbo på denne udvikling.

Vi skal undgå fejlinvesteringer – derfor skal projektforslag i kommunernes varmeforsyningsplaner genberegnes14.8.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Mangel på arbejdskraft, stigende materialepriser, inflation og lønstigninger er blot nogle af de ændrede forudsætninger, der kan få økonomien for mange allerede godkendte projektforslag i kommunernes varmeplaner til at vakle. Som led i prioriteringen af fremtidige varmeløsninger i Danmark skal der gennemføres en genberegning - en ”gennemlysning” - af alle de fjernvarmeprojektforslag og de alternative forslag til udrulning af individuelle varmepumpeløsninger, som aktuelt indgår i de kommunale varmeplaner. Det foreslår Varmepumpeindustrien, som også fastslår, at den grønne omstilling kan gå hurtigere, end det vi oplever i disse måneder. Genberegningen skal ske på en objektiv og neutral måde, der ikke favoriserer en særlig varmeløsning.

Turbo på den grønne omstilling - teknologien findes allerede - så hvorfor vente?9.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Målrettet udnyttelse af varmepumpeteknologien kan bidrage til at opfylde Danmarks klimamålsætning. For tredje år i træk har Klimarådets statusrapport udtalt en skarp kritik af regeringens førte klimapolitik. Hockeystaven bliver blot mere og mere stejl, hvis Danmarks 2030-mål skal gå fra målsætning til realitet. Klimarådet konkluderer, at det kræver implementering af ny teknologi, hvis målet skal nås. Imidlertid kan målrettet udnyttelse af den eksisterende energieffektive og grønne varmepumpeteknologi – i individuel opvarmning, i fjernvarmen og ved udnyttelse af overskudsvarme fra virksomheder og institutioner gøre 2030-målsætningen langt mere realistisk.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye