Varmepumpeindustrien i Danmark

Behov for dansk handlingsplan for at fremskynde udbredelsen af varmepumpeteknologien

Del

Danmark kan ikke fortsat ”nøjes med” at læne sig op ad den omdiskuterede ”hockeystav” i forventning om, at uprøvede teknologier vil sikre de nødvendige CO2-reduktioner i løbet af ganske få år.

Såvel Klimarådet som fremtrædende erhvervsrepræsentanter har offentligt givet udtryk for, at den grønne omstilling nærmest er gået i stå. Udfasningen af naturgassen i rumopvarmningen skal erstattes af mere vedvarende energi. Varmepumpeindustrien ser frem til, at der sættes yderligere turbo på denne udvikling.

Varmepumpe

EU er ved at lægge sporene til en højhastighedsomstilling, som sætter kursen mod en klimaneutral fremtid. Danmark skal lægge sig i selen for at opfylde sin del. Det er ikke længere nok kun at fokusere på opfyldelse af de nationale mål i 2025 og 2030. Danmark skal i høj grad også fokusere på reduktioner her og nu for også at opfylde de forpligtelser, der kommer fra EU, opfordrede Klimarådet i marts 2023.

Varmepumpeindustrien har derfor henvendt sig til Regeringens Grønt Udvalg, som behandler sager om regeringens politik på det grønne område med særligt fokus på at leve op til de mål, der er fastsat i klimaloven og regeringsgrundlaget vedr. natur, miljø og klima

Hvorfor blive ved med at tale om ”morgendagens teknologi”, når vi allerede har en teknologi – varmepumpeteknologien – som er en vigtig og gennemprøvet teknologi, som allerede har bevist, at den kan være med til at løse klimaudfordringerne?

EU handlingsplan for varmepumper forventes i efteråret 2024

Derfor har vi valgt overfor Grønt Udvalg at fremhæve, at Europa-Kommissionen har taget initiativ til at indkalde synspunkter til brug for udarbejdelsen af en handlingsplan for at fremskynde udbredelsen af varmepumper i EU. Initiativet er taget med baggrund i målene for den europæiske grønne pagt, samt Kommissionens rapport om konkurrenceevnen for rene teknologier. I industriplanen for den grønne pagt peger Kommissionen på varmepumper som en af de centrale teknologier i bestræbelserne på at opfylde EU-målene om klimaneutralitet. EU-høringen fandt sted i efteråret 2023. Kommissionens plan forventes nu at komme i løbet af efteråret 2024.

Regeringens Grønt Udvalg skal levere konkrete grønne løsninger

Varmepumpeindustrien har samtidig henvendt sig til medlemmerne af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg for at gøre folketingspolitikerne opmærksom på mulighederne i den anerkendte teknologi. Vi har også opfordret KL – Kommunernes Landsforening til at drøfte initiativet. Kommunerne, som har ansvaret for de kommunale varmeplaner, bør have en særlig interesse i at sætte sig ind i og forstå, hvordan varmepumpeteknologien fungerer. Den åbner store muligheder for den nødvendige og grønne omstilling.

EU's mål er bl.a. at varmepumpeteknologien skal være en integreret del af kommunernes varmeplanlægning, ligesom den kan være med til at fremskynde alle typer varmepumper. Det gælder de individuelle varmepumper, det gælder udnyttelsen af overskudsvarmen, f.eks. også fra industrien, og store kollektive varmepumper i fjernvarmen. Der er generelt et stort behov for at sikre bredere information og viden om varmepumpeteknologien.

Vi finder det naturligt, at Grønt Udvalg og andre politiske aktører allerede nu sætter gang i en specifik dansk opfølgning på Europa-Kommissionens initiativ til den kommende handlingsplan for at fremskynde udbredelsen af varmepumpeteknologien i EU. Danmark har særligt gode forudsætninger, som vi med fordel kan iværksætte straks.  Danske virksomheder og institutioner m.fl. deltager aktivt i en lang række varmepumpeteknologiske danske og internationale projektsamarbejder. Det foregår bl.a. via Teknologisk Institut.

Kontakter

Billeder

Download
Lars Abel, sekretariatschef Varmepumpeindustrien - VPI
Lars Abel, sekretariatschef Varmepumpeindustrien - VPI
Download

Vedhæftede filer

Varmepumpeindustrien - VPI - samler branchens producenter og leverandører af kvalitetsvarmepumper.

Foreningen arbejder målrettet på, at varmepumper skal opnå en central placering i fremtidens danske fossilfrie energipolitik. Det gælder individuelle varmepumper, varmepumper i industrien og varmepumper i fjernvarmesektoren. Samtidig har foreningen særlig fokus på kvalitet og energieffektivitet.

Følg pressemeddelelser fra Varmepumpeindustrien i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Varmepumpeindustrien i Danmark

Få nu fjernet barriererne for hurtig grøn varmeforsyning15.12.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Den grønne omstilling i Danmark er nærmest gået i stå! Tiden er inde til, at politikerne træffer nogle afgørende beslutninger, som reelt fjerner barriererne for hurtig grøn varmeforsyning og samtidig sikrer de rigtige varmeløsninger de rette steder. Og – nej – fjernvarme er ikke den rigtige løsning alle steder, hverken samfundsøkonomisk, for den enkelte husejer eller for den klogeste grønne omstilling.

Vi skal undgå fejlinvesteringer – derfor skal projektforslag i kommunernes varmeforsyningsplaner genberegnes14.8.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Mangel på arbejdskraft, stigende materialepriser, inflation og lønstigninger er blot nogle af de ændrede forudsætninger, der kan få økonomien for mange allerede godkendte projektforslag i kommunernes varmeplaner til at vakle. Som led i prioriteringen af fremtidige varmeløsninger i Danmark skal der gennemføres en genberegning - en ”gennemlysning” - af alle de fjernvarmeprojektforslag og de alternative forslag til udrulning af individuelle varmepumpeløsninger, som aktuelt indgår i de kommunale varmeplaner. Det foreslår Varmepumpeindustrien, som også fastslår, at den grønne omstilling kan gå hurtigere, end det vi oplever i disse måneder. Genberegningen skal ske på en objektiv og neutral måde, der ikke favoriserer en særlig varmeløsning.

Turbo på den grønne omstilling - teknologien findes allerede - så hvorfor vente?9.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Målrettet udnyttelse af varmepumpeteknologien kan bidrage til at opfylde Danmarks klimamålsætning. For tredje år i træk har Klimarådets statusrapport udtalt en skarp kritik af regeringens førte klimapolitik. Hockeystaven bliver blot mere og mere stejl, hvis Danmarks 2030-mål skal gå fra målsætning til realitet. Klimarådet konkluderer, at det kræver implementering af ny teknologi, hvis målet skal nås. Imidlertid kan målrettet udnyttelse af den eksisterende energieffektive og grønne varmepumpeteknologi – i individuel opvarmning, i fjernvarmen og ved udnyttelse af overskudsvarme fra virksomheder og institutioner gøre 2030-målsætningen langt mere realistisk.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye