Regeringen støtter global biodiversitet med 114 mio. kr.

Del

For at støtte biodiversitetsprojekter i udviklingslande vil regeringen med finansloven for 2024 støtte den globale biodiversitetsfond med 100 mio. kr. Desuden er det tidligere besluttet at støtte biodiversitetskonventionens sekretariat med 14 mio. kr.

Tabet af global biodiversitet skal stoppes frem mod 2030, og der skal være global fremgang i biodiversiteten frem mod 2050. Sådan lyder indholdet af Kunming-Montreal-planen, som Danmark sammen med resten af FN’s medlemslande vedtog i december 2022.

For at støtte biodiversitetsprojekter i udviklingslande blev der i juni 2023 oprettet en global biodiversitetsfond, Global Biodiversity Framework Fund. Regeringen vil med finanslovsforslaget for 2024 støtte fonden med 100 mio. kr.

Pengene skal bidrage til at implementere biodiversitetsprojekter i udviklingslande. Regeringen vil særligt fokusere på at støtte de mindst udviklede lande og små østater, som er særligt påvirket og sårbare over for tab af biodiversitet og klimaforandringer. I fonden afsættes også direkte projektmidler til oprindelige folk og lokale samfund, så de kan forvalte naturen på deres territorier.

”Biodiversitetskrisen er en af vor tids største kriser, og vi skal stå sammen om at nå de globale naturmål om at beskytte og genoprette naturen på hav og land. Cirka 25 procent af jordens overflade og havområder forvaltes af oprindelige folk og lokale samfund, og disse områder rummer cirka 80 procent af jordens biodiversitet. Med denne særlige bevilling styrker vi nu indsatserne for at nå de fælles globale naturmål,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

”Den globale klimakrise og tab af biodiversitet hænger sammen, og de skal løses sammen. Det vigtigste for løsning af klimakrisen er at få omstillet vores energiproduktion til vedvarende energi, men biodiversiteten bidrager ligeledes betydeligt til at reducere udledningen af drivhusgasser til atmosfæren, og den heraf følgende globale opvarmning. Derfor er det et fælles ansvar at beskytte biodiversiteten, og vigtigt at Danmark også bidrager hertil i de lande, der er særligt sårbare overfor klimaforandringer og tab af biodiversitet,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

14 mio. kr. til FN’s Biodiversitetskonvention
I 2023 gives der desuden helt ekstraordinært 14 mio. kr. til FN’s Biodiversitetskonventions sekretariat. Midlerne skal styrke kapacitetsopbygningen i udviklingslande og blandt oprindelige folk. Det vil bl.a. sikre, at udviklingslandene har de nødvendige kompetencer og viden i forhold til at fremme biodiversitet. Formålet er blandt andet at give landene bedre mulighed for at søge midler til projekter fra den nye globale biodiversitetsfond og implementere Kunming-Montreal Planen.

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver Malena Chandrasekaran, Miljøministeriet, tlf. 21 72 53 93.

Pressekontakt til Udenrigsministeriet (kan ikke modtage SMS): Tlf. +45 6197 9247

Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Biodiversitetspartnerskabet overrækker anbefalinger, der skal føre til styrkede biodiversitetsindsatser hos danske virksomheder13.6.2024 13:51:44 CEST | Pressemeddelelse

22 organisationer fra den private sektor, civilsamfund og videninstitutioner er blevet enige om, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land. Men for at det skal lykkes kræver det indsatser fra mange parter, og nu er de 22 organisationer klar med deres anbefalinger til en vellykket indsats.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye