Medarbejdere med psykiske lidelser føler sig dårligt behandlet

Medarbejdere med stress eller andre psykiske lidelser føler sig oftere ladt i stikken på arbejdspladsen end kollegerne med fysiske lidelser, viser ny forskning. Eksperter mener, det vil gavne at have en mere systematisk tilgang til udfordringerne på arbejdspladserne.
Der er stor forskel på at have fysiske eller psykiske sygdomme på arbejdspladsen. Det billede tegner svarene fra 770 tilfældigt udvalgte mænd og kvinder i et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet.
Her svarer 68,8 pct. af medarbejderne med en anmeldt arbejdsskade og en psykisk sygdom, at de føler sig dårligt behandlet på deres arbejdsplads. Til sammenligning gælder det samme for 46,5 pct. med ryglidelser og 16,7 pct. med hudlidelser.
De resultater peger på et generelt problem på mange arbejdspladser, mener Yun Ladegaard, cand. psych. og en af kvinderne bag projektet:
”Det tyder på, at der er en del arbejdspladser, hvor man ikke helt har fundet ud af, hvordan man skal håndtere psykiske sygdomme,” siger hun til DR.
Forskel på det komplekse og konkrete
Og det kan være vanskeligere at håndtere de psykiske lidelser ude på arbejdspladserne, mener viceadministrerende direktør fra Dansk Arbejdsgiverforening, Pernille Knudsen:
”Folk kommer jo ind på arbejdspladsen med hele deres levede liv. Og der kan være forhold, som slet ikke har noget med arbejdet at gøre, der spiller ind. Det gør det sværere og mere komplekst end fysiske lidelser, som man lettere kan håndtere,” siger hun til DR.
Det synspunkt genkender Cabis seniorkonsulent, Dorte Rosendahl Kirkegaard, der til daglig arbejder med stress og sygefravær. De psykiske lidelser kan være sværere at håndtere ude på arbejdspladserne.
Systematisk tilgang og større viden
Hvis det billede skal ændres, kræver det en mere systematisk tilgang og større viden blandt lederne. Det mener en af projektets frontfigurer, Yun Ladegaard:
”Vi skal arbejde mere systematisk med det psykosociale arbejdsmiljø. Det handler om at få vidensniveauet op hos ledere og tillidsvalgte,” siger hun til DR.
Og den tilgang bakker Cabis seniorkonsulent Dorte Rosendahl Kirkegaard op om:
”Det er vigtigt, at der er nogle rutiner på området, og at lederne er opmærksomme på problematikken. Derfor er det også vigtigt, at lederne har både viden, værktøjer og de rette rammer til at løse udfordringerne,” siger hun.
Mere viden
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101
Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Ny projektkoordinator hos Cabi19.3.2025 08:33:50 CET | Pressemeddelelse
Mie Priess Loft er blevet ansat som projektkoordinator i videnshuset Cabi. Hun skal bidrage til, at Cabis projekter hjælper endnu flere virksomheder med at hente arbejdskraft blandt ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse
I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Stifter af Gjørtler Ejendomme modtager ildsjælepris14.11.2024 15:57:30 CET | Pressemeddelelse
Thomas Gjørtler, stifter af Gjørtler Ejendomme i Viborg, modtager ildsjælepris ved uddelingen af CSR People Prize 2024. Han får prisen for sit personlige og ekstraordinære arbejde for at give nogle af samfundets mest udsatte en chance på arbejdsmarkedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum