Derfor får virksomheder en stadig større rolle i beskæftigelsesindsatsen
I juni 2022 blev anden delaftale til en nytænkning af beskæftigelsesindsatsen aftalt i Folketinget. Aftalen er nu under lovbehandling og giver virksomhederne en større rolle i at få flere fra kanten i arbejde. Den forventes at træde i kraft allerede fra 1. april 2023. Trine Thomsen, seniorkonsulent i Cabi, forklarer, hvad aftalen vil komme til at betyde for virksomhederne.
Hvordan bliver virksomheder påvirket af aftalen?
”Helt overordnet får virksomhederne en større rolle i beskæftigelsesindsatsen. Jobcentre har løbende haft fokus på at lave virksomhedsrettede indsatser, men nu skal fokusset være endnu tydeligere. Med aftalen ønsker man, at jobcentrene i højere grad laver virksomhedsrettede indsatser med fokus på lønnede timer. Konkret vil det fx betyde, at virksomhederne oftere vil blive kontaktet i forhold til at tage udsatte borgere ind. Ambitionerne med aftalen vil faktisk kun lykkes, hvis endnu flere virksomheder tager et større ansvar.”
Hvorfor får virksomheder en større rolle i det her?
”Det gør de, fordi vi ved, det virker. Virksomhederne har konkrete arbejdsopgaver, som skal løses, og det giver de udsatte ledige konkrete erfaringer i, hvad der skal til, for at de kan være en del af en arbejdsplads. Det er forudsætningen for, at de overhovedet kan blive en fast del af arbejdsmarkedet. Det er ikke noget nyt at lave virksomhedsrettede indsatser, men med aftalen får det endnu større betydning. Det er godt, for det kan øge chancen for, at også meget udsatte ledige får en plads på arbejdsmarkedet.”
Giver det mening for virksomhederne at hjælpe ledige fra kanten i arbejde?
”Det gør det i høj grad. Ca. 800.000 skifter job hvert år, og selvom ledigheden er steget lidt de seneste måneder, er den stadig meget lav. Samtidig er der udsatte ledige, som sagtens kan blive de medarbejdere, som virksomhederne søger. De virksomheder, som lykkes med at rekruttere ledige fra kanten, får et bredere rekrutteringsgrundlag og oplever langt færre rekrutteringsudfordringer. Rekruttering fra kanten er dog ikke et quickfix.”
Hvad skal der til for at lykkes? Hvad skal virksomheder være opmærksomme på?
”Virksomheden skal først og fremmest investere tid i opstarten. Der skal investeres tid sammen med jobcentret og den nye medarbejder i forhold til at få lavet en tydelig forventningsafstemning. Hvad kan bøvle, hvordan kan de sammen håndtere udfordringer, hvilke opgaver kan den nye medarbejder løse, og hvor skal der mere oplæring til. Det kan også være vigtigt at tilknytte en kontaktperson for den nye medarbejder, som kan sikre, at den nye kollega kommer godt i gang. Og så er det vigtigt at få lavet en opstartsplan, hvor man introducerer den nye medarbejder til arbejdspladsen, kollegerne og løbende har opfølgningsmøde, hvor man fx snakker om, hvordan det går.”
Hvilken betydning vil det få, at regeringen vil nedlægge jobcentrene?
”Vi ved endnu ikke, hvilke konsekvenser det vil få. Men det er dyrt at rekruttere, og det tager tid. I jobcentret kan man have en tæt rekrutteringspartner. De kan aflaste virksomheder med det, de ellers ville bøvle med. Jobcentret har værktøjer, der kan bidrage til en god rekrutteringsproces, og de kan hjælpe med støtte, så den ledige fra kanten får en god start.”
Viden og værktøjer til rekruttering og onboarding af udsatte ledige
- Guide til samarbejde med jobcentret
- CSR-medarbejderens værktøjskasse- til dig, der arbejder med socialt ansvar
- Rekruttering og onboarding af udsatte ledige
Har du spørgsmål til, hvad den nye aftale betyder for dig?
Ring gratis til Cabis tjeneste ”Spørg Cabi” og få fx sparring på, hvad den nye aftale kan få af betydning for din virksomhed. Ring til 8612 8855.
Om aftalen
Læs anden delaftale
Kontakter
Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101
Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126
Billeder
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Stifter af Gjørtler Ejendomme modtager ildsjælepris14.11.2024 15:57:30 CET | Pressemeddelelse
Thomas Gjørtler, stifter af Gjørtler Ejendomme i Viborg, modtager ildsjælepris ved uddelingen af CSR People Prize 2024. Han får prisen for sit personlige og ekstraordinære arbejde for at give nogle af samfundets mest udsatte en chance på arbejdsmarkedet.
GladTeknik vinder national CSR-pris for at gøre en forskel for unge med diagnoser14.11.2024 15:55:41 CET | Pressemeddelelse
GladTeknik A/S fra Hvidovre vinder af CSR People Prize 2024. Virksomheden har formået at skabe de bedste rammer til, at neurodivergente medarbejdere kan bruge deres superkræfter fuldt ud. Hele 80 % af GladTekniks ansatte har en eller flere diagnoser – inklusiv stifteren selv.
Kids-world vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte unge14.11.2024 14:25:41 CET | Pressemeddelelse
Kids-world i Esbjerg vinder CSR People Prize 2024, fordi de gør en kæmpe forskel for sårbare unge og for samfundet. Hele 88 % af alle virksomhedens nyansatte er unge under 25 år, og så har de gået et ekstra skridt og lavet fritidsjob til unge helt ned til 13 år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum