Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte
For første gang foreslår EU-kommissionen, at kattes og hundes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af katte og hunde. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Der har længe været et behov for ordentlig sporbarhed, i forbindelse med handel af hunde og katte, men det vil EU-kommissionen nu gøre til fortid. Det betyder, at et lovforslag skal sikre, at alle katte og hunde bliver mærket og registreret i nationale databaser, som skal være tilgængelige på EU-plan. Dyrene skal registreres af en dyrlæge eller anden kvalificeret person.
Alene i Danmark lever omkring 810.000 hunde og 730.000 katte, og på EU-plan er tallet oppe på 155 millioner hunde og katte. Der er brug for lovgivning, der gør det muligt, at følge dyrene, fra de bliver født hos opdrætter, til de dør ved deres endelige ejer. Forslaget har til formål at minimere ulovlig handel med hunde og katte.
- Forslaget er et afgørende skridt i den rigtige retning for at sikre hunde og kattes velfærd. Ved at lovgive om, at alle hunde og katte skal registreres, før de sælges, er det muligt at kontrollere ulovligt salg og holde eventuelle bagmænd ansvarlige for både sundhed og vanrøgt, siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
EU-kommissionens forslag lægger op til, at den lovpligtige registrering på sigt kobles sammen med onlinesalg. I praksis betyder det, at hunde og katte kun kan sælges af den registrerede ejer, i den nationale database. Salgsannoncer kan derfor kun oprettes af ejer og derved er ejeroplysningerne 100% sporbare.
Godt nyt for de danske katte
Forslaget om den lovpligtige registrering vil betyde, at de danske katte skal mikrochippes og registreres, inden de sælges eller overdrages til nye ejere. Det betyder i praksis, at alle katte som flytter ind i et hjem, allerede er registreret i et register. Som det er i dag, er der ingen lovgivning, i Danmark, der kræver, at kattene registreres af deres ejere.
- Vi har i lang tid kæmpet for at få ministeren til at bruge den bemyndigelse, der er i dyrevelfærdsloven, der giver mulighed for at lave regler for registrering af dyr, men uden held. Vi er derfor rigtig glade for, at der nu kommer et lovforslag fra EU-kommissionen, som netop lægger op til at gøre det lovpligtigt, siger Jens Jokumsen.
Det er en glædelig nyhed, at EU-kommissionen nu kommer med et mere komplet forslag til en lovgivning. Ud over registrering og sporbarhed på tværs af grænser, omfatter forslaget også forbedringer om avl af hunde og katte, men også et forbud mod hale og - ørekupering. Dyrenes Beskyttelse håber nu at forslaget stemmes igennem, så forholdene kan forbedres markant. Ikke kun for de danske dyr, men for alle kæledyr i Europa.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum