Beskæftigelsesministeriet

Lovforslag om arbejdsmiljø vedtaget i Folketinget

Del

Et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som udmønter arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023 og asbestaftalen fra 2022.

Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde i Danmark. Derfor afsatte regeringen og et bredt flertal i Folketinget i marts 2023 en historisk høj bevilling på 1,3 mia. kr. til bedre arbejdsmiljø. Den blev med lovforslaget i dag implementeret.

Samtidig udmøntes dele af den politiske aftale om asbest fra maj 2022. Hermed får arbejdsgivere pligt til at udlevere oplysninger fra asbestprotokollen til medarbejdere, der måtte ønske det til brug for en evt. senere arbejdsskadesag.

Arbejdstilsynets reaktioner og virkemidler forenkles, så det fremover bliver nemmere for virksomhederne at forstå konsekvenserne af, at overtræde arbejdsmiljøreglerne og handlemulighederne efter et tilsyn. Det medvirker til, at Arbejdstilsynets reaktioner overfor virksomheder reduceres fra 11 til 7.

Fx afskaffes kompetencepåbud, så virksomhederne selv kan bestemme, om de har brug for at indhente sagkyndig bistand til at løse et arbejdsmiljøproblem. Derudover afskaffes det gebyrbelagte ”skærpede tilsyn” og ”bindende forhåndsbesked”, som begge har vist sig kun at have begrænset effekt på arbejdsmiljøet.

Forenklingen medfører ikke et lavere beskyttelsesniveau for de ansatte på arbejdspladserne.

Endelig medfører lovforslaget en bedre beskyttelse af alle arbejdsmiljørepræsentanter, så de fremover får samme beskyttelse som tillidsrepræsentanter. 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Vi skal blive ved med at arbejde for et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Derfor er jeg også glad for, at vi i forligskredsen har aftalt en handlingsplan for arbejdsulykker, som bl.a. nedsætter en ekspertgruppe. Den skal analysere de alvorlige ulykker og komme med bud på forebyggelse, så vi kan få nedbragt antallet af ulykker på arbejspladserne.”

- Det er farligt at blive udsat for asbest, og derfor får medarbejdere, der har arbejdet med asbest, nu ret til at få udleveret oplysninger fra asbestprotokollen. Det er vigtig dokumentation for, hvad man præcis har været udsat for.  

- Med lovforslaget forenkler vi Arbejdstilsynets reaktioner og virkemidler for at hjælpe virksomhederne til bedre at forstå og efterleve reglerne.

Lovforslaget træder i kraft d. 1. februar 2024.

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til le-dighedstallet for januar 202429.2.2024 08:12:04 CET | Pressemeddelelse

I januar 2024 var der 86.200 ledige. Det er 400 færre end måneden før svarende til et lille fald i antallet af ledige på 0,5 procent. Ledigheden som procent af arbejdsstyrken er dermed nu 2,9 procent. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Ledigheden er stort set uændret i januar og ligger fortsat på et meget lavt niveau. Store dele af erhvervslivet og den offentlige sektor har travlt og mangler stadig medarbejdere, så der er brug for, at flere kommer med på arbejdsmarkedet. - Det er vores mål, at flere af de 43.000 unge, der hverken er i gang med uddannelse eller job, bliver en del af arbejdsmarkedet. Desuden er jeg glad for, at vi har gjort det muligt fortsat at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge, så ledige kan skifte spor og komme i job i en branche, hvor der mangler arbejdskraft. - Derudover ser jeg frem til, at vores trepartsaftale om lønløft vil sikre nok personale i velfærdssektoren. Mange medarbejdere på for eksempel hospitalerne, i daginstitution

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye