Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark topper international klimarangliste

Del

Danmark ligger øverst på Climate Change Performance Index, der er internationale grønne organisationers årlige vurdering af landenes klimaindsats.

Endnu engang løber Danmark med den øverste placering på Climate Change Performance Index (CCPI), der fredag er blevet offentliggjort på COP28 i Dubai.

Her har internationale grønne organisationer rangeret 63 landes indsats i kapløbet mod klimaforandringer. Danmark kommer igen ind som nummer fire, hvilket er den øverste placering på listen, da CCPI vurderer, at ingen lande opfylder kriterierne til toptre. Det er tredje år i træk, Danmark rangerer højest.

Jeg glæder mig over, at Danmarks klimaindsats anerkendes internationalt, og med god grund. Vi er i modsætning til mange andre lande på vej til at skabe en energisektor fri for fossile brændsler, hvor danskernes el, gas og varme bliver helt grøn. Med den udbygning af vedvarende energi, vi har besluttet, får vi grøn energi nok til at kunne hjælpe vores nabolande til at få deres klimaaftryk ned. Vi rykker tættere og tættere på at indfri vores nationale klimamål, men vi har stadig en stor opgave foran os. Jeg håber inderligt, at vores indsats kan inspirere andre til at gøre mere. For globalt gøres der for lidt,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Også minister for global klimapolitik Dan Jørgensen er glad for, at Danmark igen topper listen:

"Vi er stolte af, at netop denne store gruppe af respekterede grønne organisationer rangerer Danmark som det land i verden, der gør det bedst på klimaområdet. Det er et godt skulderklap at få inden de afgørende forhandlinger på COP28, hvor vi jo håber at kunne bruge de danske erfaringer fra vores grønne omstilling til at overbevise andre om, at det faktisk kan lade sig gøre at udfase det fossile og erstatte det med grønne alternativer. Når det giver mening at lægge os i selen for at omstille vores samfund i Danmark, og når vi gør os umage for at gøre det på en måde, der ikke skaber ulighed og koster arbejdspladser, så er det ikke mindst, fordi vi gerne vil være et foregangsland, som andre kan føle sig inspirerede af. Vi er et lille land, der ikke kan redde klimaet alene. Men får vi andre med ved at vise vejen, så kan vi gøre en kæmpe forskel,” siger Dan Jørgensen.

Rapporten lægger vægt på Danmarks arbejde med at kombinere diplomati og lederskab af internationale alliancer såsom BOGA (Beyond Oil and Gas Alliance) og GOWA (Global Offshore Wind Alliance).

Lige efter Danmark – på femtepladsen – ligger Estland efterfulgt af Filippinerne. CCPI’s rangliste offentliggøres hvert år under FN's klimatopmøde.

FAKTA: Climate Change Performance Index

  • Climate Change Performance (CCPI) er et uafhængigt overvågningsværktøj til at spore klimabeskyttelsen i 63 lande og EU.
  • Indekset er udgivet hvert år siden 2005 med formålet om at øge gennemsigtigheden i international klimapolitik og muliggør en direkte sammenligning af landenes indsatser og fremskridt.
  • De 63 lande i CCPI står for mere end 90% af de globale drivhusgasudledninger
  • Landene vurderes på baggrund fire hovedkategorier: Udledninger (GHG), Vedvarende Energi, Energiforbrug og Klimapolitik.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Forbrug og produktion skal følges ad: Køreplan for energieffektivitet er landet11.6.2024 11:04:08 CEST | Pressemeddelelse

Energieffektive løsninger kan reducere det fossile energiforbrug, understøtte forsyningssikkerheden og sænke energiomkostningerne for forbrugere og virksomheder. I dag har regeringen præsenteret en køreplan for energieffektivitet, der bl.a. viser vejen til, hvordan Danmark vil opfylde EU’s energisparekrav, og giver et overblik over den kommende proces for implementering af bygningsdirektivet. Køreplanen skal også brede dagsordenen ud over sektorer og bidrage til, at vi bruger energien smartere og med omtanke.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye