Naturkvaliteten sættes under lup på Klostermarken

Del

Siden 2015 har Initiativgruppen Houlkær stået i spidsen for et projekt i naturområdet Klostermarken i Viborg, hvor biodiversiteten udvikles og studeres. Med økonomisk støtte fra Hedeselskabet skabes der nu flere nuancer i forsøgene.

Billede af Henning Bruun-Schmidt (tv) og Stig Jensen fra Initiativgruppen Houlkær foran den gigantiske dybdeplov på Klostermarkens naturområde
Henning Bruun-Schmidt (tv) og Stig Jensen fra Initiativgruppen Houlkær foran den gigantiske dybdeplov på Klostermarkens naturområde en dag i oktober, hvor regnen strømmede ned og bevirkede en udsættelse af pløjningen. Hedeselskabet

Helt konkret har projektet siden starten gået ud på at give mulighed for at undervise, demonstrere, dokumentere og forbedre biodiversiteten i et forsøgsareal på 15 felter á 100 m2 i naturområdet på Klostermarken.

Naturområdet består af godt 70 hektar, hvor Grønt Partnerskab i Viborg i 2015 fik tilladelse af Naturstyrelsen til at anlægge forsøgsfelterne.

Projektet, der drives af frivillige, er rettet mod eleverne i Viborg Gymnasium og de lokale folkeskoler. Men også den almindelige borger kan ved hjælp af informationsskiltene følge med i forsøgene og være med til at bedømme, hvilken plejemetode der fungerer bedst.

Hvert år analyseres floraen i samarbejde med skole- og gymnasieeleverne, som er med til at udføre projektet. På denne måde kommer de forskellige plejestrategier frem i lyset – fra ”slå græs og lade ligge” til ”dybdepløje, så det næringsrige muldlag gemmes og næringsfattig råjord kommer øverst, derefter slå græs og fjerne det afslåede”.

15 felter med variation

I 2023 har Hedeselskabet doneret 35.000 kroner til at dybdepløje tre af de 15 forsøgsfelter sammen med andre mindre vedligeholdelsestiltag.

Dybdepløjningen skal fortages for at ændre plejestrategien for de tre felter, da man hidtil ikke har oplevet de store ændringer her i forhold til floraen. Det forventes, at der efterfølgende kommer tydelige tegn på en forøget naturscore og dermed en større grad af biodiversitet.

Viborg Museum har godkendt forsøgsfelterne, der skal dybdepløjes, da man ikke har fundet noget af arkæologisk interesse. Det betyder, at projektet har fået grønt lys til at fortsætte. Lige nu afventer Hedeselskabets udførende virksomhed HedeDanmark bedre vejr, før dybdepløjning kan fortages, så maskinen ikke sætter sig fast i den våde jord.

Kontakter

Stig Jensen, Initiativgruppen Houlkær, tlf. 40 76 96 88

OM HEDESELSKABET:

Vi bygger en bæredygtig fremtid - med naturen som partner

Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. I Hedeselskabet og i vores forretningsområder arbejder vi for at modvirke og afbøde klimaforandringer ved at begrænse og kompensere CO2-udledning, erstatte CO2-tunge materialer med bæredygtige alternativer og gennem klimasikringsløsninger. Vi medvirker til at øge biodiversiteten og udvikler effektive løsninger til fuld udnyttelse af naturens knappe ressourcer og til genanvendelse.
Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 900 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2022 for 2,2 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra Hedeselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hedeselskabet

Skovbruget lancerer ny kampagne: ”Takket være skoven”23.4.2024 08:02:47 CEST | Pressemeddelelse

I en ny kampagne vil skovbrugets parter sætte fokus på den nytte og værdi, Danmark har af et velfungerende og aktivt skovbrug. Det gælder i forhold til klimadagsordenen og den grønne omstilling, sikring af grundvand, reduktion af kvælstofudledning og fremme af natur og biodiversitet. Kampagnens centrale budskaber spiller direkte ind i regeringens ønske om at rejse yderligere 250.000 ha skov og de igangværende grønne trepartsforhandlinger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye