Cabi

Sygefraværet blandt kommunalt ansatte stiger

Del
Sygefraværet i kommuner vokser, og det er især blandt de unge medarbejdere.
Sygefraværet i kommuner vokser, og det er især blandt de unge medarbejdere.

En ny analyse viser, at sygefraværet blandt ansatte i kommunerne steg med 3,7 procent fra 2017 til 2019. Fraværet har især været stigende blandt sosu’er og pædagoger, og det samme har langtidssygemeldinger blandt yngre ansatte.

I adskillige år har der været politiske fokus på at forbedre arbejdsmiljøet og nedbringe sygefraværet i den offentlige sektor, men alligevel er det gået den forkerte vej.

Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkenhed har offentliggjort en ny analyse, som viser, at sygefraværet blandt de kommunalt ansatte er steget med 3,7 procent på to år. Det skriver Altinget

Det gennemsnitlige antal årlige sygedage er steget fra 11,6 i 2017 til 12,0 i 2019.

Fraværet er steget mest blandt social- og sundhedspersonalet og det pædagogiske personale, som tegner sig for en stigning på henholdsvis 5,7 procent og 6,3 procent i perioden.

Det er en udvikling, som vækker bekymring hos Kommunernes Landsforening.

Sosu’ernes sygefravær er steget kraftigt

"I kommunerne gør vi en ihærdig indsats for at få nedbragt sygefraværet, så det er ærgerligt og bekymrende, at analysen peger på, at det går den forkerte vej blandt nogle faggrupper," skriver Michael Ziegler (K), der er formand for løn- og personaleudvalget i KL, i en mail til Altinget.

Mens sygefraværet for det pædagogiske personale er stort set uændret fra 2014 til 2019, er sosu'ernes sygefravær skudt i vejret med næsten 10 procent. Lærernes sygefravær er derimod faldet knap otte procent siden 2014.

Langvarigt fravær er skyld i stigningen

Analysen viser også, at mens det kortvarige sygefravær er stort set uændret, så er det langvarige sygefravær steget markant. Det er især blandt yngre medarbejdere under 30 år, og det får alarmklokkerne til at ringe hos formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann.

"Det her er et wake-up call til de store herrer i kommunerne, som må tage sig sammen for at skabe et arbejdsmiljø og et arbejdsklima, man kan holde til at være i," siger han til Altinget.

Psykisk arbejdsmiljø under pres

Den stejle udvikling i sygefraværet blandt sosu'er demonstrerer, at kommunerne i stigende grad sender folk ud i noget, de ikke kan holde til, mener Hollmann.

"Det er gået fra at være fysisk nedslidning til at være psykiske arbejdsskader, som er meget, meget svære at komme over. Det er et kæmpe problem. Vi mangler folk på området, og der er jo ikke nogen, der vil gå ind i et fag, hvor statistikken så tydeligt demonstrerer, hvor slidsomt arbejdet er," siger han.

Analysen viser, at der er store forskelle på sygefraværet kommunerne imellem, og det hæfter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sig også ved:

”Det er ingen hemmelighed, at der fortsat er potentiale for at nedbringe sygefraværet, og at der er stor forskel fra kommune til kommune. Det er noget, som også tidligere regeringer har forsøgt at løse, senest før valget, hvor der blandt andet blev afsat yderligere 100 millioner kroner til en sygefraværspulje, der skulle bidrage til at få løst problemet. Det kommer oveni i den indsats, som både arbejdsgivere og lønmodtagere har sat i værk i forbindelse med overenskomstforhandlingerne for at få bugt med sygefraværet," skriver han til Altinget.

Cabi: Få de unge rigtigt med ombord

Hos Cabi vurderer chefkonsulent Birgitte Poulsen, der er ekspert i sygefravær, at forebyggelsen af de unges fravær begynder allerede ved ansættelsen.

”Når jeg er i kontakt med virksomhederne, så oplever jeg, at de i stigende grad er optagede af at dygtiggøre sig i, hvordan de finder den rigtige kandidat til jobbet, hvordan de tager godt imod og får integreret den nye medarbejder på arbejdspladsen,” siger Birgitte Poulsen.

Hun forklarer, at unge medarbejdere – når man sammenligner med ældre – typisk har kortere, men hyppigere fraværsperioder. Og lederne skal være opmærksomme, hvis de unges lange fravær stiger, vurderer Birgitte Poulsen.

”Vi vil gerne gøre det godt, når vi begynder i et nyt job. Men for de unge kan det være et stort spring at skifte studiet ud med arbejde. De føler måske ikke, at de slår til, de føler sig utilstrækkelige, og der skal lederne være gode til at følge op, og hjælpe de unge med at føle sig godt til rette på arbejdspladsen,” siger hun.

Mere inspiration

Ved du, hvad jeres sygefravær koster? - Prøv Cabis sygefraværsberegner

Få bugt med langtidsfraværet - Se Cabis tema her

Nøgleord

Kontakter

Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101


Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126

Om Cabi

Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:

  • udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
  • udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
  • trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder. 

Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel

Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som: 

Følg pressemeddelelser fra Cabi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cabi

Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse

I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye