ErhvervsstyrelsenErhvervsstyrelsen

Erhvervsfyrtårn for Grøn Energi og Sektorkobling får 52,6 millioner kr. til forskning og udvikling i Sydjylland

Del

Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har tildelt omkring 53 mio. kr. i EU-tilskud til Energy Cluster Denmark, som i projektet BeyondFossil skal igangsætte ni forsknings- og udviklingsprojekter på området for grøn energi og sektorkobling i Sydjylland. Midlerne kommer fra en ny grøn EU-fond – Fonden for Retfærdig Omstilling – som støtter grøn omstilling i de områder, der er mest berørt af omstillingen til klimaneutralitet i de kommende årtier.

Foto: Jens Peter Engedal

Regeringen har fremrykket målet om dansk klimaneutralitet til 2045, og dermed står Danmark over for en stor omstillingsproces. Nordjylland og Sydjylland forventes at blive særligt påvirkede af omstillingsprocessen, og derfor skal der investeres i nye, grønne teknologier og kompetenceudvikling for at bibeholde vækst og arbejdspladser i de to landsdele.

Det lokale erhvervsfyrtårn i Sydjylland kan med sit fokus på grønne teknologier og sektorkobling bidrage til at afbøde de negative virkninger af omstillingen til en klimaneutral økonomi.

I Esbjerg Kommune hylder vi alle initiativer, der kan forstærke vores position som foregangskommune inden for grønne energiløsninger. Projektet BeyondFossil vil via investeringer i nye grønne teknologier og konkrete innovationsprojekter understøtte den grønne omstilling af energisektorens mange virksomheder i Sydjylland. Når der samtidig i projektet også lægges op til, at vi kan udvikle vores i forvejen stærke kompetencer på området, så er det sød musik i mine borgmesterører”, udtaler Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.   

Midlerne til BeyondFossil skal anvendes til ni forsknings- og udviklingsprojekter, hvor private virksomheder i samarbejde med teknologileverandører og universiteter vil modne teknologier, der understøtter Erhvervsfyrtårnet for grøn energi og sektorkobling i Sydjylland. Desuden iværksættes netværksaktiviteter målrettet virksomheder uden for fyrtårnene. Målgruppen er afgrænset til små og mellemstore virksomheder, der er potentielle leverandører til fyrtårnets teknologiområde, eksempelvis elektriker- og smedevirksomheder.

”Jeg glæder mig over, at vi i indstillingsudvalget kan være med til at støtte den helt nødvendige udvikling af nye test- og demonstrationsprojekter inden for power-to-x og sektorkobling til gavn for hele Sydjylland. Projektet BeyondFossil har til formål at bidrage til at afbøde de negative konsekvenser, der er forbundet med omstillingen fra olie og gas til grøn energi i det sydjyske gennem modning af grønne energiteknologier. Samtidig er der i projektet midler til omskoling og efteruddannelse for erfarne medarbejdere som har behov for nye kompetencer for at kunne udvikle, installere, drive og servicere de nye grønne løsninger. Vi har brug for kvalificeret arbejdskraft til den grønne sektor i Sydjylland, så det synes jeg rigtig godt om”, udtaler Peter Hansen, som er formand for indstillingsudvalget i Fonden for Retfærdig Omstilling.

Projektet BeyondFossil vil således understøtte visionen for det sydjyske erhvervsfyrtårn, som er at gøre Sydjylland til en grøn energimetropol gennem udvikling, test og demonstration af fremtidens grønne teknologier og sektorkoblingsløsninger, herunder Power-to-X og integrerede energisystemer.

Bag initiativet står en bred kreds af erhvervsfremmeaktører i Sydjylland, herunder Erhvervshus Sydjylland, work-live-stay southern denmark, Rybners, Business Esbjerg, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Force Technology.

Fakta om Fonden for Retfærdig Omstilling

Fonden for Retfærdig Omstilling er en EU-fond, som yder støtte til de områder, der er mest berørt af omstillingen til klimaneutralitet. Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling indkaldte tidligere på året under temaet ”Et sammenhængende Danmark med stærke lokale erhvervsfyrtårne” ansøgninger med det formål at styrke de lokale erhvervsfyrtårne i Nord- og Sydjylland.

Fonden for Retfærdig Omstilling medfinansierer projekter, der skal:

  • Understøtte stærke lokale, grønne erhvervsfyrtårne
  • Understøtte udviklingen af brun bioraffinering såsom pyrolyse
  • Sikre udviklingen af CO2-fangst, -lagring og brintrelaterede teknologier
  • Sikre bedre vilkår for grøn omstilling i danske SMV’er
  • Fremme værdikædesamarbejder inden for Power-to-X


Midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling bliver udmøntet af et særskilt indstillingsudvalg bestående af medlemmer med erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet.

Erhvervsstyrelsen er forvaltningsmyndighed for Fonden for Retfærdig Omstilling i Danmark.

Kontakt

Kontakt os, hvis du vide mere om ”Et sammenhængende Danmark med stærke lokale erhvervsfyrtårne”

Merete Woltmann
E-mail:  hanwol@erst.dk
Telefon: 3529 1702

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

”Vi satser fuldt ud på digital transformation i en analog virkelighed”17.6.2024 12:18:17 CEST | Pressemeddelelse

Indtil for nylig var autolakererbranchen langt hen ad vejen analog. Autolakereren modtog typisk en bil – oftest en forsikringssag – med en rapport under vinduesviskeren. Arbejdet blev udført og bilen blev leveret tilbage til kunden. Forsvandt rapporten i processen var det en udfordring at få faktureret arbejdet, da dokumentationen var væk. Et system med plads til forbedringer.

”I en periode pakkede hele familien slik i døgndrift”1.5.2024 14:43:00 CEST | Pressemeddelelse

Corona har retfærdigvis fået skyld for meget dårligt og har på mange områder ændret vores adfærd. Krisen har imidlertid også fået rusket godt op i nogle indgroede traditioner, og vi er blevet tvunget til at gøre nogle ting på andre måder. Vi har for eksempel fået åbnet for større brug af onlinemøder. Og for at købe bland-selv-slik på internettet. Det er et forretningsområde, som en søskendeflok fra Herning har forstået at skabe en succes på.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye