Første fysiske forandringer af Pusher Street på vej

Del

Det bliver gradvist sværere og sværere at sælge ulovlige stoffer i Pusher Street. I dag blev der gjort status over arbejdet med en ny helhedsplan for området.  

Der er taget vigtige skridt imod de første fysiske forandringer i Pusher Street. Det står klart efter et møde i dag hos overborgmesteren på Københavns Rådhus mellem Københavns Kommune, Staten, Københavns Politi, Fonden Fristaden Christiania og christianitter, som de seneste måneder har arbejdet tæt sammen om en ny helhedsplan for området, som skal fjerne hashsalg, utryghed og organiseret kriminalitet fra Christiania permanent.

På mødet gjorde parterne status over det igangværende arbejde med planen.

”Det er en stor og meget vanskelig opgave, vi er gået i gang med. Men aldrig før har der været så stærkt samarbejde på tværs af kommune, stat og Christiania, og derfor kan det lykkes denne gang. Vi er kommet utroligt langt på kort tid. Og det vil jeg gerne rose christianitterne for. Den vigtigste fælles opgave er, at vi fastholder fremdriften så Pusher Street lukkes én gang for alle. Københavns Kommune er klar til at understøtte lukningen hele vejen. Vi har afsat midler i budgettet til at understøtte udviklingen af helhedsplanen, og vi er klar til at give ”fast-track behandling,” hvis der kræves kommunale tilladelser eller sagsbehandling,” siger Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Lukningen af Pusher Street vil ikke kulminere i et stort brag, hvor forandringen sker fra den ene dag til den anden. Det er mange mislykkedes med gennem tiden. Denne gang skal det gøres ordentligt. Der er tale om en løbende udvikling og forandring af området, som gradvist vil gøre det mere og mere uattraktivt at købe og sælge hash i Pusher Street. Allerede nu er der en positiv udvikling med mindre handel og færre pushere på Christiania.

”Jeg er i dag blevet bekræftet i, at vi skridt for skridt nærmer os en permanent forandring af Pusher Street. På den korte bane har vi sat ind med et lovforslag, der skal give politiet ekstra redskaber i kampen mod den organiserede narkokriminalitet. Samtidig rydder politiet Pusher Street flere gange om ugen og har daglige patruljeringer. På den længere bane skal vi forandre området fysisk og sætte noget andet i stedet, der tiltrækker nogle andre mennesker,” siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

På statusmødet præsenterede christianitterne de seks forslag fra november måneds idékonkurrence til en omdannelse af Pusher Street, som Christiania har besluttet at gå videre med. Det er tre forslag stillet af christianitter og af tre forskellige professionelle rådgivere. Forslagsstillerne vil, med støtte fra den samlede arbejdsgruppe, kvalificere forslagene frem til starten af 2024, hvor Christianias fællesmøde forventes at tage stilling til et samlet forslag.

”Vi ser ind i en nær fremtid, hvor store forandringer skal danne grobund for et Christiania uden Pusher Street. Et Christiania hvor værdier om fællesskab kan blomstre. Det kræver at det gode, bredt forankrede samarbejde fortsætter – også når det kommer til opførslen af almene boliger. I den ånd vil jeg understrege, at jeg er åben for justeringer af den aftale, der danner rammerne for de kommende almene boliger, hvis det kan bidrage til at skabe de bedste rammer for fremtidens Christiania,” siger Ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Kontakt:

 • Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) via pressechef Thomas Søie Hansen, tlf. 20529786
 • Justitsminister Peter Hummelgaard (S) via presse- og kommunikationskonsulent Silas Toftemark, tlf. 21122847
 • Ældreminister Mette Kierkgaard (M) via Social-, Bolig- og Ældreministeriets presseafdeling tlf. 41 85 13 60

Fakta:

Luk Pusher Street - kort tidslinje 

 • Maj: overborgmester Sophie Hæstorp Andersen varsler opgør med Pusher Street.
 • 26. juni: Indledende møde om Pusher Street med alle aktører.
 • 8. august: Christianitterne blokerer indgange til Pusher Street.
 • 25. august: første møde i arbejdsgruppe om ny helhedsplan for området.
 • 4. september: Overborgmesteren med appel om at undlade køb af hash i Pusher Street.
 • 6. september: Justitsministeren annoncerer nye værktøjer til Politiet, bl.a. dobbelt-strafzoner og skærpelse af straf
 • 6. oktober: Christiania starter idékonkurrence om Pusher Street med frist d. 3. november.
 • 14. november: Justitsminister Peter Hummelgaard fremsatte lovforslag om initiativer mod åbenlys og systematisk handel med ulovlige stoffer, som bl.a. skal give politiet mulighed for at udpege målrettede skærpede strafzoner, der vil betyde, at straffen for handel med og besiddelse af ulovlige stoffer og for at overtræde såkaldte zoneforbud kan forhøjes til det dobbelte, hvis overtrædelserne er begået i en sådan zone.
 • 22. november Københavns Politi foretog en varslet rydning i af Pusher Street fra kl. 15 og resten af dagen og aftenen
 • 26. november: Tre arkitektforslag og tre idéer fra christianitter udvælges som de forslag fra idékonkurrencen, der skal arbejdes videre med.
 • 4. december Christiania beslutter at stifte et alment boligselskab og indsende ansøgning herom til Københavns Kommune.
 • 8. december: Statusmøde i arbejdet med helhedsplan.
 • 1. januar 2024: Lovforslag om initiativer mod åbenlys og systematisk handel med ulovlige stoffer forventes at træde i kraft
 • Start 2024: Christianias Fællesmøde tager stilling til et samlet forslag til udvikling af Pusher Street.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye