Områder i Gladsaxe er taget af ghettolisten

Del

Boligafdelingerne Værebro Park og Pileparkerne i Gladsaxe optræder ikke længere på listen over forebyggelsesområder – tidligere kaldet ghettolisten.

Foto: Astrid Maria Busse Rasmussen

Både Værebro Park og Pileparkerne i Mørkhøj er blevet fjernet fra den seneste forebyggelsesliste og dermed har Gladsaxe ingen boligområder på listen. Det skyldes, at der det seneste år i begge områder er sket en stigning i gennemsnitsindkomsten. Udviklingen er blandt andet sket på baggrund af et samarbejde mellem boligafdelingerne og kommunen om nye beboeres adgang til boligafdelingerne.

- Vi har igennem mange år gjort en fokuseret indsats for, at alle bydele i Gladsaxe er attraktive og i social balance. Det handler både om sociale og fysiske indsatser og om at skabe gode samarbejder mellem for eksempel kommunen, boligorganisationerne og civilsamfund. Derfor glæder det mig, at vores indsatser bærer frugt, og at vi rykker i den rigtige retning, siger borgmester Trine Græse.

Bedre fordeling af borgere med udfordringer
Der har igennem flere år blandt andet været sat indsatser i gang for at få flere borgere i områderne i job eller i uddannelse.  

Senest er der implementeret en fleksibel udlejningsaftale mellem boligorganisationerne Værebro Park og Pileparkerne og kommunen. Den nye aftale kræver, at beboere enten er i beskæftigelse eller har en stabil indkomst for at kunne få en bolig i området. I begge områder er gennemsnitsindkomsten steget fra 2022 til 2023, og andelen af beboere udenfor arbejdsmarkedet faldet.

- Vi ved, at en for høj koncentration af borgere med sociale udfordringer i samme boligafdeling kan forstærke de udfordringer, der allerede er. Derfor har vi valgt i en periode sammen med boligorganisationerne at styre adgangen til de boligafdelinger, hvor der er en overvægt af beboere med udfordringer. Samtidig samarbejder vi på tværs af kommunen med boligorganisationerne og civilsamfundet om at styrke fællesskabet og attraktiviteten i boligområderne. Vi støtter også fortsat borgere uden for arbejdsmarkedet i at komme i job eller i uddannelse, siger leder af social balance Mette Dybkjær.

Gladsaxe Kommune forventer at indgå en fælles udlejnings- og anvisningsaftale med alle almene boligorganisationer i 2024 for at fastholde, at alle bydele er i social balance, og for at understøtte den bedst mulige sociale beboersammensætning i boligområderne.

Fokus på fællesskaber og gode naboskaber
I Mørkhøj, hvor Pileparkerne ligger, har et opgaveudvalg udarbejdet anbefalinger til en fremtidig udvikling af Mørkhøj. Der er i den forbindelse sat initiativer i gang til at styrke civilsamfund, foreningslivet samt skabe netværk, fællesskaber og naboskaber på tværs af boligorganisationer, generationer og kulturer. I sommeren 2022 blev Ilbjerg Have indviet. Byrummet ligger mellem Mørkhøj Skole og Mørkhøj bibliotek og fungerer som et nyt samlingssted for bydelen.

For Værebro skal byrådet her i december behandle en ny boligsocial helhedsplan. Herefter skal beboerne i Værebro Park stemme om den fysiske helhedsplan i januar måned.

FAKTA

Læs mere om forebyggelsesområderne på Social-, Ældre- og Boligministeriets hjemmeside

Kontakter

Borgmester Trine Græse via Kommunikationschef Ulla Baden, telefon: 2276 5622.

Leder af Social Balance i Gladsaxe Kommune Mette Dybkjær, telefon: 5194 2100

Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye