Endelig: Højdekrav kan sikre luft til millioner af smågrise på vejene
Regeringen fremlægger efter flere års forarbejde minimumskrav til etagehøjden ved transport af mindre grise. På tide at der sikres et minimum af ventilation og luft til millioner af eksporterede smågrise, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Efter 17 år skal det være slut med forskellen på beskyttelsen af små og store grise under transporter. Mens større grise siden 2006 har været sikret et minimum af luft over hovedet i lastvognene, har minimumskrav til etagehøjden for grise under 40 kilo ikke været præciseret. Men det skal være slut nu. En bekendtgørelse med minimumskrav sendes i høring før jul, fremgår det af en artikel dagbladet Politiken. Det er på tide, mener Dyrenes Beskyttelse.
”Endelig. Vi har i årevis kæmpet for at lukke det åbenlyse hul i reglerne på området. Grise er varmefølsomme dyr, som har brug for ventilation, men det har været rent cowboyland for transportørerne uden højdekrav,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
Bekendtgørelsen fastslår, at der i lastbilerne skal mindst være 68 centimeter i indvendig højde for transporter af grise på 35 kilo, 62 centimeter ved 25 kilo og 52 centimeter ved 15 kilo. Frihøjden over grisene har afgørende betydning for ventilationen og dermed for opretholdelse af passende temperatur og iltniveau. Derfor undrer det også dyrevelfærdsorganisationen, at det har taget så langt tid at få fastlagt minimumsbeskyttelse af smågrisene.
”I Dyrenes Beskyttelse mener vi slet ikke, at smågrise bør sendes af sted på lange, opslidende transporter ned gennem Europa i bagende varme. Men det bør være i alles interesse, at der i det mindste er fastsat højdekrav, som gælder for alle, der vil sende smågrise levende ud af Danmark,” siger Britta Riis.
Derfor skuffer det også Dyrenes Beskyttelse, at fødevare- og landbrugsminister Jacob Jensen (V) lægger op til, at bestemmelsen for mindre grise skal have en indfasningsperiode på ti år frem til april 2034.
”Grisene har ventet længe nok. EU-forordningen på området er fra 2005, så det kan simpelthen ikke komme bag på svineavlerne og transportørerne, at de skal passes bedre på deres dyr under transporten,” siger Britta Riis.
Bekendtgørelsen, der altså blot er en præcisering af EU-reglerne, har allerede været længe undervejs på Christiansborg. I 2018 vedtog Dansk Folkeparti og den daværende regering bestående af Venstre, Konservative og Liberal Alliance en politisk aftale, at højdekravene for grise under 40 kg skulle præciseres. Der kom også en bekendtgørelse i høring, men den blev efterfølgende trukket tilbage. I 2022 kom en rapport på området fra Aarhus Universitet, og så sent som i juni oplyste fødevareministeren til Dyrenes Beskyttelse, at højdekravene for smågrise formodentlig kunne træde i kraft fra 1. januar 2024.
”Der er stærke kræfter, der modarbejder kravene, da det potentielt kan begrænse antallet af grise på en lastvogn. Men når vi er en af de største eksportører af grise i Europa, har vi netop et særligt ansvar for, at forholdene er ordnede, når vi sender grise ud på så lange transporter,” siger Britta Riis.
Fra Danmark eksporteres årligt cirka 14 millioner levende smågrise med en vægt på cirka 30 kg, og cirka 11 millioner af dem sendes på lange transporter af mere end otte timers varighed. Danmark er dermed det land i Europa, der transporterer flest grise over landegrænser og formentlig også det land i Europa, der sender flest grise på lange transporter.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum