AIDS-Fondet

Ny opgørelse: Gonorré i kraftig stigning blandt unge

Del

Antallet af unge der får gonorré er steget markant fra 2021 til 2022. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Stigningen vækker bekymring i AIDS-Fondet, der mangler kapacitet til at teste og behandle flere.

Checkpoint er et test- og rådgivningstilbud til unge og LGBT+ personer, der er de målgrupper, som oftest rammes af sexsygdomme.
Checkpoint er et test- og rådgivningstilbud til unge og LGBT+ personer, der er de målgrupper, som oftest rammes af sexsygdomme. Foto: Stephen Freiheit

Statens Serum Institut advarer nu om en kraftig stigning i gonorré. Fra 2021 til 2022 er antallet af nye tilfælde således steget med 46%, og som noget nyt ser man en voldsom stigning blandt unge heteroseksuelle.

Sygdommen er ellers mest udbredt blandt mænd, der har sex med mænd, men i begyndelsen af 2022 så man en stigning blandt unge kvinder i hovedstadsområdet, og senere på året steg forekomsten blandt unge kvinder og mænd i Nordjylland.

- Det er bekymrende, at vi ser sexsygdomme som gonorré og klamydia stiger så voldsomt. Det er sygdomme vi nemt kan stoppe gennem målrettet test og behandling, hvis vi som samfund prioriterer det, siger Thomas Hübertz, der er forebyggelseschef i AIDS-Fondet og leder af organisationens Checkpoints.

Unge i kø for at blive testet
Checkpoint er et test- og rådgivningstilbud til unge og LGBT+ personer, der er de målgrupper, som oftest rammes af sexsygdomme. Her testede og rådgav man i 2022 knapt 12.000 fra de to målgrupper, og her kunne man teste og behandle mange flere.

- Vi oplever, at unge og LGBT+ personer gerne vil tage ansvar. Lige nu har vi så stor søgning, at vi ikke kan følge med og hver uge må afvise nogen, som gerne vil have en test. Det er virkelig ærgerligt, men vi har simpelthen ikke kapaciteten, som det ser ud lige nu, siger Thomas Hübertz.

Tilbuddet om test og rådgivning til unge bygger på AIDS-Fondets mangeårige erfaring med at teste og rådgive mænd, der har sex med mænd i forhold til hiv. Checkpoint er senere udvidet til at dække andre sexsygdomme og alle LGBT+ personer.

- De unge er glade for, at vi har åbent, når de har fri. Mange fremhæver, at der er en god stemning, hvor det er trygt at tale om sex og seksualitet. Man får hurtigt svar, og hvis man fejler noget, sørger vores læge for, at man får en recept med det samme, siger Thomas Hübertz.

Behov for en styrket indsats
Stigningen i sexsygdomme og den øgede interesse for test lægger samtidig ekstra pres på de offentlige klinikker for sexsygdomme, hvor brugerne oplever, at det bliver sværere at få en tid.

- Der er brug for at vi er ambitiøse og styrker indsatsen mod sexsygdomme. AIDS-Fondet har et tilbud, der virker, og vi kan sagtens udvide vores det, så vi kan teste og behandle mange flere, men det kræver øget politisk opbakning, siger Thomas Hübertz.

Fakta:
I følge opgørelsen fra Statens Serum Institut blev der i 2022 registreret 5.204 tilfælde af gonorré, hvilket var en stigning på 46 % i forhold til 2021, hvor der var 3.570 tilfælde.

Den hyppigst forekommende aldersgruppe var 30-39 år for mænd og 20-24 år for kvinder, og København by var den hyppigst forekommende landsdel. Kilde: SSI

Blandt mænd var 1.308 (52 %) anmeldt som homoseksuelt smittet. Kilde: SSI

Der findes Checkpoint-klinikker i København, Aarhus, Aalborg og Odense samt på Frederiksberg.

Selvom der samlet set er kun åbent 24 timer om ugen, kom man i 2022 op på næsten 12.000 besøg.

Kontakter

Links

AIDS Fondet

AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.

AIDS-Fondets formål er at:

  • forebygge hiv/aids
  • styrke forskningen i sygdommen
  • arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
  • informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
  • arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper

Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye