Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp leverer kritisk klimabudskab til COP-præsident

Del
Sumit Dayal - Ikke til deling

Udsigterne til et gennembrud i COP28-forhandlingerne om global klimatilpasning er lige nu sorte som kul. 

Flere olieproducerende lande blokerer for, at man når frem til resultat om finansiering til klimatilpasning i det globale syd.  

Folkekirkens Nødhjælps klimarådgiver, Mattias Söderberg, på COP28 i Dubai:  

“Min vurdering er, at det skyldes taktiske kalkuler i forhold til andre forhandlinger. Det betyder reelt, at forhandlingerne om klimatilpasning kuldsejler. Det er katastrofalt for de mennesker, der lider allermest under klimaforandringerne,” siger han. 

Folkekirkens Nødhjælp har siden august været i dialog med formandskabet for klimatopmødet i Dubai om flere investeringer til klimatilpasning, og ifølge Mattias Söderberg bør den nuværende situation ikke få forhandlerne til at give op:  

“At noget så centralt kuldsejler, kan vi under ingen omstændigheder leve med. Derfor afleverer vi - Folkekirkens Nødhjælp og en række udviklingslande i fællesskab - i dag et kritisk klimabudskab til COP-præsident, Sultan Al Jaber, om behovet for en klar ramme og finansiering af klimatilpasning.” 

Budskabet leveres på et klimatilpasningsmøde i Dubai, som Folkekirkens Nødhjælp er vært for. Mattias Söderberg siger:  

”Der er akut behov for finansiering til klimatilpasning – og jo længere tid vi venter, desto større bliver udgifterne i sidste ende. Det er i verdens fælles interesse, og til sidst vil fornuften vinde over de kortsigtede økonomiske interesser.” 

Ifølge Mattias Söderberg betaler det globale nord lige nu kun 21 milliarder dollars om året til klimatilpasning til det globale syd, selvom man har forpligtet sig til det dobbelte. Men selv hvis det globale nord levede op til de nuværende forpligtelser, er det ikke nok. Finansieringsbehovet er 10-18 gange større ifølge den nyeste forskning fra FN’s Miljøagentur UNEP. 

Folkekirkens Nødhjælps bekymring for den manglende finansiering til klimatilpasning deles af den danske befolkning. I en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Folkekirkens Nødhjælp fremgår det, at 72 procent af danskerne finder det vigtigt, at Danmark hjælper fattige lande med at tilpasse sig klimaforandringerne.  

“Det er afgørende med global solidaritet i kampen mod klimaforandringerne og glædeligt, at danskerne er klar til at bidrage til klimatilpasning i det globale syd,” siger Mattias Söderberg. 

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Fredsgudstjeneste for Ukraine i Ribe Domkirke med statsministeren: Krigen kalder på medfølelse og minerydning22.2.2024 11:01:28 CET | Pressemeddelelse

”Vi havde håbet, at det aldrig igen blev nødvendigt at yde humanitær hjælp til ofre for krig i Europa. Men nu er det ulykkeligvis den virkelighed, vi igen opererer i,” siger Jonas Nøddekær, konstitiueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, op til markeringen af toårsdagen for krigen i Ukraine. Dagen markeres med fredsgudstjeneste i Ribe Domkirke sammen med herboende ukrainere og med deltagelse af statsminister Mette Frederiksen. Biskop i Ribe Stift Elof Westergaard prædiker, og Jonas Nøddekær bringer hilsen og sætter ord på behovet for humanitær hjælp til og genopbygning af Ukraine. ”I kulissen bag Ukraine-krigens voldsomme kampe hjælper vi ukrainerne med at overleve. Gennem lokale partnere giver vi husly til mennesker på flugt, vi uddeler mad, varmt tøj og kontanter - og viser medfølelse og omsorg. Det gør vi i samarbejde med blandt andre lokale menigheder i Mykolaiv regionen, der åbner kirkerummet for bespisning af udsatte og skaber fællesskaber på tværs af fastboende, gennemrej

Folkekirkens Nødhjælp: Vi har aldrig oplevet en værre humanitær katastrofe29.1.2024 17:36:08 CET | Pressemeddelelse

Situationen for civile i Gaza er desperat. Hele befolkningen på 2,2 millioner mangler mad, rent vand, medicin og stort set alle andre basale fornødenheder. Mange børn lider af underernæring, og en femtedel af befolkningen står over for akut hungersnød. Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær har gennem sine 23 år med humanitært arbejde aldrig oplevet noget lignende. “De civile er desperate. De er fordrevet fra sted til sted siden oktober. De bor i interimistiske kolde telte. De har ikke noget at spise. De drikker beskidt vand. Fødende kvinder kan ikke få lægehjælp, hvis noget går galt. Flere hundrede mennesker deler et enkelt toilet uden vand og sæbe. Samtidig er Gaza under voldsomme og hyppige angreb, og folk kan ikke flygte nogen steder hen,” siger Jonas Nøddekær. I følge den konstituerede generalsekretær giver fredagens kendelse fra FN-domstolen et spinkelt håb om, at den civile befolkning i Gaza kan få hjælp. “Men det er så godt som umuligt at efterleve

Lederskifte i Folkekirkens Nødhjælp26.1.2024 16:21:29 CET | Pressemeddelelse

Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen forlader Folkekirkens Nødhjælp. International direktør Jonas Vejsager Nøddekær konstitueres som generalsekretær. Birgitte Qvist-Sørensen har valgt at stoppe fra dags dato af familiemæssige årsager efter 13 år i Folkekirkens Nødhjælp, først som international chef og de seneste 9 år som generalsekretær. ”Stor tak til Birgitte, som har løftet en vigtig opgave og bragt Folkekirkens Nødhjælp frem til en meget stærk position. Efter 100 år er Folkekirkens Nødhjælp stadig en vigtig og fremtrædende organisation,” siger forperson i Folkekirkens Nødhjælps bestyrelse Marianne Hoff Andersen. “Jeg er utrolig stolt af de resultater, jeg i samarbejde med hele organisationen har opnået gennem mine mange år i Folkekirkens Nødhjælp. Til glæde og gavn for mennesker i verdens fattigste lande og i glemte kriser,” udtaler Birgitte Qvist-Sørensen. 50-årige Jonas Vejsager Nøddekær har været ansat i 23 år i Folkekirkens Nødhjælp, de seneste 7 år som international direktør

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye