Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte
For første gang foreslår EU-kommissionen, at kattes og hundes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af katte og hunde. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Der har længe været et behov for ordentlig sporbarhed, i forbindelse med handel af hunde og katte, men det vil EU-kommissionen nu gøre til fortid. Det betyder, at et lovforslag skal sikre, at alle katte og hunde bliver mærket og registreret i nationale databaser, som skal være tilgængelige på EU-plan. Dyrene skal registreres af en dyrlæge eller anden kvalificeret person.
Alene i Danmark lever omkring 810.000 hunde og 730.000 katte, og på EU-plan er tallet oppe på 155 millioner hunde og katte. Der er brug for lovgivning, der gør det muligt, at følge dyrene, fra de bliver født hos opdrætter, til de dør ved deres endelige ejer. Forslaget har til formål at minimere ulovlig handel med hunde og katte.
- Forslaget er et afgørende skridt i den rigtige retning for at sikre hunde og kattes velfærd. Ved at lovgive om, at alle hunde og katte skal registreres, før de sælges, er det muligt at kontrollere ulovligt salg og holde eventuelle bagmænd ansvarlige for både sundhed og vanrøgt, siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
EU-kommissionens forslag lægger op til, at den lovpligtige registrering på sigt kobles sammen med onlinesalg. I praksis betyder det, at hunde og katte kun kan sælges af den registrerede ejer, i den nationale database. Salgsannoncer kan derfor kun oprettes af ejer og derved er ejeroplysningerne 100% sporbare.
Godt nyt for de danske katte
Forslaget om den lovpligtige registrering vil betyde, at de danske katte skal mikrochippes og registreres, inden de sælges eller overdrages til nye ejere. Det betyder i praksis, at alle katte som flytter ind i et hjem, allerede er registreret i et register. Som det er i dag, er der ingen lovgivning, i Danmark, der kræver, at kattene registreres af deres ejere.
- Vi har i lang tid kæmpet for at få ministeren til at bruge den bemyndigelse, der er i dyrevelfærdsloven, der giver mulighed for at lave regler for registrering af dyr, men uden held. Vi er derfor rigtig glade for, at der nu kommer et lovforslag fra EU-kommissionen, som netop lægger op til at gøre det lovpligtigt, siger Jens Jokumsen.
Det er en glædelig nyhed, at EU-kommissionen nu kommer med et mere komplet forslag til en lovgivning. Ud over registrering og sporbarhed på tværs af grænser, omfatter forslaget også forbedringer om avl af hunde og katte, men også et forbud mod hale og - ørekupering. Dyrenes Beskyttelse håber nu at forslaget stemmes igennem, så forholdene kan forbedres markant. Ikke kun for de danske dyr, men for alle kæledyr i Europa.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Regeringen dropper besparelser på dyrepolitiet efter massivt pres22.11.2024 10:34:23 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over, at regeringen har valgt at trække de planlagte besparelser på dyrepolitiet tilbage. Det står klart efter, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre har præsenteret finansloven for 2025.
Hunde overdraget til dyreinternat for sidste gang21.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fem hunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Hundene kommer fra et hjem, hvor organisationen tidligere har overtaget hunde fra, men da den tidligere ejer nu er på plejehjem, kommer der ikke flere hunde fra dette hjem.
Pas på hundepoterne, når vejene saltes20.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Politikere har svigtet dyrene i landbruget med “historiske” aftaler18.11.2024 10:22:28 CET | Pressemeddelelse
2024 kunne have været året, hvor danske politikere tog et opgør med industrilandbruget og satte en ny retning for dyrene i landbruget. I stedet har de med Grøn Trepart-aftalen endnu engang bøjet sig for landbrugets tunge interesser. Det er et svigt af dyrene, mener Dyrenes Beskyttelse.
Mathilde Walther Clark hædret som Årets Dyreven15.11.2024 15:58:53 CET | Pressemeddelelse
Forfatter og debattør Mathilde Walter Clark er kåret til Årets Dyreven. Hæderen falder efter et år med fuld blus på formidlingen af forholdene for de mange millioner skjulte dyr i det danske industrilandbrug
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum