Erhvervsministeren: Rådgivningspligten skal helt ind på lystavlen hos pengeinstitutterne
På baggrund af en undersøgelse vil Finanstilsynet indskærpe rådgivningsforpligtelsen overfor alle banker og bruge indskærpelsen i det løbende tilsyn med bankene.
I takt med generelt stigende renteniveau, har pengeinstitutterne gradvist hævet indlånsrenterne, så almindelige indskydere nu kan få en positiv forrentning af deres indestående i pengeinstitutterne.
Derfor har erhvervsminister Morten Bødskov bedt Finanstilsynet om at undersøge, hvordan bankerne rådgiver deres kunder om muligheden for at opnå en bedre forrentning af deres penge ved at flytte dem fra konti med ingen eller lav forrentning til konti med højere forrentning.
Ifølge Finanstilsynets undersøgelse tyder det på, at en række banker ikke har haft tilstrækkelig fokus på omfanget af den rådgivningspligt, som de har over for deres kunder, når det kommer til muligheden for en bedre forrentning.
”Bankerne har pligt til at oplyse og rådgive deres kunder om de bedste muligheder for en højere rente på indlån. Også selvom de er kontakt med kunderne om noget helt andet. Danskerne skal kunne stole på, at de får den mest hensigtsmæssige rådgivning om, hvordan deres opsparing forvaltes bedst. Derfor har jeg nu bedt Finanstilsynet om at have et skærpet fokus på rådgivningspligten i deres tilsyn med pengeinstitutterne,” siger erhvervsminister Morten Bødskov
Finanstilsynet konkluderer, at de banker som tilsynet har undersøgt, ikke angiver, at de systematisk rådgiver deres kunder om mulighederne for en bedre forrentning, medmindre man som kunde selv kontakter sin bank om netop forrentning. Men rådgivningspligten gælder i alle situationer hvor bankerne, uanset årsagen, er i kontakt med en kunde, hvis banken samtidig gennemgår kundens økonomi.
Tilsynet understreger også, at reglerne om at yde rådgivning gælder for alle kunder uanset formue. Undersøgelsen viser, at der er væsentlig forskel på, hvornår institutterne kontakter kunder af egen drift. Det er ofte størrelsen på kundernes indestående eller forretningsomfang, der er styrende for, hvor pengeinstituttet kontakter kunden.
Finanstilsynet vil justere Finanstilsynets vejledning til bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder, så rådgivningsforpligtelsen og dens omfang tydeligt fremgår.
Endeligt forventer Finanstilsynet i løbet af 2024 at undersøge om bankernes indlånsprodukter er i overensstemmelse med reglerne om god skik og produktudvikling og -styring.
Rådgivningspligt
Finanstilsynet har overordnet fundet tre situationer, hvor pengeinstitutterne efter omstændighederne har en rådgivningspligt, og dermed pligt til at rådgive forbrugeren om forretning af deres indestående. De tre situationer er, når et pengeinstitut:
- Konkret behandler en forbrugers økonomi,
- I øvrigt er i kontakt med en forbruger og rådgiveren har adgang til oplysninger om kundens økonomi, samt
- Markedsfører sig med en særlig type rådgivningskoncept og/eller -politik.
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Aftaler skal bidrage til at løfte dansk life science-eksport til 350 mia. kr.21.11.2024 11:30:22 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har forhandlet to nye aftaler på plads, der skal bidrage til en fordobling af den danske life science-industris eksport til 350 mia. kr. samt sørge for, at der fortsat er job i hele landet.
Presseinvitation til doorstep: Aftaler for life science og produktion skal bidrage til løft af eksport til 350 mia. kr.21.11.2024 10:41:20 CET | Pressemeddelelse
Pressen inviteres til doorstep om Strategi for life science frem mod 2030 og ”Rød løber for produktionsvirksomheder”. Regeringen har indgået aftaler med Konservative, SF, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Radikale Venstre om hhv. en ny life sciencestrategi samt om udspillet vedr. rød løber til produktionsvirksomheder. Tid: 11:30. Pressen inviteres fra klokken 11:10. Sted: Erhvervsministeriet, Slotholmsgade 10. Journalister bedes henvende sig til portvagten ved ankomst. Tilmelding er nødvendig og skal ske til Erhvervsministeriets pressetelefon på 91337007.
I dag åbner nyt epicenter for kvanteteknologi20.11.2024 12:02:21 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner Quantum Denmark, der skal være et af Europas førende samlingspunkter for kvanteteknologi. Det skal styrke Danmarks førerposition inden for kvanteteknologi.
Regeringen inviterer til åbningen af Quantum Denmark18.11.2024 13:33:37 CET | Pressemeddelelse
Kvanteteknologi rummer store potentialer for fremtiden inden for en række forskellige industrier så som sundhed, forskning og sikkerhed. I forbindelse med realiseringen af regeringens kvantestrategi inviterer regeringen i dag til åbningen af Quantum Denmark, Danmarks internationale kvantecenter, der skal videreudvikle Danmarks ledende rolle inden for forskning i kvanteteknologi. Med til åbningen deltager H.M. Kongen, erhvervsminister Morten Bødskov, økonomiminister Stephanie Lose og uddannelses-forskningsminister Christina Egelund. Tid: Presse inviteres til at komme mellem 11:30 - 11:45, onsdag d. 20. november. Sted: Niels Bohr Bygningen, Jagtvej 132, 2200 Nørrebro. Tilmelding er nødvendig, og skal ske til presserådgiver Emma Burchardt på emmbur@em.dk senest 19. november klokken 12.
Styrket samarbejde om fremtidens erhvervsudvikling ved Rødby11.11.2024 13:06:12 CET | Pressemeddelelse
Erhvervsministeren besøger i dag tunnelelementfabrikken ved Femern Bælt-forbindelsen sammen med en stærk alliance af lokale aktører. Formålet er at styrke fremtidens lokale erhvervsudvikling med afsæt i Femern-projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum