Succesfuld dansk offshore-virksomhed skruer op for bæredygtigheden
ProCon Wind Energy A/S med hovedkontor i Aalborg har meldt sig under fanerne til Bæredygtige Værdikæder. Formålet er at få styr på de kommende lov- og kundekrav, og dermed styrke ProCons førerposition på bæredygtighedsområdet i branchen.
Thomas Padfield, Head of Business & Brand Development i ProCon Wind Energy A/S er dybt involveret i ProCons bæredygtighedsrejse. Han lægger ikke skjul på, at opgave med at få styr på bæredygtigheden i virksomhedens værdikæder er kompleks. Deres værdikæder omfatter talrige leverandører og underleverandører fra forskellige dele af verden.
”Selvom vi allerede er godt i gang på området, har vi brug for input til, hvordan vi prioriterer vores indsatser bedst muligt. Ikke mindst i forhold til den lovgivning og de markedsbevægelser, der er udsigt til de kommende år. Og det kan Erhvervshus Nordjylland hjælpe os med. Vores erfaringer viser, at man relativt nemt kan bevæge sig ud ad en bæredygtighedstangent, som viser sig at ende blidt, hvorefter man må arbejde sig tilbage på rette spor. Med ekspertise i ryggen sikrer vi os, at vi kommer rigtigt fra start og får kompetent sparring og adgang til efterprøvede værktøjer, vi kan arbejde videre med”, siger Thomas Padfield.
Hyrer tredjepart ind
ProCon opererer blandt andet på det globale marked for offshore-vind. Virksomheden leverer design, indkøb, projektstyring, installation og servicering af elektriske og andre tekniske installationer, som primært indgår i vindmøllefundamenter og substationer, som opsamler den producerede strøm fra en vindmøllepark og sender den ind til land.
Et af mange projekter udspiller sig i Taiwan, hvor ProCon for Copenhagen Offshore Partners og i samarbejde med Rambøll bl.a. udfører design af fundamenter til tre vindparker. Udover designdelen varetager ProCon indkøb af materialer, installation og foreløbig idriftsættelse på land, før løsningerne skal idriftsættes endeligt på havet.
ProCon har haft en vækst på ca. 75% årligt de senere år. De beskæftiger 35 medarbejdere i Danmark og ca. 200 elektrikere og teknikere rundt om i verden på igangværende projekter.
Brugen af lokal arbejdskraft og om muligt også lokaltfremstillede materialer er ofte et kundekrav. Og det spiller perfekt sammen med ProCons egen bæredygtighedsstrategi, da det indebærer en økonomisk besparelse og en CO2-reduktion, fordi rejse- og varetransportaktiviteten begrænses.
”Vi har nu derfor fuld fokus på, hvordan vi kan gøre vores værdikæder mere bæredygtige. Vi har besluttet os for en løsning, hvor vi hyrer en tredjepart ind til at bæredygtighedsscreene og -auditere vores værdikæder. På den baggrund kan vi på sigt udvælge leverandører ud fra deres bæredygtighedsprofil. De leverandører, vi samarbejder med, får et certifikat med en score og et forbedringsforslag. Det dokumenterer, hvordan de arbejder med bæredygtighed, og at de er godkendt som leverandør til os. Håbet er selvfølgelig, at certifikatet vil gavne deres forretning”, siger Lykke Christensen, der er QHSE- & Bæredygtighedskoordinator i ProCon.
ProCon leverer i dag data om virksomhedens CO2-forbrug og QHSE-statistik (Quality, Health & Safety and Environment) til sin ejer, det norske selskab Integrated Wind Solutions, der bruger informationerne i sin ESG-rapporteringen. ProCon udgav sin første bæredygtighedsrapport i 2022, der viser, at virksomhedens største CO2-aftryk findes i bl.a. indkøb af værktøj, kabler, arbejdstøj, men også i indkøb af højteknologiske overvågnings- og navigationssystemer.
Gode resultater med sparring
Sparringstilbuddet Bæredygtige Værdikæder kører i 2023-24. Han er fuldt bevidst om de store udfordringer, mange virksomheder står overfor i forhold til værdikæderne. Og der er ingen vej udenom at zoome ind på området, pointerer Morten Bandholm, der er forretningsudvikler i Erhvervshus Nordjylland. Han er fuldt bevidst om de store udfordringer, mange virksomheder står overfor i forhold til værdikæderne.
”Skærpede leverandørkrav er en afgørende drivkraft, som udspringer af nye EU-direktiver. De kræver, at store virksomheder skal rapportere om alt fra klima- og miljøpåvirkninger til menneskerettigheder, der er relateret til bl.a. råvareproduktion, produktfremstilling, transport, salg, brug og affaldshåndtering. De krav får direkte indflydelse på mindre virksomheder, som leverer produkter og services til de større aktører,” siger Morten Bandholm.
For at opfylde de voksende kundekrav er det afgørende at have overblik over bæredygtigheden i ens værdikæder og dokumentere de konkrete tiltag. Herunder også at forstå og håndtere bæredygtighedsrelaterede risici i virksomhedens værdikæder, hvilket vil understøtte deres prioriteringer fremadrettet.
Verdensmålcertificering er også en konkurrencefordel
Thomas Padfield finder det lettere paradoksalt, at man i offshorebranchen, som jo i dén grad er med til at bane vejen for den grønne omstilling, endnu ikke har implementeret bæredygtighed helt tilbage i værdikæderne på et generelt plan. Det skyldes formentlig, vurderer han, at der stadig er et stort fokus på pris samtidig med, at der endnu ikke er defineret fællesstandarder for bæredygtighed i værdikæderne, som virksomhederne kan holde sig til.
ProCon har i forvejen ISO-certificeringerne 9001, 14001 og 45001 og står klar til at implementere en kommende ISO-standard med fokus på værdikæderne. Men i stedet for at vente, har ProCon, for at ruste sig til fremtiden, for længst taget en række store bæredygtighedsskridt.
”Vi har valgt at gå foran og vise vejen i vores branche og ikke mindst inspirere til, hvordan fremtidens bæredygtighedsstandarder kan se ud. Som en af de første virksomheder i verden i vores branche, er vi blevet verdensmålcertificeret af Bureau Vertitas. Certificeringen betyder, at vi har dokumenteret vores bæredygtighedsindsatser i forbindelse med de 17 FN Verdensmål og 169 delmål, som er relevante for os. Samtidig har certificeringen vist sig at være en konkurrencefordel i forhold til at trække nye opgaver hjem fra det stadig voksende antal virksomheder, som vægter bæredygtighed højt”, fortæller Thomas Padfield.
Tre gode bæredygtighedsråd fra ProCon Wind Energy A/S
1. Pluk de lavthængende frugter først: Kortlæg interne processer og løsninger og optimer på bæredygtigheden. Så er du i gang og kan fortsætte med de højere hængende frugter såsom værdikæderne.
2. Accepter, at din proces mod en stadig bedre bæredygtighedsperformance sandsynligvis flytter sig to skridt frem og ét tilbage. Evaluer løbende og konstater, hvor der er størst effekt – og gå dén vej.
3. Bæredygtighedsinitiativer skal understøtte forretningen, så den fortsat kan eksistere og bidrage til en grønnere verden. Uden en sund forretning, ingen bæredygtighed. Men det omvendte gælder også.
Nøgleord
Kontakter
Morten Bandholm VindeErhvervshus Nordjylland
Tlf:2243 5348mbv@ehnj.dkThomas PadfieldProco Wind Energy A/S
Tlf:2523 1748tsp@procon.asBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Nordjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Nordjylland
Byggeaffald er en gevinst for S.P. Jensen1.11.2024 08:02:00 CET | Pressemeddelelse
En nyetableret ressourceplads hos S.P. Jensen A/S har åbnet døren til både bæredygtige og økonomiske gevinster. Nu kan virksomheden genbruge og genanvende store dele af det byggeaffald, der opstår fra deres renoveringsprojekter – og samtidig udnytte markedspotentialet i materialer, der ellers ville være blevet skrottet.
Nye legekammerater deler viden om digitalisering19.8.2024 08:58:57 CEST | Pressemeddelelse
ERFA-grupper skal få nordjyske virksomheder til at udveksle erfaringer med nye teknologier: ”Det har givet mig nogle nye legekammerater,” lyder det fra virksomheden Bach FSQ, der blev en del af gruppen via innovationshubben AddSmart – og nu også er aktive i et nyopstartet innovationsprojekt.
Spil dig klogere på cybersikkerhed14.8.2024 08:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Hybride trusler, øget digitalisering og cyberkriminelle, der bliver mere avancerede i deres metoder - virksomheder kan få hjælp til at stå stærkere i forhold til cyberangreb med spillet 'Under Angreb'
Flere SMV’er skal vise rettidig omhu mod cybertrusler9.7.2024 07:38:00 CEST | Pressemeddelelse
Krigen i Ukraine har fået flere små og mellemstore virksomheder til at se på deres IT-sikkerhed. Alligevel er sikkerhedsniveauet ikke højt nok blandt små og mellemstore virksomheder i Danmark, når det gælder IT. Hele 35 procent har et for lavt IT-sikkerhedsniveau – viser tal fra Digitaliseringsstyrelsen.
Papkasser, plastfolie og glasflasker er ikke længere kundens hovedpine4.7.2024 06:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler om producentansvar for emballageaffald træder i kraft i 2025. Det betyder, at producenter, importører og distributører skal til at tage ansvar for al emballageaffald, de får udformet og fremstillet i eget navn eller varemærke.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum