Ledere taler åbent om stress på arbejdspladsen

Syv ud af ti ledere taler åbent om stress i deres virksomheder, viser ny undersøgelse. Ekspert mener, det er en positiv udvikling, men at stress stadig bliver behandlet som et individuelt problem for mange steder.
Mange virksomheder er ved at bryde tabuet omkring stress og er begyndt at tale mere åbent om det på arbejdspladsen. Syv ud af ti ledere mener, at de taler åbent om stress på deres arbejdsplads, viser en ny undersøgelse lavet af YouGov for Lederne i samarbejde med Psykiatrifonden.
Blandt de 1018 adspurgte ledere svarede 38 procent, at de i høj eller meget høj grad taler åbent om stress, mens 33 procent svarede, at de gør det i nogen grad.
Resultaterne er udtryk for en positiv udvikling ude i virksomhederne, mener Dorte Rosendahl Kirkegaard, Cabis seniorkonsulent på sygefraværs- og stressområdet:
”Det viser, at det er noget, der bliver talt om derude. Og da det er ledere, der har svaret på undersøgelsen, så er det ikke kun medarbejderne, der taler med hinanden om stress, det er også noget de taler med deres ledere om, og det, synes jeg, er positivt,” siger hun til Ugebrevet A4.
At lederne ofte har forståelse for problemet, er noget hun genkender fra sit eget arbejde med forebyggelse af stress-sygemeldinger. Dog oplever hun også, at stress ofte bliver betragtet som den enkelte medarbejders eget problem:
”Stress ses stadig som og behandles som et individuelt problem som løses ved for eksempel psykologhjælp via HR-afdelingen (personaleafdelingen, red.). Hvis stress skal forebygges, skal det løftes til organisationsniveau - og her er det et godt afsæt, at det er ok at tale om stress,” siger hun til Ugebrevet A4.
Ikke alle bryder tabuet
På trods af at undersøgelsen tegner et billede af større åbenhed og forståelse omkring stress, er det langt fra situationen i alle virksomheder og brancher. 28 procent af lederne svarede, at de slet ikke eller i mindre grad taler åbent om stress hos dem.
Arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, Ulla Sørensen, oplever også virksomheder, der ikke forholder sig åbent til, når medarbejdere bliver ramt af stress. Det kan ifølge hende skyldes, at der på mange arbejdspladser ikke altid er tid eller overskud til at spotte og håndtere stress blandt kollegerne. For selvom flere virksomheder sætter stress på dagsordenen, er problemet langt fra løst, mener hun:
”Vi kommer ikke uden om, at stress stadig er et tabubelagt emne i flere brancher.”
Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvilke brancher respondenterne arbejder inden for.
Mere viden
Læs mere hos Ugebrevet A4
Se, hvordan du kan komme stress til livs her
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101
Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Ny projektkoordinator hos Cabi19.3.2025 08:33:50 CET | Pressemeddelelse
Mie Priess Loft er blevet ansat som projektkoordinator i videnshuset Cabi. Hun skal bidrage til, at Cabis projekter hjælper endnu flere virksomheder med at hente arbejdskraft blandt ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse
I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Stifter af Gjørtler Ejendomme modtager ildsjælepris14.11.2024 15:57:30 CET | Pressemeddelelse
Thomas Gjørtler, stifter af Gjørtler Ejendomme i Viborg, modtager ildsjælepris ved uddelingen af CSR People Prize 2024. Han får prisen for sit personlige og ekstraordinære arbejde for at give nogle af samfundets mest udsatte en chance på arbejdsmarkedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum