Efter 25 år med talentudvikling - ungdommen er stadig for vild

Del

Nysgerrighed og idérigdom var to fællesnævnere for prisvindere i alle kategorier, da Projekt Forskerspirer blev afholdt for 25. gang.

Forskerspirer 2023. Prisvindere og prorektor for uddannelse ved Københavns Universitet, Kristian Cedervall Lauta
Forskerspirer 2023. Prisvindere og prorektor for uddannelse ved Københavns Universitet, Kristian Cedervall Lauta Foto: Carl Ravnbak (Ravnbak og Far)

Det landsdækkende talentprogram Projekt Forskerspirer fejrer i år 25-års jubilæum.

Ved årets præmieoverrækkelse og afslutning på Københavns Universitet blev jubilæet fejret med fokus på projektets værdier: At gymnasieelever bliver del af et fællesskab, hvor de kan udforske vilde ideer; at eleverne får tid til fordybelse og at unge mennesker får indblik i forskningens verden.

I år har 58 talentfulde gymnasieelever gennemført projektet, hvor de gennem seminarer og samarbejde med forskere er dykket ned i forskningens verden med udgangspunkt i et selvvalgt emne.

12 gymnasieelever var nomineret til prisen som Årets Projekt Forskerspirer 2023 indenfor humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab. 

De fire vindere er:

  • Humaniora: Josephina Østeril Nitter Sørensen fra Odense Katedralskole med projektet Sprogets betydning for identitet og tilhørsforhold til Grønland
  • Naturvidenskab: Laurits Kromann Larsen fra Svendborg Gymnasium med projektet Kvantitativ analyse af Losslandskabet i Sigmoid
  • Samfundsvidenskab: Catharina Kurrild-Klitgaard fra Herlufsholm Gymnasium med projektet Populistisk ungdom? – sammenhængen mellem populisme, politisk uvidenhed og alder
  • Sundhedsvidenskab: Luna Bennesen fra Tårnby Gymnasium & HF med projektet Personcentreret brug af Motor Imagery og Action Observation i rehabiliteringen efter stroke

For alle vinderne og nominerede har det været en stor oplevelse at præsentere deres projekter til Projekt Forskerspirers Præmieoverrækkelse og afslutning i Københavns Universitets Festsal.

- Det har været meget lærerigt at deltage. Jeg er blevet meget motiveret af at møde de andre engagerede forskerspirer til seminarerne, siger Laurits Kromann Larsen.


Prorektor for uddannelse Kristian Cedervall Lauta inviterede til fejring af jubilæet og årets deltagere og nominerede.

-Det er fantastisk at møde unge, der kaster sig ud i forskningsprojekter. Nu har Projekt Forskerspirer eksisteret i 25 år, og ungdommen er heldigvis stadig for vild: Idérig, nysgerrig og åben for at lære nyt. Det er en fornøjelse at være vidende til, siger Kristian Cedervall Lauta.
 
FAKTA om Forskerspirer 
Projekt Forskerspirer er et landsdækkende talentprogram for gymnasieelever, der drives af Københavns Universitet i samarbejde med Aarhus Universitet. Elever i 2. g. eller 1. hf på de gymnasiale ungdomsuddannelser kan deltage.

Gymnasieeleverne får i løbet af deltagelsen mulighed for at udvikle deres akademiske talent ved at fordybe sig i et emne, de brænder for, og udvikle et forskningsdesign i samarbejde med en forsker. Projektet sendes til bedømmelse hos en videnskabelig jury, der udvælger de tre bedste projekter i hver kategori. Det bedste projekt i hver kategori vinder muligheden for at udføre sit projekt.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye