Københavns Professionshøjskole skal spare 75 mio. kr. om året
Faldende optag på flere af Københavns Professionshøjskoles uddannelser betyder, at økonomien og organisationen skal tilpasses over de kommende år. Der skal således spares 75 mio. kr. om året. En kritisk situation, advarer konstitueret rektor Søren Erichsen
Der er i disse år stærk konkurrence om de unges uddannelsesvalg, hvilket har betydet et faldende optag af studerende på en række centrale uddannelser indenfor velfærdsområdet. Særligt lærer- og pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole (KP) kæmper med mange ledige studiepladser.
Det betyder, at KP står overfor en omfattende tilpasningsplan, hvor økonomien og organisationen skal tilpasses over de kommende år. På baggrund af grundige analyser og interne drøftelser har KP’s bestyrelse netop godkendt en markant spareplan, som vil få mærkbare konsekvenser frem mod 2028. Planen skal skabe en fortsat økonomi balance.
”Det er utrolig trist, at vi nu begynder at mærke de alvorlige konsekvenser for vores uddannelser, som er afgørende for danskernes daglige velfærd. Men det er en nødvendig tilpasning, hvis vi skal fremtidssikre KP og sørge for, at vi stadig kan tilbyde uddannelser af høj kvalitet til vores studerende og til vores vigtige samfundsinstitutioner over de kommende år”, siger konstitueret rektor, Søren Erichsen.
Tilpasningsplanen bliver gennemført således, at KP’s uddannelser overordnet set stadig kan levere en ordentlig kvalitet. Men det er klart, at besparelser på 75 millioner kroner om året vil kunne mærkes på samtlige af KP’s uddannelser. Blandt andet ved at KP ser sig nødsaget til at lukke og neddimensionere udvalgte uddannelser og tilpasse de administrative- og ledelsesmæssige omkostninger, hvilket kommer til at koste arbejdspladser.
”Det er en stærkt bekymrende udvikling, og vi er selvfølgelig berørte over, at det nu også kommer til at betyde et farvel til virkelig dygtige og engagerede medarbejdere. Men i takt med at vi bliver færre studerende, så får vi også brug for færre undervisere og administrative medarbejdere. Og ja, færre kvadratmeter. Det er desværre den triste sammenhæng, hvis vi ikke i fællesskab får vendt de unges uddannelsesvalg”, forklarer Søren Erichsen.
Særligt pædagoguddannelsen bliver berørt, da der er et særligt stort fald i studerende. I 2019 var der 6.023 indskrevne studerende, i 2023 er antallet faldet til 4.715, og ifølge fremskrivninger vil der være et yderligere fald til 3.781 pædagogstuderende i 2027.
KP har således allerede igennem længere tid måtte foretaget tilpasninger på pædagoguddannelsen, og dette scenarie fortsætter. I begyndelsen af 2024 må KP afskedige yderligere ca. 10 medarbejdere på pædagoguddannelsen, og frem mod 2028 skal der foretages yderligere tilpasninger i takt med, at det faldende optag slår igennem.
Herudover lukker KP professionsbacheloruddannelserne i laboratorieteknologi, natur- og kulturformidler samt erhvervsakademiuddannelsen i administrationsøkonomi over treårig periode.
Optaget på professionsbacheloruddannelsen i ernæring- og sundhed sætter KP ned fra 241 til 80 studiepladser om året. Det samme gælder professionsbacheloruddannelsen i offentlig administration der sættes ned fra 129 til 100 studiepladser om året. Samlet set vil det betyde, at der nedlægges ca. 35 årsværk på de fem uddannelser frem mod 2028.
Der er tale om fem uddannelser, der har oplevet en faldende søgning over en årrække eller kæmper med en høj dimittendledighed og højt frafald. KP indfrier dermed samtidig sin forpligtelse til at reducere optaget i København med 7,2 procent frem mod 2030 som følge af den politiske aftale om udflytning.
KP arbejder indgående på at øge optaget til alle professionsuddannelser og specielt på velfærdsuddannelserne i samarbejde med ungdomsuddannelserne og aftagerne i kommuner og regioner. For det er alment kendt, at hovedstadsregionen er særligt udfordret ift. rekruttering af pædagoger, lærere og sygeplejersker.
De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser fx, at 25 procent af forsøgene på at skaffe en pædagog til et job i perioden fra december 2022 til maj 2023 endte uden resultat. Her var hovedstadsregionen den landsdel, hvor det stod dårligst til med 30 procent forgæves rekrutteringer.
”Daginstitutioner, skoler og sygehuse i hovedstadsområdet har akut mangel på dygtige medarbejdere. Det er en helt uhørt situation, som politikerne må tage meget alvorligt. Fødekæden til vores vigtige samfundsinstitutioner er udfordret som aldrig før”, udtaler Søren Erichsen.
For yderligere oplysninger:
Søren Erichsen, konstitueret rektor, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51632550
Nøgleord
Kontakter
Michael AndersenPressechef
Tlf:23445383micn@kp.dkBilleder
Links
FAKTA OM KØBENHAVNS PROFESSIONSHØJSKOLE
– Har cirka 21.000 studerende.
– Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.300 studerende, største læreruddannelse med ca. 4.700 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.100 studerende.
– Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
– Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
– Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
– Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Ny forskning: Flere unge i psykisk mistrivsel kommer i job og uddannelse for færre penge13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De seneste seks år har forskere og praktikere i jobcentre sammen testet og tilpasset en ny metode med individuelt tilpasset støtte til at hjælpe unge i psykisk mistrivsel med at komme i job og uddannelse. Og resultaterne er positive: Flere kommer i gang og får det bedre – og så er indsatsen også billigere end de almindelige tilbud i jobcentrene.
Skattespecialister bliver revet væk11.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) roser professionsbacheloruddannelsen i skat på KP, hvor ledigheden blandt dimittenderne er ikke-eksisterende
Ny KP-dekan med stor viden om det nære sundhedsvæsen30.10.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Charlotte Markussen bliver dekan på det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole. Hun kommer fra en stilling som direktør i Høje Taastrup Kommune og med mangeårig ledelseserfaring fra den kommunale sektor
KP-rektor glæder sig over den nye EPX - men forudser studerende med svagere studieforudsætninger8.10.2024 10:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil sænke kravene til, hvem der i fremtiden kan søge ind på pædagog- og socialrådgiveruddannelsen. KP-rektor Anne Vang Rasmussen forudser risiko for øget frafald på begge uddannelser
Reform skal løfte fagligheden på professionsuddannelserne8.10.2024 10:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har præsenteret et længe ventet udkast til en reform af landets professionsuddannelser. KP-rektor Anne Vang Rasmussen roser den økonomiske indsprøjtning og udsigten til at kunne udbyde masteruddannelser
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum