Cabi

Indvandrere hårdt ramt af krisen

Del
Indvandrere og efterkommere er overrepræsenteret blandt de, som er blevet ledige under corona-krisen.
Indvandrere og efterkommere er overrepræsenteret blandt de, som er blevet ledige under corona-krisen.

Corona-krisen rammer socialt skævt, og det er især indvandrere og deres efterkommere, som rammes af ledighed.

Lige som corona-virus primært forårsager alvorlig sygdom hos ældre og personer med kronisk sygdom, rammer den krise, som pandemien har medført, også skævt på arbejdsmarkedet.

Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at det primært er faglærte, ufaglærte, kortuddannede, indvandrere og deres efterkommere, der har mistet jobbet. Især den sidste gruppe er ekstra hårdt ramt. Det skriver Fagbladet 3F

Indvandrere og efterkommere af indvandrere udgør 13,3 procent af arbejdsstyrken herhjemme, men de udgør 22,9 procent af de nye ledige, der i perioden 9. marts til 19. april har tilmeldt sig Jobnet.

"Det er overraskende, at der er en så stor overrepræsentation af indvandrere og efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande," siger professor og arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard, Aalborg Universitet til Fagbladet 3F.

Han vurderer, at overrepræsentationen af indvandrere og efterkommere i ledighedstallene, kan hænge sammen med, at hele hotel- og restaurationsbranchen, hvor mange i denne gruppe typisk er ansat, nærmest er lukket helt ned.

Etniske minoriteter sårbare over for konjunkturer

Kommuner er de seneste år i høj grad lykkedes med at få flygtninge og indvandrere i arbejde, men de er ofte kommet i job som ufaglærte eller i hotel- og restaurationsbranchen, som er nærmest helt lukket ned under denne krise. Og fra tidligere kriser ved vi, at etniske konjunkturer er meget følsomme over for konjunktursvingninger, forkalrer Thoams Bredsgaard.

Trine Thomsen, seniorkonsulent hos Cabi, mener, at der skal efteruddannelse til for at undgå den sociale slagside i ledigheden.

"Kommunerne, virksomhederne og borgerne har gjort en kæmpe indsats for at lykkes med at få flygtninge og indvandrere i beskæftigelse, og det er de lykkes med. Men måske har der fra alles side manglet fokus på løbende kompetenceudvikling og opkvalificering, så de ikke er så udsatte, når konjunkturerne skifter. Det er derfor vigtigt, at der er fokus på at opkvalificere de ledige i denne tid, så de kan stå klar, når virksomhederne igen åbner op og begynder at efterspørge arbejdskraft," siger hun.

Mere information

Se mere hos Fagbladet 3F

Nøgleord

Kontakter

Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101


Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126

Om Cabi

Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:

  • udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
  • udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
  • trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder. 

Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel

Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som: 

Følg pressemeddelelser fra Cabi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cabi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye