6,2 millioner uddeles til projekter i Region Syddanmark

Del

15 lokale projekter får i dag positivt svar på deres ansøgninger om støtte fra Landdistriktspuljen.

12 forsøgsprojekter og 3 forskningsprojekter modtager tilsammen ca. 6,2 mio. kr. til projekter, der skal skabe udvikling og gode levevilkår i landdistrikterne samt belyse udviklingsvilkår og muligheder i landdistrikterne.

Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin:

”Jeg er glad for, at vi har fået så mange velkvalificerede ansøgninger til Landdistriktspuljen. Det vidner om en skabertrang, virkelyst og initiativrigdom i landdistrikterne. Det er meget positivt, at vi kan understøtte den udvikling og fremdrift, som vi allerede ser i landdistrikterne.”

Formand for Det Rådgivende Udvalg for Landdistriktspuljen, Finn Jorsal:

”De indkomne ansøgninger viser, at der rører sig meget i landdistrikterne og på øerne. Vi ser bl.a. en tendens til et positivt og nødvendigt generationsskifte. Der er kommet mange interessante ansøgninger til forskningspuljen, og i udvalget mener vi, at der er behov for nye vinkler på udviklingen. Derfor har vi valgt at udmønte flere midler til forskningsprojekter.”

Landdistriktspuljen havde den 11. oktober 2023 frist for ansøgninger om støtte til projekter på de små øer samt forskningsprojekter og forsøgsprojekter i landdistrikterne. Plan- og Landdistriktsstyrelsen modtog i alt 101 ansøgninger med et samlet ansøgningsbeløb på i alt 51,3 mio. kr.

Eksempler på støttede projekter i Region Syddanmark:

Campus Ærø - Fremtidens læring i fællesskab - Med projektet vil man tage udgangspunkt i Ærøs styrker og nytænke fremtidens uddannelseslandskab uden for de store byer. Man vil skabe et campus for alle studerende på Ærø, hvor hybrid- og onlinestuderende og lærlinge under praktik naturligt indgår i det eksisterende studiemiljø. Der sættes fokus på større trivsel blandt de studerende og på, at flere unge og voksne vil tage en erhvervs- eller professionsuddannelse på Ærø, samt at Ærø vil blive en uddannelses-ø som et godt alternativ til uddannelserne i byerne.

Avernakø, Bjørnø og Lyø: Fra helhedsplan til vækst og aktiviteter - I 2018 udarbejdede de sydfynske øer Avernakø, Bjørnø og Lyø i fællesskab med Faaborg-Midtfyn Kommune en strategisk helhedsplan og et handlekatalog med udviklingsprojekter på tværs af øerne. I efteråret 2021 ansatte øerne en ø-konsulent, som skulle varetage en række udvalgte udviklingsprojekter og indsatser. Det har været en stor succes, og man ønsker at fortsætte med en fælles ø-konsulent, som løftestang for den videre forankring og arbejde med helhedsplanen samt den praktiske udførsel.

Kan og skal der udvikles flere selvstyrende landsbyer? – Man vil undersøge udbredelsen af "selvstyrende" landsbyer, hvori civilsamfundet evner at løfte kollektive indsatser (dagsinstitutioner, skoler, plejehjem mv.) ekstraordinært. Hvad karakteriserer disse landsbyer og indsatser, og hvad kan forklare dem? Projektet indgår som en del af organiseringen af projektet om ’Udviklingen og betydningen af foreninger i Danmark’. Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC), Syddansk Universitet.

Alle de støttede projekter kan ses her:

Projekter på de små øer

Forsøgsprojekter

Forskningsprojekter

Yderligere oplysninger

Har du spørgsmål om Landdistriktspuljen, kan du kontakte Plan- og Landdistriktsstyrelsen på tlf. +45 41 71 78 97 eller på landdistriktspulje@plst.dk.

Kontakter

Om By,- Land og Kirkeministeriet

By,- Land og Kirkeministeriet betjener ministeren for byer og landdistrikter, kirkeministeren og ministeren for nordisk samarbejde. Opgaverne som minister for nordisk samarbejde koordineres af Udenrigsministeriet.

Morten Dahlin (V) har siden den 23. november 2023 været minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde.

By,- Land og Kirkeministeriet består af et departement, der også omfatter Folkekirkens It, og af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Departementet har hjemsted på Slotsholmen i København. Folkekirkens It har medarbejdere i både København og Aarhus. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har adresse på hhv. Kalvebod Brygge i København og i Nykøbing Falster.

Følg pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Der skal pustes mere liv i bymidten i Faaborg, Otterup og Assens og der afsættes 27 mio. kroner28.5.2024 14:16:40 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har den 28. maj 2024 vedtaget lov om forsøgsordning for frie bymidter, så nu kan de udvalgte byer gå i gang med de konkrete indsatser i bymidterne. Faaborg, Otterup og Assens er blandt de 14 udvalgte bymidter, der nu kan gå i gang med deres forsøg. Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger: “En levende bymidte er en livsnerve for rigtig mange bysamfund. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver noget mere lokal frihed til at lave de løsninger, som giver mening for den enkelte by. Jeg håber at det bliver en stor succes, så vi kan brede det videre ud til hele landet efterfølgende. Jeg er utrolig glad for, at de 14 kommuner nu kan komme i gang med at gennemføre deres bymidteprojekter. Jeg glæder mig til at følge de konkrete indsatser og blive klogere på, hvad der virker godt, når man skal skabe levende og attraktive bymidter.” Loven udmønter den politiske aftale ”Mere liv i bymidter og landdistrikter” af 29. november 2021, hvor et bredt politisk flertal også

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye